Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Actualitate

Alba Iulia intră în era „datelor deschise”. Liviu Stanciu, responsabil de strategia smart city: „Începem cu municipalitatea, vrem să digitalizăm tot procesul primăriei”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Primăria cu 11 clădiri care vrea să se facă „smart”. Alba Iulia are în lucru strategie de smart city și anunță lansarea unei platforme de open data.

Liviu Stanciu, responsabil de strategia smart city în Alba-Iulia, unul dintre orașele care testează de ceva vreme soluții „smart”, a anunțat în cadrul Cluj Innovation Days că municipalitatea va avea în acest an o strategie pe această temă. „Noi am testat peste 100 de mici proiecte-pilot, în perioada 2017-2019, cu 45 de companii private. Am testat soluții pe costul companiilor, primăria a venit doar cu logistica și resursa umană.

A fost o primă inițiativă de a afla ce înseamnă un smart city. Am descoperit că un smart city e departe, e greu de implementat, complicat. E foarte complicat pentru o municipalitate să facă transformarea digitală a unui oraș, un organism complex”, a spus Stanciu. „O soluție smart city trebuie să aibă o regulă simplă pentru a fi fezabilă, să fie folosită la potențial maxim. Degeaba ai o soluție grozavă, dacă nu o folosește nimeni e moartă. Încercăm acum să implementăm doar soluții foarte relevante.

Elit - Gustul Desăvârșit

Nu putem face asta fără strategie. Din 2019, am pornit niște proiecte și pentru a dezvolta o strategie nouă de smart city lucrăm acum cu clusterul Cluj IT. Suntem interesați de o strategie care e utilă pentru noi și cetățeni. Anul acesta vom avea această strategie și vom începe să lucrăm pe strategie, să implementăm soluții mici și mari”, a spus reprezentantul municipalității din Alba Iula. Bugetul local merge spre nevoile de bază ale orașului, așa că transformarea în smart city s-ar putea face accesând fonduri europene. Suciu a mai explicat că primii pași spre smart city încep în clădirea primăriei, în digitalizarea activităților de zi cu zi. De asemenea, se va lansat o platformă de date deschise.

„Conform strategiei pe care o dezvoltăm, vom lansa o platformă de open data, cu peste 10 seturi de date. Asta poate că nu e foarte important pentru cetățeni, deși ei sunt principalii beneficiari ai ideii de smart city. Dar ne gândim și la mediul de afaceri, investitorii au nevoie de platformă open data să vadă unde să investească. Un oraș fără investitori nu e smart city, un oraș fără cetățeni digitalizați nu e smart city, un oraș cu o primărie nedigitalizată nu e smart city”, a punctat Stanciu.

„E foarte ciudat ca în 2021 să lucrezi cu dosare și să iei o hârtie ca să o duci dintr-un birou în altul, când toate se pot face digital, sunt multe companii care oferă soluții, dar cu un buget de oraș mic trebuie să scriem proiecte ca să implementăm soluțiile potrivite. Începem cu municipalitatea, vrem să digitalizăm tot procesul primăriei, apoi să ne deschidem spre oraș și cetățeni, să le oferim soluții smart. În primul rând, am vrea să nu le consumăm timpul mutând hârtii dintr-o clădire în alta. Avem 11 clădiri ale primăriei. Vrem să digitalizăm tot procesul”, transmite reprezentantul primăriei din Alba Iulia. Acesta a mai menționat că la nivel local se pregătesc proiecte de mobilitate și infrastructură.

Sursa: g4media.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Bani de la stat pentru antreprenori: Cine este eligibil pentru cei 7.38 de miliarde de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Bani de la stat pentru antreprenori: Cine este eligibil pentru cei 7.38 de miliarde de lei

Executivul de la București a decis să întindă o mână de ajutor antreprenorilor români, majorând valoarea unei scheme de ajutor de stat, cu impresionanta sumă de un miliard de lei. Este vorba despre schema de ajutor de stat 807/2014 pentru investițiile cu impact major în economie.

După majorare, valoarea totală a schemei se ridică la 7,38 de miliarde de lei.

Guvernul are planuri mari pentru firme

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin această măsură, Executivul urmărește încurajarea participării active a întreprinderilor la reducerea decalajelor economice dintre regiuni, prin stimularea realizării de investiţii în active fixe de înaltă tehnologie, pentru realizarea de produse cu valoare adăugată mare, adresate atât pieţei interne cât şi competitive la export.

„Susţinerea investiţiilor are în vedere atât dezvoltarea capacitătii productive a economiei naţionale cât şi creşterea contribuţiilor întreprinderilor finanţate prin plata de taxe şi impozite la bugetul general consolidat al statului, precum şi la bugetele locale. Aceste avantaje justifică efectuarea cheltuielilor din bugetul de stat pe care măsura de sprijin financiar le implică”, transmite Guvernul.

1. Alineatul (2) al articolului 4 se modifică și va avea următorul cuprins: (2) Bugetul maxim al schemei este de 7.379,95 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 1.499,99 milioane euro, astfel: a) credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finanţare pentru perioada 2014 – 2023; b) credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2015 – 2028.

2. Alineatul (3) al articolului 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
(3) Bugetul mediu anual al schemei este de 737,995 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 149,999 milioane euro.

Art. II. – Hotărârea Guvernului nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 704 din 30 septembrie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările aduse prin prezenta hotărâre se va republica în Monitorul Oficial al României Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare”, se arată în proiectul Guvernului.

Sursa: playtech.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cum l-a „omorât” presa pe Florin Salam: „Această informație reprezintă o palmă dură asupra credibilității presei din România”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Cum l-a „omorât” presa pe Florin Salam: „Această informație reprezintă o palmă dură asupra credibilității presei din România”

În seara zilei de sâmbătă, a apărut în spațiul public informația „pe surse”, preluată apoi de mai multe publicații, cum că interpretul de manele Florin Salam ar fi încetat din viață.

Cântărețul transmite însă că se simte bine și așteaptă reîntâlnirea cu fanii.

„Dragilor. Voi fi scurt și la obiect. Nu. Nu am murit. Iar din păcate această informație reprezintă o palmă dură asupra credibilității presei din România. Ne vom revedea curand la concerte. Va doresc sănătate tuturor. Rușine Pro TV”, a scris Florin Salam pe facebook.

Elit - Gustul Desăvârșit

Și Betty, fiica manelistului, a infirmat presupusele zvonuri,  pe Instagram.

„Cel care a scris acel material de la Pro Tv, ești un nimic! Cum poți să scrii așa ceva? Să induci lumea în eroare și să îi bagi în panică?! Te sfătuiesc să-ți dai demisia. Cum poți să scrii un mare FAKE de știre, omule? Ceea ce ai scri tu despre tatăl mei, sper să nu atragi tu”, a scris Betty pe Instagram.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

An sabatic pentru profesorii din învățământul românesc: Cum ar putea aceștia să stea un an acasă fără să-și piardă locul de muncă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

An sabatic pentru profesorii din învățământul românesc: Cum ar putea aceștia să stea un an acasă fără să-și piardă locul de muncă

Un nou proiect de lege ar putea permite profesorilor să ia o pauză de un an de zile de la învățământ, la fiecare zece ani, fără să fie stresați că trebuie să-și caute de lucru după aceea. Postul le va fi rezervat în toată această perioadă.

În mod previzibil, trebuie să acordul școlii unde îți desfășori activitatea pentru a te bucura de această perioadă de concediu fără plată, dar anul sabatic s-ar putea să te ajute să dedici o cantitate semnificativă de timp unui proiect din afara școlii sau efortului de redactare a unui cărți.

Cum funcționează anul sabatic pentru profesorii din învățământul românesc

Elit - Gustul Desăvârșit

Un cadru didactic din România, titular și cu contract pe perioadă nedeterminată, poate beneficia de concediu fără plată pe durata unui an școlar, cu condiția ca școala să fie de acord. Va putea să facă acest gest o dată la zece ani, cu rezervarea postului pe perioada respectivă, după cum se menționează în acest proiect legislativ menit să modifice legea educației.

Pe partea oameni care activează în facultăți, legea educației stabilește că anul sabatic se poate acorda, în învățământul superior, profesorilor și conferențiarilor titulari sau directorilor de granturi care, timp de șase ani consecutivi, au derulat granturi de cercetare și au funcționat în aceeași universitate.

Anul sabatic, deși este o raritate în România, din cauza nivelului de sărăcie de la noi, reprezintă o practică foarte comună în occident. Se întâlnește mai ales în domeniile sau mediile de lucru stresante, oferind oamenilor oportunitatea de a se ocupa de proiecte personale, hobby-uri, de a călători, cu confortul psihologic că, la întoarcere, vor avea același post.

Sursa: playtech.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea