Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană – foaie de parcurs concretă

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Florin Roman, iniţiatorul proiectului Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană a prezentat astăzi, 3 noiembrie, în cadrul şedinţei Comitetului de iniţiativă întrunit la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia  „o foaie de parcurs concretă” acesta declarând că „din punctul meu de vedere timpul vorbelor a cam trecut”.

 INSTITUŢIONAL: 1. Comitet de Initiaţivă pentru realizarea proiectului „Alba Iulia 2020 Capitală Culturală Europeană”, lărgirea, dezvoltarea pluridisciplinară; – termen permanent; 2. Protocol de susţinere a proiectului semnat de partide politice parlamentare şi neparlamentare (aproape finalizat, mai lipsesc semnaturile PDL si UDMR – termen 15.11.2011) 3. Înfiinţarea Asociaţiei „Alba Iulia 2020 Capitală Culturală Europeană” – termen 31.12.2011; 4. Plartforma de susţinere a proiectului – comitet de excelenţă naţional si internaţional – termen martie 2012; 5. Dispoziţii de primar,respectiv preşedinte CJ Alba pentru constituirea colectivelor interne de lucru dedicate tematicii proiectului – termen 31.12.2011; 6. Stabilirea de contacte şi eventuale infrăţiri cu oraşe capitale cultural europene din anii trecuţi;

 JURIDIC:1. Elaborarea documentaţiei de înfiinţare a Asociaţiei „Alba Iulia 2020 Capitală Culturală Europeană” – termen 1.12.2011; 2. Strategie de comunicare naţională/internaţională „Alba Iulia 2020 Capitală Culturală Europeană” – termen 31.12.2011; 3. Contract de asistenţă tehnică pentru elaborarea documentaţiei (caiet de sarcini, fişa tehnică) proiectului – termen martie 2012; 4. Elaborarea documentaţiei „Alba Iulia 2020 Capitală Culturală Europeană” – termen 1.01.2013; 5. Adaptarea strategiilor de dezvoltare locale (gen AIDA) la obiectivul propus – termen permanent; 6. Aprobarea prin hotărâri ale CL şi CJ Alba a documentaţiei „Alba Iulia 2020 Capitală Culturală Europeană” şi depunerea candidaturii – termen 2013.

INFRASTRUCTURA: 1.Construcţia noului teatru, a modernizării cinematografului şi Casei de Cultură a Sindicatelor, modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii turistice şi de cazare – termen 2015. CULTURAL: 1. Elaborarea unei strategii culturale viabile şi oprtune în contextul ” Alba Iulia 2020 Capitală Culturală Europeană” – termen 31.03.2012. Din punctul meu de vedere elaborarea unei foi de parcurs cu obiectivele mai sus menţionate cu termene stabilite şi responsabili instituţionali este obligatorie!

Sala Senatului Universităţii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia a găzduit joi seara reuniunea comitetului de iniţiativă Alba Iulia 2020- Capitală Culturală Europeană. În urma unor dezbateri care au durat mai bine de trei ore, ing. Radu Tudoran a fost desemnat prin vot, la propunerea lui Florin Roman, preşedinte interimar al acestui comitet de iniţiativă iar Cornel George Comşa a fost votat ca fiind cel mai potrivit pentru PR-ul  acestui comitet. „Foaia de parcurs” a proiectului prezentată de Florin Roman a fost votată de majoritatea celor prezenţi. Amendamentul directorului Direcţiei Programe din Primăria Alba Iulia, Nicolae Moldovan, potrivit  căruia din comitet să se retragă oamenii politici a căzut la vot deoarece majoritatea a fost de acord că politicienii pot face cel mai susţinut lobby pentru acest proiect (cu toate că amendamentul a fost votat şi de politicieni: Florin Roman -PNL, Ovidiu Jidveian-PSD şi de reprezentanţi ai societăţii civile: iniţiatorul Nicolae Moldovan, rectorul Achim Moise, artistul fotograf Călin Bogdan etc.)

În cadrul acestei întâlniri – cea de-a doua – membrii comitetului de iniţiativă au votat constituirea ONG-ului Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană, în numele acestuia urmând să fie lansate invitaţii de implicare  în proiect spre toate instituţiile administrative, sociale, de cultură sau civile din judeţul Alba.

Nicolae Moldovan, reprezentant al Primăriei Alba Iulia a reiterat interesul instituţiei pe care o reprezintă în acest proiect precizând că acumPrimăria este într-o fază de documentare intensă şi de culegere de informaţii.

Pe departe ce-a mai bună veste pentru societatea civilă, respectiv pentru susţinătorii….arealului Custozza a dat-o tot directorul de programe din Primăria Alba Iulia, Nicolae Moldovan, care a răspuns la un discurs-pledoarie pentru descoperirile arheologice din Custozza, venit din partea unei cercetătoare din cadrul Muzeului de Istorie al Transilvaniei din Cluj Napoca, dna Viorica Rusu Bolindeţ. Astfel, Moldovan a dezvăluit că zilele trecute primarul Mircea Hava  a purtat discuţii la MDRT unde s-a analizat posibilitatea ca în cadrul proiectului mare de restaurare a Cetăţii să fie inclus acum şi unul de dimensiuni reduse, vizând restaurarea şi conservarea sub forma unui parc arheologic a vestigiilor romane descoperite în Custozza. Moldovan a menţionat că fonduri ar fi, acestea provenind dintr-o economie de 30% realizată din bugetul proiectului mare de restaurare a cetăţii.

George Cornel Comşa a declarat că în momentul constituiri legale a ONG-ului Alba Iulia 2020 va solicita şi mizează pe sprijinul Casei Regale de România.

De comun acord, participanţii au hotărât ca următoarea întrunire a comitetului de iniţiativă să aibă loc la Primăria Municipiului Alba Iulia.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea