Ştirea zilei
Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană – foaie de parcurs concretă
Florin Roman, iniţiatorul proiectului Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană a prezentat astăzi, 3 noiembrie, în cadrul şedinţei Comitetului de iniţiativă întrunit la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia „o foaie de parcurs concretă” acesta declarând că „din punctul meu de vedere timpul vorbelor a cam trecut”.
INSTITUŢIONAL: 1. Comitet de Initiaţivă pentru realizarea proiectului „Alba Iulia 2020 Capitală Culturală Europeană”, lărgirea, dezvoltarea pluridisciplinară; – termen permanent; 2. Protocol de susţinere a proiectului semnat de partide politice parlamentare şi neparlamentare (aproape finalizat, mai lipsesc semnaturile PDL si UDMR – termen 15.11.2011) 3. Înfiinţarea Asociaţiei „Alba Iulia 2020 Capitală Culturală Europeană” – termen 31.12.2011; 4. Plartforma de susţinere a proiectului – comitet de excelenţă naţional si internaţional – termen martie 2012; 5. Dispoziţii de primar,respectiv preşedinte CJ Alba pentru constituirea colectivelor interne de lucru dedicate tematicii proiectului – termen 31.12.2011; 6. Stabilirea de contacte şi eventuale infrăţiri cu oraşe capitale cultural europene din anii trecuţi;
JURIDIC:1. Elaborarea documentaţiei de înfiinţare a Asociaţiei „Alba Iulia 2020 Capitală Culturală Europeană” – termen 1.12.2011; 2. Strategie de comunicare naţională/internaţională „Alba Iulia 2020 Capitală Culturală Europeană” – termen 31.12.2011; 3. Contract de asistenţă tehnică pentru elaborarea documentaţiei (caiet de sarcini, fişa tehnică) proiectului – termen martie 2012; 4. Elaborarea documentaţiei „Alba Iulia 2020 Capitală Culturală Europeană” – termen 1.01.2013; 5. Adaptarea strategiilor de dezvoltare locale (gen AIDA) la obiectivul propus – termen permanent; 6. Aprobarea prin hotărâri ale CL şi CJ Alba a documentaţiei „Alba Iulia 2020 Capitală Culturală Europeană” şi depunerea candidaturii – termen 2013.
INFRASTRUCTURA: 1.Construcţia noului teatru, a modernizării cinematografului şi Casei de Cultură a Sindicatelor, modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii turistice şi de cazare – termen 2015. CULTURAL: 1. Elaborarea unei strategii culturale viabile şi oprtune în contextul ” Alba Iulia 2020 Capitală Culturală Europeană” – termen 31.03.2012. Din punctul meu de vedere elaborarea unei foi de parcurs cu obiectivele mai sus menţionate cu termene stabilite şi responsabili instituţionali este obligatorie!
Sala Senatului Universităţii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia a găzduit joi seara reuniunea comitetului de iniţiativă Alba Iulia 2020- Capitală Culturală Europeană. În urma unor dezbateri care au durat mai bine de trei ore, ing. Radu Tudoran a fost desemnat prin vot, la propunerea lui Florin Roman, preşedinte interimar al acestui comitet de iniţiativă iar Cornel George Comşa a fost votat ca fiind cel mai potrivit pentru PR-ul acestui comitet. „Foaia de parcurs” a proiectului prezentată de Florin Roman a fost votată de majoritatea celor prezenţi. Amendamentul directorului Direcţiei Programe din Primăria Alba Iulia, Nicolae Moldovan, potrivit căruia din comitet să se retragă oamenii politici a căzut la vot deoarece majoritatea a fost de acord că politicienii pot face cel mai susţinut lobby pentru acest proiect (cu toate că amendamentul a fost votat şi de politicieni: Florin Roman -PNL, Ovidiu Jidveian-PSD şi de reprezentanţi ai societăţii civile: iniţiatorul Nicolae Moldovan, rectorul Achim Moise, artistul fotograf Călin Bogdan etc.)
În cadrul acestei întâlniri – cea de-a doua – membrii comitetului de iniţiativă au votat constituirea ONG-ului Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană, în numele acestuia urmând să fie lansate invitaţii de implicare în proiect spre toate instituţiile administrative, sociale, de cultură sau civile din judeţul Alba.
Nicolae Moldovan, reprezentant al Primăriei Alba Iulia a reiterat interesul instituţiei pe care o reprezintă în acest proiect precizând că acumPrimăria este într-o fază de documentare intensă şi de culegere de informaţii.
Pe departe ce-a mai bună veste pentru societatea civilă, respectiv pentru susţinătorii….arealului Custozza a dat-o tot directorul de programe din Primăria Alba Iulia, Nicolae Moldovan, care a răspuns la un discurs-pledoarie pentru descoperirile arheologice din Custozza, venit din partea unei cercetătoare din cadrul Muzeului de Istorie al Transilvaniei din Cluj Napoca, dna Viorica Rusu Bolindeţ. Astfel, Moldovan a dezvăluit că zilele trecute primarul Mircea Hava a purtat discuţii la MDRT unde s-a analizat posibilitatea ca în cadrul proiectului mare de restaurare a Cetăţii să fie inclus acum şi unul de dimensiuni reduse, vizând restaurarea şi conservarea sub forma unui parc arheologic a vestigiilor romane descoperite în Custozza. Moldovan a menţionat că fonduri ar fi, acestea provenind dintr-o economie de 30% realizată din bugetul proiectului mare de restaurare a cetăţii.
George Cornel Comşa a declarat că în momentul constituiri legale a ONG-ului Alba Iulia 2020 va solicita şi mizează pe sprijinul Casei Regale de România.
De comun acord, participanţii au hotărât ca următoarea întrunire a comitetului de iniţiativă să aibă loc la Primăria Municipiului Alba Iulia.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA

Ştirea zilei
Cum a reușit o şoferiţă din Alba să demonstreze că a fost amendată ilegal: A fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID
Cum a reușit o şoferiţă din Alba să demonstreze că a fost amendată ilegal: A fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID
După ce, în vara anului trecut, a fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID, o femeie din Alba a reuşit să demonstreze în justiţie că a fost amendată ilegal de către un poliţist rutier.
Incidentul a avut loc în 8 iunie 2021, pe DN 14B, la ieşire din municipiul Blaj spre comuna Crăciunelu de Jos, într-o zonă cu serpentine unde drumul este marcat cu linie continuă. În momentul în care autoturismul condus de femeie a fost depăşit de autospeciala ISU, într-o curbă periculoasă, a avut loc un acroşaj între cele două autovehicule, soldat cu avarierea acestora. Femeia a primit un avertisment şi i s-a suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 60 de zile.
„Nu sunt de acord. Am respectat în totalitate maşina politiei, care a depăşit pe cea mai periculoasă curbă, urmată la scurt timp de cea de-a doua ISU, care mi-a tăiat calea, deşi maşina era ieşită din carosabil, permiţând depăşirea necorespunzătoare a maşinii care nu avea semnalele acustice pornite”, a scris femeia în procesul- verbal.
Cele două autovehicule ale poliţiei şi ISU s-au oprit la circa 300 de metri de locul coliziunii, femeia susţinând că cei doi conducători auto s-au deplasat în zona unde oprise încercând să o intimideze şi să o ameninţe pentru că nu a respectat semnalele luminoase şi acustice de pe maşina poliţiei.
”În momentul în care le-am spus că nu au avut pornite semnalele acustice şi luminoase, şoferul de pe maşina poliţiei a recunoscut că nu a avut semnalele acustice, deoarece m-ar fi putut speria şi m-aş fi putut răsturna în pantă. Apoi, cei doi conducători auto s-au reîntors la maşinile conduse de aceştia şi au pornit semnalele luminoase”, a declarat şoferiţa. Femeia a mai spuscă poliţistul rutier a ascultat doar versiunea prezentată prin telefon de colegul său, respectiv a venit cu ”lecţia învăţată”, şi nu a luat în considerare susţinerile acesteia.
Altă situaţie de fapt, demonstrată în instanţă
”Petenta fost invitată la sediul Poliţiei Municipiului Blaj, pentru încheierea procesului-verbal, unde a aşteptat peste o oră. În acest interval de timp, agentul constatator a vorbit permanent la telefon pentru a obţine înregistrări de pe camerele video de pe traseul în care a avut loc evenimentul rutier. Ulterior, a obţinut o înregistrare video de pe traseul în care a avut loc evenimentul rutier, pe care o anexez înregistrată pe un DVD. Din înregistrare, se poate observa că maşina politiei şi ISU, înainte de producerea evenimentului rutier, au depăşit un alt autoturism, care circula în spatele autoturismului condus de petentă. Acea persoană putea fi reţinută ca martor asistent, dacă nu a reţinut ca martor asistent pe doamna (…). Din înregistrarea respectivă, se observă că maşina politiei şi autospeciala ISU nu aveau semnalele luminoase pornite”, se precizează în hotărârea instanţei de judecată.
Pe lângă înregistrarea video care a arătat că cele două maşini nu aveau semnalele luminoase, martora care se afla cu ea în autoturism a susţinut că cele două autospeciale nu aveau în funcţiune nici semnalele acustice. Pe 7 aprilie 2022, Judecătoria Blaj a anulat procesul-verbal, hotărârea nefiind contestată de către Poliţie.
”Petenta a avut posibilitatea efectivă să facă dovada existenţei unei alte situaţii de fapt decât cea reţinută în procesul-verbal de contravenţie, iar prin proba testimonială administrată în cauză, aceasta a reuşit să răstoarne prezumţia de temeinicie a procesului-verbal de contravenţie. Astfel, din declaraţia martorei (…), reiese că maşina poliţiei, care a încercat să depăşească maşina condusă de petentă, nu avea în funcţiune nici semnalele luminoase, nici cele sonore. Doar după impact, poliţistul a mers la maşina sa şi a pornit semnalele luminoase. Martora a văzut foarte clar când acesta a mers şi a pornit luminile, care până atunci nu funcţionau şi nici nu se auzea girofarul”, este concluzia magistratului care a judecat dosarul.
IPJ Alba trebuie să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 820 de lei.
Sursa: adevarul.ro
Ştirea zilei
Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri
Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri
În 11 sau 12 iunie, pe perioada evenimentului Alba Fest, albaiulienii și turiștii care vor ajunge în Capitala Marii Uniri se vor putea bucura de un spectacol de lumini cu drone.
Municipiul Alba Iulia este interesat să achiziționeze un spectacol de animație realizat cu minim 130 de drone luminoase. Momentul va avea o durată de minim 10 minute, durata fiind definită ca perioada de timp cuprinsă între decolarea și aterizarea dronelor. Dronele se vor ridica la o înălțime maximă de 100 m, iar coregrafia se va desfășura pe o coloană sonoră reprezentativă pentru evenimente de animație pentru tineri.
Prin folosirea Inteligenței Artificiale, dronele autonome sunt capabile să zboare în roiuri, se evite între ele, precum și să eschiveze obstacolele în timp ce-și îndeplinesc misiunea în cel mai eficient mod posibil.
Prestatorul va contura proiectul artistic al spectacolului în așa fel încât acesta să se încadreze și să potențeze caracterul AlbaFest.
Un spectacol cu drone autonome va fi o surpriză de neuitat pentru public, dat fiind caracterul original și noutatea acestei tehnologii în România. Prima întâlnire cu dronele, la 1 decembrie 2021 a fost un real succes și așteptat acest tip de show este foarte așteptat și dorit de albaiulieni.
Alba Fest este emblema evenimentelor din Cealaltă Capitală, scena pe care își dorește să fie orice artist din lumea muzicală. Alba Fest nu este un eveniment de inerție, ci singurul festival care a exclus tot ce era în plus, aducând pe scena lui superlativele absolute ale momentului. Este singurul eveniment în care orașul are mai puțini locuitori decât spectatori: 50 000 de oameni, în trei zile de show total.
Prima întâlnire cu dronele, la 1 decembrie 2021 a fost un real succes şi acest tip de show este foarte aşteptat şi dorit de albaiulieni.
Ştirea zilei
VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Coliziune între două autoturisme la ieșire din Cunța
VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Coliziune între două autoturisme la ieșire din Cunța
Un accident rutier a avut loc marți, 24 mai, în jurul orei 18.20, pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, la ieșire din Localitatea Cunța.
Din primele informații a fost o tamponare în care au fost implicate două autovehicule, care au intrat în coliziune față – spate.
În urmă cu câteva minute traficul rutier s-a reluat pe ambele benzi.
Vom reveni cu amănunte.
Video: Facebook/Vasiu Alexandru – INFO TRAFIC jud. SIBIU
-
Curier Județeanacum 12 ore
FOTO| Potopea Lukas de la C.S. V.Î.R.F Alba Iulia, medalie de aur la Campionatul Național al României la judo de la Sibiu
-
Sportacum 12 ore
“Life is Dance” Alba Iulia, rezultate de apreciat la Oradea | Nevoie de sprijin financiar, pentru deplasarea în Germania
-
Politică Administrațieacum 12 ore
Comunicat de presă| PSD Alba: Situația de la Spitalul Municipal Aiud putea fi soluționată de către conducerea unității medicale și a primăriei!
-
Sportacum 11 ore
Albaiulianul David Manu – campion național la dublu, tenis Under 18
-
Ştirea zileiacum 15 ore
Angajările la stat, SUSPENDATE de la 1 iulie: Guvernul are în plan scăderea cheltuielilor bugetare
-
Actualitateacum 14 ore
Carantină obligatorie pentru pacienții infectați cu variola maimuței: Care este prima țară care a introdus măsura
-
Sportacum 12 ore
Înaintea barajului Metalurgistul Cugir – Minaur Baia Mare, de mâine, mijlocașul Paul Păcurar: “Vrem să reușim surpriza!”
-
Curier Județeanacum 9 ore
FOTO| Preșcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit “Primii Pași” Aiud, implicați în activități practice de protejare a mediului și de reciclare
-
Actualitateacum 9 ore
FOTO| Alba Iulia va avea un hotel dintr-un lanț INTERNAȚIONAL: Când va fi inaugurat Mercure Alba Iulia Cetate
-
Politică Administrațieacum 10 ore
Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat
-
Ştirea zileiacum 3 ore
Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri
-
Curier Județeanacum 10 ore
Penitenciarul Aiud achiziționează produse necesare pentru prepararea hranei deținuților. Licitația de peste 900.000 de lei, lansată în SEAP