Rămâi conectat

Curier Județean

Alba, în top 3 județe din regiunea Centru la exporturi, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie: Principalul partener comercial al firmelor din judeţ

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alba, în top 3 județe din regiunea Centru la exporturi, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie: Principalul partener comercial al firmelor din judeţ

Balanţa comercială a înregistrat în perioada ianuarie – iunie anul acesta în Regiunea Centru un deficit în valoare de peste 229 milioane de euro, importurile depăşind exporturile în patru din cele şase judeţe, excepţie făcând Braşov şi Sibiu, potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES de către Direcţia Regională de Statistică (DRS) Alba.

Astfel, în Regiunea Centru, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie s-au realizat exporturi în valoare de peste 5,6 miliarde de euro. Potrivit DRS Alba, faţă de perioada similară a anului trecut, exportul a fost mai mare în Regiunea Centru cu 24,7%, respectiv cu peste 1,1 miliarde de euro.

În cadrul judeţelor componente ale regiunii, judeţul Braşov a avut o pondere de 32,6% în totalul exporturilor realizate în perioada ianuarie – iunie, fiind urmat de Sibiu, cu 26,4%, Alba, cu 23,7%, Mureş, cu 12,5%, Harghita, cu 2,5%, şi de Covasna, cu 2,3%.

Importurile realizate în primele şase luni ale acestui an au fost în valoare de peste 5,9 miliarde de euro, mai mult faţă de perioada similară a anului trecut cu 27,1%, respectiv cu peste 1,2 miliarde de euro.

În totalul importurilor realizate în perioada ianuarie – iunie, judeţul Braşov a înregistrat cea mai ridicată pondere, de 29,3%. La polul opus se află judeţul Covasna, 2,4%.

„În Regiunea Centru, balanţa comercială (soldul FOB/CIF) a înregistrat în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2021 un deficit în valoare de 229,3 milioane de euro, având valori pozitive în judeţele Sibiu (+239,6 milioane de euro) şi Braşov (+118,8 milioane de euro) şi negative în Mureş (-405,8 milioane de euro), Harghita (-105,9 milioane de euro), Alba (-64,2 milioane de euro) şi Covasna (-11,9 milioane de euro)”, se menţionează în comunicatul DRS Alba.

Germania conduce detaşat în topul ţărilor cu care judeţul Alba are relaţii comerciale, cu o pondere de 64% la export şi de 70,3% la import în primul semestru al anului, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de către Direcţia Regională de Statistică (DRS) Alba.

Astfel, potrivit sursei citate, principalii parteneri de relaţii comerciale ai judeţului Alba în perioada ianuarie – iunie 2021, după ponderea în valoarea totală a exporturilor şi importurilor au fost Germania (64,4%), Italia (8,3%) şi Ungaria (7,2%), respectiv Germania (70,3%), Ungaria (7,1%) şi Italia (5,5%).

Clasamentul valoric al judeţelor, ordonate descrescător, după valoarea exporturilor şi a importurilor realizate în primul semestru, situează Alba pe locul 9 la exporturi şi pe locul 8 la importuri.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

11 decembrie | BebeBiblioteca, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: „Amintiri frumoase: Cum să-i lași copilului o moștenire neprețuită!, noua temă a atelierului de parenting

Ziarul Unirea

Publicat

în

11 decembrie | BebeBiblioteca, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: „Amintiri frumoase: Cum să-i lași copilului o moștenire neprețuită!, noua temă a workshop-ului de parenting Luni, 11 decembrie 2023, începând cu ora 17:00, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va avea loc ultimul atelier de parenting din anul 2023. De data aceasta, psihoterapeuta Adina Drimbe, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare