Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Ajutorul de șomaj al românilor într-un alt stat al UE poate fi transferat în țara noastră: Cum se poate realiza schimbarea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ajutorul de șomaj al românilor într-un alt stat al UE poate fi transferat în țara noastră: Cum se poate realiza schimbarea

Românii care beneficiază de ajutor de șomaj într-un alt stat al Uniunii Europene ori a Spațiului Economic European, pot menține acest drept atunci când se întorc în țară și își caută aici un loc de muncă.

Cei care se află în astfel de situații și vor să transfere ajutorul de șomaj în țară, trebuie întâi să obțină un document de la autoritățile din statul UE care acordă acest ajutor și apoi să se înregistreze la agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă din România, la care este arondat.

Așadar, și cei care primesc ajutor de șomaj într-o țară UE sau SEE (care include UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) pot transfera acest drept în România.

Conform legislației care reglementează aceste lucruri, beneficiarii ajutorului de șomaj într-un stat UE trebuie să obțină aprobarea instituției competente din acel stat și să solicite formularul U2, care atestă perioada în care un șomer își poate menține dreptul la prestații de șomaj în timpul căutării unui loc de muncă în alt stat membru.

În termen de șapte zile de la obținerea aprobării, persoana respectivă trebuie să se înregistreze la agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă din România, conform domiciliului specificat în actul de identitate.

Perioada pentru care se acordă indemnizația de șomaj este de trei luni, cu posibilitatea de prelungire până la șase luni, însă aceasta nu este garantată, fiind la latitudinea instituției care acordă ajutorul de șomaj.

Exportul prestației de șomaj poate funcționa în ambele direcții, adică ajutorul de șomaj poate fi transferat atât către România (din străinătate), cât și către o altă țară din SEE (din România). Procedura variază în funcție de situație și implică diverse etape și documente ce trebuie completate și transmise.

Posibilitatea de a transfera ajutorul de șomaj între țările UE este prevăzută de Regulamentul (CE) nr. 883/2004, care stabilește dreptul șomerilor de a-și menține sprijinul de șomaj atunci când călătoresc în alt stat membru UE în căutarea unui loc de muncă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Din luna mai 2024, modificări temporare în circulația unor trenuri internaționale

Unirea Ziarul

Publicat

în

Din luna mai 2024, modificări temporare în circulația unor trenuri internaționale În urma închiderii totale a circulaţiei feroviare între stațiile Bekescsaba – Lokoshaza, petnru efectuarea unor lucrări la infrastructura feroviară de către administrația ungară – MAV Start, la sfârșitul lunii viitoare vor interveni modificări în circulaţia trenurilor CFR Călători. Dintre acestea, trenurile Ister și Dacia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea