Actualitate
Ajutaţi-l pe Daniel să trăiască!
Astăzi ne-a căutat la redacţie Ioan Berchi, din Şard, Ighiu. Un bărbat de 48 de ani care are adunată parcă în suflet şi privire toată suferinţa acestei lumi. Am aflat şi de ce: fiul său, Daniel Vasile Berchi, de 21 de ani, a fost diagnosticat anul trecut în toamnă cu anemie aplastică. Emigrant în Portugalia fiind, Daniel Berchi a suferit prima aspiraţie de măduvă osoasă şi biopsie prin trepanaţie în 18 noiembrie 2011, la Spitalul St. Antonio dos Capuchos din Lisabona. Au urmat complicaţii infecţioase, printre care penumonie interstiţială, fiind ventilat asistat 16 zile. Din 5 ianuarie 2012 a început tratamentul cu Ciclosporină A. Apoi a fost transferat la spitalul din Beja în 13 ianuarie 2012. De atunci a rămas spitalizat, fiind dependent de transfuziile cu eritrocite şi trombocite concentrate.
Aspiraţia de măduvă osoasă şi biopsia prin trepanaţie au fost repetate în data de 11 aprilie 2012, rezultatul fiind anemie aplastică severă, fără răspuns cu tratamentul cu ATG.
Pentru că nu a răspuns la tratamentul medicamentos, i s-a recomandat un transplant alogen de măduvă oasoasă, fraţii săi fiind prima alegere pentru transplant. Aceştia trebuie să se deplaseze în Portugalia, la spitalul unde este internat Daniel Berchi, pentru testele de compatibilitate.
Şi tragedia continuă: ca în foarte multe cazuri, familia nu poate suporta financiar cheltuielile – nu neapărat de deplasare – dar mai ales cele de extracţie de măduvă osoasă de la fraţii sănătoşi şi implantul la fratele bolnav.
CEI CARE ÎNŢELEG DRAMA FAMILIEI BERCHI ŞI CONSIDERĂ CĂ ÎL POT AJUTA PE DANIEL SĂ TRĂIASCĂ, SUNT RUGAŢI SĂ DONEZE ORICE SUME ÎN CONTURILE:
EURO: RO89BTRL00104201RO4263XX
LEI: RO17BTRL00101201RO4263XX
Ioan Berchi: telefon 0740/564613

Actualitate
Aproximativ trei sferturi dintre persoanele de peste 10 ani au telefon mobil cu acces la internet. STUDIU
Aproximativ trei sferturi dintre persoanele de peste 10 ani au telefon mobil cu acces la internet. STUDIU
Utilizarea internetului acoperă două treimi din populația mondială, adică aproximativ 5,3 miliarde de oameni.
Aproape trei sferturi dintre persoanele cu vârsta de peste 10 ani au un telefon mobil care facilitează accesul la internet în 2022, dar aproape o treime din populația lumii nu are încă acces la această rețea internațională, a anunțat miercuri ONU.
„Telefoanele mobile sunt cea mai comună poartă de acces la internet, iar ratele de proprietate servesc drept indicator al disponibilității și accesului la internet”, a scris Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT) în raportul său anual privind conectivitatea globală.
Cu toate acestea, nu toți posesorii de telefoane mobile au acces la internet, în special în țările cu venituri mici, unde banda largă este adesea prea scumpă. Conform cifrelor colectate de UIT, 95% dintre locuitorii din țările bogate au un telefon mobil, în timp ce în țările sărace rata de penetrare scade la 49%.
Întunericul digital
Accesul la internet este în creștere, dar într-un ritm mai lent, după saltul înregistrat în timpul pandemiei Covid și a restricțiilor, care au forțat sute de milioane de oameni să lucreze sau să studieze online. În prezent, se estimează că 5,3 miliarde de oameni, adică 66% din populația lumii, utilizează internetul. Aproape toți cei care nu sunt conectați se află în țările cele mai sărace.
Acest procentaj a crescut constant în ultimii ani și a aut un salt uimitor în 2020, a declarat pentru AFP economistul-șef al UIT, Thierry Geiger. Dar mai este încă un drum lung de parcurs, deoarece „prea mulți oameni trăiesc încă în întunericul digital”, a declarat Doreen Bogdan-Martin, care la începutul anului 2023 va deveni prima femeie care va conduce agenția. „Accesul la internet este în creștere, dar nu atât de rapid și de uniform în întreaga lume pe cât ar trebui”, a adăugat ea, într-o declarație despre raport.
O măsură de referință a accesului la internet este prețul mediu al serviciilor mobile în bandă largă, care sunt adesea mai ieftine decât accesul fix. Aceste prețuri medii au scăzut de la 1,9% din venitul național brut pe cap de locuitor la 1,5% în 2022. Dar costul este încă prea mare pentru mulți consumatori din țările cu venituri mici, unde un pachet de bază de date mobile costă 9% din venitul mediu.
Fracturi
Acest procent este cu mult mai mare decât cel plătit în țările bogate pentru servicii similare, potrivit UIT, care a făcut apel la toate țările să asigure un acces în bandă largă la prețuri accesibile, pe care îl definește ca fiind mai mic de 2% din venitul național brut lunar pe cap de locuitor. „Trebuie să menținem accesul la internet chiar și în condițiile în care recesiunea globală subminează perspectivele economice ale multor țări”, a afirmat Houlin Zhao, șeful demisionar al UIT, în declarația sa.
Geiger subliniază că, în timp ce costul conectivității pare să continue să scadă, creșterea prețurilor pentru produsele de primă necesitate ar putea forța multe persoane să se deconecteze. Chiar dacă accesul la internet este considerat din ce în ce mai mult ca un serviciu esențial, „alimentele încă prevalează”, a spus el. Va trebui să așteptăm până anul viitor pentru a vedea posibilele efecte ale crizei actuale.
Decalajul digital persistent între bogați și săraci este, de asemenea, un decalaj de gen. În timp ce femeile reprezintă aproximativ jumătate din populația lumii, cu aproximativ 259 de milioane de femei mai puține decât bărbații au acces la internet și doar 63% dintre femei se conectează la internet, față de 69% dintre bărbați, se arată în raport.
Actualitate
VIDEO| Intervenție de cinci ore a pompierilor din Hunedoara, pentru salvarea unei vaci care a căzut într-o prăpastie de 30 de metri
VIDEO| Intervenție de cinci ore a pompierilor din Hunedoara, pentru salvarea unei vaci care a căzut într-o prăpastie de 30 de metri
În cursul zilei de miercuri, nouă pompieri din Hunedoara au intervenit vreme de cinci ore, pentru a salva o vacă ce a căzut într-o prăpastie de 30 de metri.
La sosire, echipa de intervenție a găsit animalul speriat și agitat. În ajutor le-au venit doi alpiniști militari din cadrul Detașamentului Deva și de un tehnician veterinar.
Vaca s-a rătăcit pe un versant abrupt și împădurit din apropierea unui sat de munte și a căzut într-o prăpastie adâncă de aproape 30 metri, potrivit ISU Hunedoara.
„Au improvizat un gard de protecție din câțiva stâlpi de lemn, furtunuri și corzi de salvare, s-au folosit de sistemul de scripeți al alpiniștilor și nu s-au lăsat până când nu au văzut văcuța în siguranță, pe poteca ce ducea înspre grajdul ei”, a scris ISU Hunedoara pe Facebook.
Actualitate
FOTO| „Bradul din Pisa”: Un pom de Crăciun din România a stârnit un val de ironii pe rețelele de socializare
FOTO| „Bradul din Pisa”: Un pom de Crăciun din România a stârnit un val de ironii pe rețelele de socializare
Un brad de Crăciun instalat în centrul Municipiului Bacău a stârnit un val de ironii pe rețelele de socializare, după ce s-a observat faptul că pomul de cinci tone este strâmb.
Ieri dimineață, bradul a fost totuși ornat, în ciuda faptului că era vizibil faptul că acesta este pus strâmb.
Așadar, internauții au început să ironizeze bradul, dar și pe primarul orașului. Pe grupul de Facebook, „Județul Bacău, Bun și Rău” au curs ironiile.
„Alt an, altă bătaie de joc.
Cum e primarul asa e și bradul!
E… Puțin pilit.
Seamănă cu turnul din Pisa Sărăcie de primar, parcă plânge orașul ăsta.
A lesinat bradul de la frig.
Bradul este excelent voi sunteti cei care nu țineți telefoanele bine.
E supărat ca Bacovia!”, sunt câteva dintre comentariile oamenilor.
Sursa: antena3.ro
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2022. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
MESAJE de SFÂNTUL ANDREI 2022. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
Marea Unire de la 1918, pagina sublimă a istoriei românești. CRONOLOGIE
-
Ştirea zileiacum 9 ore
FOTO. 100.000 de români și un singur fotograf: Povestea soldatului care a făcut singurele poze în 1918 cu un aparat ce a costat o pereche de boi
-
Ştirea zileiacum 2 ore
La mulți ani, România! MESAJE de 1 DECEMBRIE, ZIUA NAȚIONALĂ 2022. FELICITARI și URARI pentru toți care trăiesc și simt românește!
-
Actualitateacum 12 ore
Conserve cu excremente de urs, vândute ca suvenir în Covasna. Comisar OPC: „Am rămas perplex”
-
Curier Județeanacum 9 ore
Tânărul de 15 ani căzut în apele râului Mureș, în continuare de negăsit: Pompierii continuă căutările
-
Ştirea zileiacum 8 ore
„Dorel” de la Primăria Alba Iulia a lăsat fără internet și cablu o mare parte din oraș, în prag de 1 Decembrie