Curier Județean
AJOFM Alba: Șomerii și absolvenții care se angajează își pot completa veniturile salariale. Cum pot beneficia de indemnizații
Persoanele care se angajează pentru program normal de lucru în perioada în care primesc indemnizaţia de şomaj beneficiază, din momentul angajării şi până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să fie indemnizate, de o sumă lunară, neimpozabilă, reprezentând 30% din indemnizaţia de şomaj.
Nu beneficiază de prevederile de mai sus persoanele care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani, precum şi persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată, iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizaţiei de şomaj încetează.
Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de încadrare egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării, respectiv 500 lei.
Absolvenţii cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajează în perioada de acordare a indemnizaţiei, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.
Drepturile prevăzute mai sus se acordă absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puţin 12 luni de la data angajării.
Şomerii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, beneficiază de o primă de activare în valoare de 500 lei, neimpozabilă.
Nu beneficiază de prevederile de mai sus persoanele care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimele 12 luni.
Șomer înregistrat – persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani şi până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;
b) starea de sănătate şi capacităţile fizice şi psihice o fac aptă pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă (500 lei), în vigoare; d) este disponibilă să înceapă lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă, şi se înregistrează la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau, după caz, reşedinţa ori la alt furnizor de servicii de ocupare, care funcţionează în condiţiile prevăzute de lege, în vederea obţinerii unui loc de muncă.
Pentru informaţii suplimentare, persoanele interesate se pot adresa la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba, la telefon 0258/811470; 0258/831137 sau e-mail: [email protected]

Curier Județean
INFOTRAFIC: Restricții de circulație pe autostrada A10 Sebeș-Turda, pentru efectuarea unor lucrări. Recomandări pentru șoferi
INFOTRAFIC: Restricții de circulație pe autostrada A10 Sebeș-Turda, pentru efectuarea unor lucrări. Recomandări pentru șoferi
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, pentru efectuarea unor lucrări, traficul va fi restricționat pe Autostrada A10 Sebeș – Turda, astfel:
– Km 57+100(loc. Unirea, jud. Alba), calea 2, restricționată banda de urgență și prima bandă, ulterior B2, începând cu orele 08:00 până în data de 30.06.2022, ora 07:00, reparații rosturi dilatatie;
– Km 66+100-67(loc. Unirea, jud. Alba), calea 1, banda de urgență și prima bandă ulterior B2, între orele 08.00-22.00, frezare și asfaltare;
– Km 4+400-4+850(loc. Alba Iulia, jud. Alba), calea 2, avem restricționată B2 pentru înlocuire corpuri iluminat, între orele 08.00-16.00;
– Km 52-69(loc. Unirea, jud. Alba), calea 1, avem restricționată BU, pentru refacere indicatoare, între orele 08.20-19.00.
Recomandăm conducătorilor auto să ruleze cu prudență sporită în aceste zone, să crească distanța de siguranță între autovehicule, să semnalizeze şi să se asigure temeinic înaintea schimbării benzii.
Curier Județean
FOTO| Medalie de argint pentru CS Unirea Alba Iulia, obținută la turneul internațional de box ”Gheorgheni Open”
FOTO| Medalie de argint pentru CS Unirea Alba Iulia, obținută la turneul internațional de box ”Gheorgheni Open”
Fățan Luca Petru, pugilist legitimat la CS Unirea Alba Iulia, a câștigat o nouă medalie de argint, la turneul internațional ”Gheorgheni Open”, unde a concurat cu sportivi talentați din Grecia și Croația.
Competiția cu participare internațională a fost organizată de Federația Română de Box, la Gheorgheni, județul Harghita, în perioada 20-27 iunie.
Sportivul nostru, în vârstă de 14 ani, pregătit de către antrenorul Andrei Dărămuș, s-a impus la categoria de greutate 66 de kilograme. Aceasta este a doua medalie de argint câștigată de către Fățan Luca Petru după cea obținută la Cupa României la Cadeți, organizată în primăvară.
”A fost o competiție frumoasă, cu participare a sportivilor nu doar din zona balcanică, ci și din zona Caucazului. Ne bucurăm pentru această medalie și pot afirma că avem un sportiv care merită să fie convocat la lotul național de box și sper ca acest lucru să se întâmple.
Este foarte muncitor și foarte ascultător, are în fața sa multe provocări cărora sper să le facă față și să aibă o carieră în box”, a spus antrenorul Andrei Dărămuș.
CS Unirea Alba Iulia (director Daniela Moșneag) transmite felicitări tuturor sportivilor și antrenorilor!
Curier Județean
FOTO| Cea de-a doua ediție a proiectului „CDIdei în Povești” a ajuns la final. 132 de elevi din clasele primare ale Liceului Teoretic Teiuș au participat la activități de dezvoltare a sănătății emoționale
Cea de-a doua ediție a proiectului „CDIdei în Povești” a ajuns la final. 132 de elevi din clasele primare ale Liceului Teoretic Teiuș au participat la activități de dezvoltare a sănătății emoționale
132 de elevi din clasele primare ale Liceului Teoretic Teiuș au participat în perioada mai – iunie 2022 la activități de dezvoltare a sănătății emoționale în cadrul proiectului „CDIdei în Povești”. Prin intermediul poveștilor, copiii au înțeles ce înseamnă prietenia și importanța construirii unor relații sănătoase cu ceilalți, au experimentat generozitatea și empatia, și-au exprimat recunoștința față de ceilalți și au observat că de multe ori e mai important și sănătos să ne distrăm și să avem o stare de bine și nu să fim mereu primii.
Una dintre activitățile proiectului a fost realizarea unei expoziții pe tema sănătății emoționale, activitate care s-a realizat în colaborare cu Biblioteca Orăşenească Teiuş și în cadrul căreia au fost expuse peste 150 de picturi, desene și colaje ale elevilor din ciclul primar. Elevii au fost bucuroși și mândri de ei văzându-și lucrările expuse, iar 10 dintre ei au fost premiați.
Cele 30 de activități din cadrul proiectului au fost implementate de doamna profesor consilier școlar Popescu Ioana-Mirela și doamna profesor documentarist Popeiu Raluca, în colaborare cu domnii profesori pentru învățământ primar de la Liceul Teoretic Teiuș.
Proiectul „CDIdei în Povești” este finanțat prin programul Start ONG, program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere și instituțiilor non-administrative.
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
Nume care se sărbătoresc de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel – aproape 500.000 de români îşi serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
Mesaje de Sfinţii Petru și Pavel 2022. Urează-le un călduros ”La mulți ani” celor apropiați
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
Obiceiuri, Tradiţii şi Superstiţii de Sfinţii Petru şi Pavel: Se dă de pomană pentru sufletele celor morţi, apar licuricii şi nu mai cântă cucul
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
Mesaje de Sfinţii Petru şi Pavel haioase! Felicitări şi urări de „La mulţi ani” pe care le puteţi trimite celor dragi de ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
Mesaje de Sfinţii Petru şi Pavel 2022. URARI și FELICITARI pe care le poți trimite sărbătoriților
-
Ştirea zileiacum 19 ore
FOTO| JAF la Mamaia: Câți lei costă o pizza sau o bere într-un restaurant
-
Ştirea zileiacum 17 ore
Se SCUMPESC biletele pentru transportul în comun, la Alba Iulia: Aprobarea noilor tarife, pe masa consilierilor locali
-
Sportacum 21 de ore
LPS Alba Iulia a câștigat toate meciurile, la Festivalul Național de MiniBaschet de la Costinești
-
Sportacum 21 de ore
Dan Roman, noul antrenor principal al CS Ocna Mureș! Paul Ciucă, doar un sezon pe banca ocnamureșenilor
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba: 595 de posturi disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș
-
Actualitateacum 20 de ore
Ministrul Energiei: „România va avea cei mai ieftini carburanţi din UE, după Ungaria”
-
Actualitateacum 16 ore
Pedepse mai aspre pentru trafic și consum de droguri: Câți ani de pușcărie riscă traficanții de narcotice