Afacerile din comerţ au urcat cu 9,6% în primele şase luni ale anului 2018
În primele şase luni din 2018, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut cu 9,6% ca serie brută şi cu 9,1% pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, pe fondul unor afaceri în creştere semnificativă în comerţul cu produse agricole şi animale vii, comparativ cu perioada similară din anul precedent.
Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, avansul afacerilor pe serie brută a fost generat de creşterea comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+25,8%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+12,4%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+11,9%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+9,7%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+9,3%), comerţului cu ridicata nespecializat (+8,5%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+3,5%) şi comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+3,3%).
Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, creşterea a fost impulsionată de comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+29,5%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+14,1%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+11,5%), comerţul cu ridicata nespecializat (+10,9%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+10,2%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+7,6%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+5,1%) şi comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+3,5%).
În luna iunie 2018, comparativ cu luna precedentă, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a scăzut atât ca serie brută cu 2% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,1% faţă de luna mai.
Pe serie brută scăderea a fost cauzată de declinul comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-8,4%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (-6%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-4,2%) şi activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (-0,5%). Creşteri au înregistrat comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+16,7%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+3,3%), comerţul cu ridicata nespecializat (+0,7%) şi comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+0,2%).
Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate,declinul a fost determinat de scăderea comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-3,3%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-2,8%) şi activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (-0,9%). Creşteri au înregistrat comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+7,1%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+1,3%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+1,0%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+0,8%) şi comerţul cu ridicata nespecializat (+0,3%).
Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, afacerile din comerţ au crescut atât ca serie brută cu 13% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 11,2%.
Cele mai importante creşteri ale afacerilor, pe serie brută, au fost consemnate în comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+62,1%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+22,9%) şi activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+13,1%).
Pe serie ajustată, un avans semnificativ a fost consemnat în comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+63,8%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+21,9%) şi comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+16,0%).
Sursa: stiritvr.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor Deși România are resurse hidrografice din belșug și unele dintre cele mai apreciate izvoare de apă minerală de pe continent, am ajuns să plătim pe litrul de apă mai mult ca locuitorii din statele mai bogate ale Europei. […]
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune Economistul Radu Georgescu face o comparație între cum a fost aprobat planul fiscal în România și cum se procedează într-o țară civilizată, cum e de exemplu Elveția, unde toate […]
Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani
Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani Una dintre cele mai controversate măsuri incluse în noul program de guvernare vizează direct micii fermieri din România. Executivul propune creșterea suprafeței minime eligibile pentru a beneficia de plăți directe, de la 1 hectar la 2 […]