Rămâi conectat

Economie

ADR Centru devine o punte de legătură tot mai fermă între IMM-uri și fondurile nerambursabile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

adr centruAgenția pentru Dezvoltare Regională Centru își întărește rolul de Organism Intermediar pentru POSCCE prin preluarea, la nivel regional, a Operațiunii 3.1.1 – Sprijinirea accesului la broadband și la serviciile conexe, din cadrul Axei Prioritare 3 a POSCCE. Delegarea de atribuții din partea Ministerului Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru POSCCE a devenit efectivă din data de 27 martie 2014, prin semnarea actului adițional la Acordul Cadru de delegare atribuții, confirmând astfel eforturile de până acum ale ADR Centru ca Organism Intermediar pentru POSCCE.

Concret, pentru a derula activitățile din cadrul acestei operațiuni din cadrul POS CCE, ADR Centru a preluat 201 proiecte, pentru care a demarat procesul de evaluare și contractare, precum și 91 contracte de finanțare. Pentru aceste contracte aflate în procesul de monitorizare sunt în verificare 21 de cereri de rambursare, prin care solicită peste 1 milion lei din fonduri nerambursabile. Proiectele au fost depuse în cadrul Apelului 2 al Operațiunii 3.1.1 în perioada 2010-2011, iar evaluarea și contractarea acestora trebuie finalizată până la 30 iunie 2014.

Operațiunea 3.1.1 – Sprijinirea accesului la broadband și la serviciile conexe este acea componentă a Axei Prioritare 3 a POSCCE care finanțează pentru IMM și ONG conectarea la internet de mare viteză și achiziția de calculatoare, servere, imprimante și echipamente multifuncționale. De asemenea, beneficiarii vor trebui să utilizeze soluții de semnătură electronică și vor primi sprijin pentru a se prezenta online prin intermediul unui site interactiv. Valoarea maximă a finanțării nerambursabile nu poate depăși 100.000 lei, iar contribuția proprie a beneficiarilor este de 10% pentru IMM și de 5% pentru ONG.

Antreprenorii și mai recent și ONG-urile au acum un partener la nivel regional cu care pot colabora pentru implementarea cu succes a proiectelor privind conexiunea lor la internet și la dezvoltarea platformelor IT. ADR Centru este conștientă de rolul asumat în dezvoltarea Regiunii Centru și își exercită acest rol inclusiv în realizarea atribuțiilor delegate prin acordarea de sprijin tuturor beneficiarilor în procesul de implementare. Acest sprijin se concretizează nu numai în aplicarea cu bună credință a regulilor și reglementărilor care guvernează finanțările nerambursabile, ci și în organizarea periodică de întâlniri și seminarii de lucru, informarea permanentă a beneficiarilor prin intermediul site-ului web www.adrcentru.ro, precum și prin oferirea de servicii cu valoare adăugată de business în cadrul proiectelor REGIO, BISNet Transylvania, DIFASS sau în cadrul altor inițiative regionale destinate dezvoltării mediului de afaceri”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Prin Programul Operaţional Sectorial „Creșterea Competitivității Economice” (POS CCE), unul dintre cele şapte programe operaţionale implementate în ţara noastră, se dorește încurajarea creşterii productivităţii întreprinderilor româneşti pentru reducerea decalajelor faţă de nivelul Uniunii Europene. POS CCE are 5 axe prioritare, fiecare axă fiind împărţită în domenii majore de intervenţie, care, la rândul lor, cuprind operaţiuni specifice de implementare a obiectivelor axei prioritare şi, implicit, a programului în ansamblu. Pe viitor, pentru perioada de programare 2014–2020, se are în vedere elaborarea, în colaborare cu peste 250 de asociaţii profesionale şi patronale, companii şi alte entităţi industriale, a Documentului de Politică industrială (Strategia de Reindustrializare a României), care este unul din documentele ce vor sta la baza Strategiei de Competitivitate a României în perioada 2014 – 2020.

Acum, datorită accelerării absorbţiei sumelor alocate, a fost evitată procedura dezangajării automate de fonduri. Noi, la nivelul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, îi informăm pe solicitanţi că proiectele depuse se află în plin proces de evaluare, selecţie şi contractare, iar pe beneficiari că se înregistrează un nivel ridicat al procesării cererilor de rambursare depuse, în vederea returnării către investitori a sumelor contractate prin proiecte. Acest fapt vine să sublinieze importanța pe care noi o acordăm sectorului IMM”, a precizat directorul general ADR Centru, Simion Crețu.

*Informații de background

ADR Centru a devenit Organism intermediar pentru POSCCE în Regiunea Centru în data de 11.03.2013, când a preluat 4 operațiuni pentru IMM din cadrul Axei Prioritare 1 – respectiv Operațiunile 1.1.1 Sprijin pentru consolidarea și modernizarea sectorului productiv prin investiții tangibile și intangibile – investiții pentru IMM; 1.1.2 Sprijin pentru implementarea standardelor internaționale; 1.1.3 Sprijin pentru accesul pe noi piețe și internaționalizare, precum și 1.3.2 Sprijin pentru consultanță acordat IMM-urilor, din cadrul Axei Prioritare 1 – Un sistem de producție inovativ și eco-eficient. Acest program era suspendat în acel moment de Comisia Europeană. Prin eforturi susținute, în câteva luni, POSCCE a fost deblocat, iar plățile din partea CE au fost reluate, în beneficiul antreprenorilor și cetățenilor Regiunii Centru ca urmare a accelerării proceselor de evaluare, contractare și plată, cu efecte pozitive notabile asupra investițiilor realizate și a numărului de locuri de muncă nou create. Aceste eforturi au însemnat evaluarea a 286 de proiecte și semnarea a 250 de noi contracte de finanțare, urmând ca până la data de 30 iunie 2014 procesul de contractare să fie finalizat, atât pentru Axa 1 cât și pentru Axa 3 a POSCCE. Transferul de competențe de la AM spre OI POSCCE ADR Centru a însemnat și preluarea, în vederea monitorizării din punct de vedere tehnic și financiar la nivel regional, a 230 de contracte de finanțare semnate anterior.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Românii înregistraţi pe platformele de criptoactive sunt de două-trei ori mai mulţi decât investitorii la bursă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Românii înregistraţi pe platformele de criptoactive sunt de două-trei ori mai mulţi decât investitorii la bursă Românii înregistraţi pe platformele de criptoactive sunt de două-trei ori mai mulţi decât cei 178.000 de investitori consemnaţi pe Bursa de Valori Bucureşti, a afirmat, miercuri, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, la cea de-a 7-a ediţie […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea