Rămâi conectat

Actualitate

Activităţi sportive de Ziua Mondială a Sănătăţii la Ighiu

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Vineri, 6 aprilie, la Şcoala cu clasele I-VIII „Mihai Eminescu” din Ighiu, se vor derula o serie de activităţi sportive la care vor participa elevi de la toate şcolile comunei, astfel fiind marcată Ziua Mondială a Sănătăţii. La această manifestare, Direcţia de Sănătate Publică Alba va fi reprezentată de dr. Olimpia Candrea, coordonator judeţean al programelor de promovare a sănătăţii, care împreună cu asistenta comunitară din cadrul Primăriei Ighiu, Delia Florea, vor lua parte la acţiuni de informare, educare şi promovare a unui stil de viaţă sănătos, prin sport şi printr-o alimentaţie sănătoasă. În acest an, Ziua Mondială a Sănătăţii are ca temă „Sănătatea şi îmbătrânirea” şi se celebrează în contextul Anului European al Îmbătrânirii Active şi al Solidarităţii între Generaţii. De aceea, elevii din comuna Ighiu vor lua parte la dezbateri pe tema importanţei sănătăţii pentru fiecare dintre noi, în special pentru bunici şi părinţi, de care copiii au atâta nevoie şi îşi doresc să fie sănătoşi. (A.D.T.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Dentiștii sunt luați la țintă de ANAF: Urmează controale la sânge în cabinete, în cazul veniturilor nedeclarate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dentiștii sunt luați la țintă de ANAF: Urmează controale la sânge în cabinete, în cazul veniturilor nedeclarate

Medicii stomatologi vor primi scrisori de informare din partea ANAF pentru a declara toate veniturile, spune președintele ANAF, Lucian Heiuș.

El solicită pacienților să ceară bonuri fiscale. „NU ascund că identificăm și suntem în faza finală de analiză pentru a identifica și alte domenii unde activează persoane fizice și care au un grad mare de neconformare. Discutam cu directorii mei o informare că există un grad mare de neconformare la stomatologi, unde gradul de conformare fiscal este redus. Vom încercam să facem niște ghiduri, să includem și acest domeniu de activitate în acest mecanismul de prevenție și de informare și, inevitabil, se ajunge și la controale mai devreme sau mai târziu”, spune Lucian Heiuș, scrie Mediafax.

Elit - Gustul Desăvârșit

El spune că și pacienții trebuie să solicite bon fiscal, „așa cum este normal când pătesc sume de bani”.

De asemenea, președintele ANAF spune că există un grad mare de neconformare a declarării veniturilor în rândul celor care închiriază locuințe „cu ziua” prin intermediul platformelor online.

„Este un fenomen, iar aici suntem în discuții avansate pentru a încerca să găsim mecanisme pentru a încerca să descoperim și pe cei care închiriază cu ziua prin platfome, pentru că și acolo există un risc de neconformare la declararea veniturilor”, afirmă Heiuș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Populația româniei scade: sporul natural al țării este negativ

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Populația româniei scade: sporul natural al țării este negativ

În luna septembrie 2022 numărul căsătoriilor și numărul divorțurilor a scăzut față de luna septembrie a anului 2021, cât și față de luna august 2022.

În septembrie 2022 s-a înregistrat nașterea a 17.460 de copii, 688 mai puține nașteri decât în luna august a 2022.

Elit - Gustul Desăvârșit

Numărul deceselor înregistrate în luna septembrie 2022 a fost de 19.774, cu 3.370 mai puține decât în luna august a anului curent.

Datele unui studiu INS arată că populatia a scăzut constant din 1990 şi până în prezent, cu aproape cinci milioane de locuitori, cu un impact considerabil asupra forţei de muncă şi a dezvoltării economice în ansamblu.

Populaţia României a scăzut în ultimul an cu 0,4 procente, la 19,9 milioane de persoane, din cauza numărului de decese în creştere faţă de cel al naşterilor înregistrate – anunţă Institutul Naţional de Statistică.

Potrivit datelor publicate, aproape jumătate sunt bărbaţi, iar cea mai numeroasă categorie pe grupe de vârstă a populaţiei este cea cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care depăşeşte 56 de procente.

La începutul anului, populaţia României număra 19,75 milioane de persoane şi reprezenta sub 4% din populaţia Europei. Mai mult, România se numără printre cele câteva ţări a căror populaţie scade accelerat, cu peste 5% anual.

sursa: romania-actualitati.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

DOCUMENT| Elevii din ALBA care fac naveta, reduși la jumătate, în acest an școlar: Aproape 200 de mii de elevi din România fac naveta

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii din ALBA care fac naveta, reduși la jumătate, în acest an școlar: Aproape 200 de mii de elevi din România fac naveta

Aproape 200 de mii de elevi din România fac naveta în anul școlar 2022-2023, potrivit estimărilor făcute de Ministerul Educației și transmise în urma unei solicitări de informații făcute de un deputat.

Numărul este de aproape 2,5 ori mai mare decât cel al elevilor care au beneficiat de decontarea navetei în precedentul an școlar și cu 50% mai mare decât susținea fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, că ar exista în prezent. Acestor elevi nu li se dau în prezent bani de transport, deoarece ordonanța care urmărește acest lucru se află încă în circuit de avizare, la mai bine de două luni de la începerea noului an școlar.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK PENTRU: Lista completă a județelor

Mai precis, în răspunsuri transmise de ministrul Educației în urma întrebărilor adresate de parlamentarul PSD de Iași Marius Ostaficiuc, Ministerul precizează că, pentru anul școlar 2022-2023, se estimează că numărul elevilor care ar beneficia de navetă este de 197.805. Valoarea este de aproape două ori și jumătate mai mare decât cea a numărului de elevi beneficiari de decontarea navetei în 2021-2022, anume 83.298. Și aceasta, în condițiile în care fostul ministru Sorin Cîmpeanu invoca o cifră mult mai mică – “130.000” – pentru a oferi o estimare a numărului de elevi navetiști din prezent.

Deputatul Marius Ostaficiuc a adresat, în septembrie, o serie de întrebări pe tema decontării navetei pentru elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu, în contextul în care situația banilor de navetă, obiectul unui proiect de ordonanță de urgență, stârnea un val de nemulțumiri în rândul elevilor și determina consultări extinse la minister. Între timp, ministrul Cîmpeanu a demisionat, iar noul ministru, Ligia Deca, a transmis răspunsurile pentru întrebările deputatului la sfârșitul lunii octombrie, când ordonanța nu era încă finalizată, iar aceste răspunsuri au fost înregistrate la Camera Deputaților la începutul acestei luni. După încă o săptămână, parlamentarul respectiv semnalează existența acestor date în momentul în care a decis să le folosească pentru propria promovare, sub forma unui articol publicitar în presa ieșeană. Proiectul de ordonanță nu a fost nici acum adoptat.

Deputatul a transmis, în septembrie, ministrului (pe atunci Sorin Cîmpeanu) următoarele întrebări (documentul integral, la finalul articolului):

Câți elevi din țară au făcut naveta în cursul anului școlar precedent și câți sunt în prezent trecuți la această categorie? Vă rugăm să ne răspundeți defalcat pe fiecare județ în parte pe fiecare din cei doi ani școlari.
Câți elevi ar urma să beneficieze de această sumă în continuare?
Care sunt sursele de finanțare pentru această propunere?
Cu cine v-ați consultat când ați luat o asemenea propunere?

În răspunsul transmis de minister, sunt prezentate datele pentru fiecare județ în parte. Față de anul trecut, numărul elevilor estimați a beneficia de navetă scade, anul acesta, în doar câteva județe: Alba, Cluj, Harghita (plus Ilfov și București, pentru care cifra aferentă anului trecut, raportată de minister este 0, iar anul acesta sunt estimați 2.541, respectiv 12.387 de elevi navetiști).

În toate celelalte județe, numărul elevilor estimați pentru anul în curs este mult mai mare decât cel raportat pentru beneficiarii de navetă din anul precedent. Valoarea crește, în unele situații, chiar și de zece ori (Galați), de opt ori (Gorj), de șase ori (Constanța, Dâmbovița), de cinci ori (Vrancea) sau de patru ori (Brașov). Ca valoare totală, creșterea cea mai puternică se remarcă în Prahova. Astfel, în 2022-2023 se estimează un număr de elevi navetiști:

În Prahova – 11.575 (față de 3085 beneficiari anul anterior)
În Galați – 4.221 (față de 436)
În Gorj – 3.946 (față de 491)
În Constanța – 6.170 (față de 1.026)
În Dâmbovița – 5.669 (față de 957)
În Vrancea – 5.057 (față de 927)
În Brașov – 5.362 (față de 1.232)

În același răspuns, ministrul susține că se acordă burse de ajutor social pentru elevii din învățământul primar și gimnazial din mediul rural, școlarizați în altă localitate, evitând să abordeze problema liceenilor, pentru care bursa aceasta a fost eliminată de fostul ministru.

Amintim că, întrebat de Edupedu.ro, în cadrul unei dezbateri publice, despre câți elevi este vorba, fostul ministru Sorin Cîmpeanu spunea că sunt 130.000 de beneficiari estimați: “Anul acesta, Ministerul Educației are în buget 100 de milioane de lei pentru decontul navetei. 100 de milioane de lei pentru 130.000 de beneficiari estimați, vreme de 34 de săptămâni – aceasta este durata cursurilor într-un an calendaristic, a rămas mai puțin, din păcate, – cu o valoare medie de 770 de lei per elev pentru cele 34 de săptămâni”.

La mai bine de două luni de la începerea anului școlar, ordonanța de urgență ce viza o alocație “forfetară” pentru transportul elevilor, pusă și așa în dezbatere publică la câteva zile de la începerea școlii, se află în continuare în fază de proiect. Acea ordonanță a fost pusă în dezbatere după reacțiile organizațiilor de elevi și alte altor asociații față de eliminarea burselor rurale pentru liceeni (burse sociale pentru elevii de liceu care merg la școală în altă localitate), decizie luată fără proceduri de transparență.

Alocația forfetar apela la un model vechi, ceea ce a stârnit noi presiuni din partea organizațiilor elevilor și a altor asociații. Acestea au determinat ministerul să accepte o dublare a sumei, iar Consiliul Național al Elevilor a inițiat discuții și cu premierul Ciucă, în speranța unei “soluții pe termen lung” până la finalul anului. Însă, după plecarea sa de la conducerea ME la finalul lunii septembrie și venirea noului ministru Ligia Deca, lucrurile au bătut pasul pe loc.
Între timp, la începutul acestei luni, Curtea Constituțională a decis să amâne pentru 24 noiembrie pronunțarea pe seama OUG 50/2021 privind transportul elevilor, ordonanță la rândul ei intens contestată. Și acea ordonanță prevedea decontarea transportului, în locul gratuității prevăzute de lege.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea