Ştirea zilei
ACCIDENT GRAV cu 13 persoane pe autostrada A1: Un microbuz și o mașină s-au ciocnit
ACCIDENT GRAV cu 13 persoane pe autostrada A1: Un microbuz și o mașină s-au ciocnit
ISU Sibiu a intervenit azi-noapte în jurul orei 03:00 pe A1 la km 268 (zona tunel Cristian) la un accident rutier dintre un microbuz de transport persoane și un autoturism.
La fața locului au fost mobilizate următoarele forte: trei echipaje SMURD dintre care unul cu medic, o autospecială de transport victime multiple și o autospecială de stingere.
În accident au fost implicate 13 persoane, dintre care 8 minori și 5 adulți.
Din fericire cei 8 minori cu vârste cuprinse între 9 și 16 ani, nu au fost răniți, însă pentru siguranță, au fost transportați la CPU Luther. Minorii au fost însoțiți de o femeie în vârstă de 36 de ani care prezenta contuzii minore.
De asemenea, au mai fost transportați la UPU Sibiu conștienți:
– un tânăr de 18 ani cu un traumatism cranio-cerebral;
– un bărbat în vârstă de 56 de ani cu o contuzie toracică;
– un bărbat de 36 de ani cu contuzii minore.
Ştirea zilei
Bărbat din Alba, acuzat de ucidere din culpă, a scăpat doar cu plata unor daune: De ce nu a putut fi pedepsit din punct de vedere penal
Bărbat din Alba, acuzat de ucidere din culpă, a scăpat doar cu plata unor daune: De ce nu a putut fi pedepsit din punct de vedere penal
O faptă de ucidere din culpă, ce s-a petrecut în satul Colțești, comuna Rimetea, în urmă cu cinci ani și jumătate nu a mai putut fi pedepsită de magistrați deoarece, între timp, fapta s-a prescris, urmare a unei decizii a Curții Constituționale.
Dosarul a fost trimis în judecată abia în ianuarie 2022, iar după un an de judecată s-a constatat că autorul faptei (A. V. R.) nu mai poate fi pedepsit din punct de vedere penal. Motivul se datorează unei hotărâri a Curții Constituționale de anul trecut, potrivit căreia în perioada 2018 – 2022 nu a existat vreo cauză de întrerupere a cursului termenului de prescripţie penală. Sute de infractori au scăpat de răspunderea penală, în acest mod, în ultimele luni.
Potrivit rechizitoriului, în timp ce se afla la tăiat de lemne, pe un terasament situat pe un plan superior celui în care se găsea victima, inculpatul a aruncat un lemn în zona în care se găsea aceasta, lovind-o în cap, cauzându-i astfel leziuni ce au condus în final la deces. Victima a decedat în 16 ianuarie 2018, într-o unitate medicală din Târgu Mureș.
Incidentul a avut loc în satul Colțești, comuna Rimetea, județul Alba. Potrivit înțelegerii, autorul faptei a tăiat un arbore aflat în partea superioară a pantei, pe ultimul terasament, arbore pe care l-a secționat cu un fierăstrău mecanic în fragmente mai mici, pe care le arunca pe pantă penru a fi adunate, ulterior, de către cealaltă persoană.
„La un moment dat, victima, care se afla lângă grămada de lemne formată pe terasa inferioară din fragmentele secționate, s-a împiedicat și, în momentul în care aceasta era în cădere, a fost lovită în cap de un lemn, cu diametrul de 10-15 cm și lungimea de aproximativ 1 metru, aruncat de inculpat din planul superior, victimei fiindu-i cauzate astfel traumatisme, respectiv hemoragie, contuzie și dilacerare meningo – cerebrale cu fractură craniană complexă, care au condus la deces”, se precizează în rechizitoriul Parchetului.
Instanța a constatat că gradul de culpă în producerea evenimentului este împărțit între victimă și autor, și aparține în proporție egală fiecăruia. Prin urmare, chiar dacă a constatat încetarea procesului penal, l-a obligat pe autorul faptei să plătească jumătate din valoarea cheltuielilor de spitalizare a victimei, respectiv circa 40.000 de lei.
Ştirea zilei
CES a dat aviz negativ proiectului de înghețare a tarifelor RCA. Ce spune o reprezentantă ASF despre proiect
CES a dat aviz negativ proiectului de înghețare a tarifelor RCA. Ce spune o reprezentantă ASF despre proiect
Consiliul Economic și Social (CES) a dat aviz negativ proiectului ASF cu privire la înghețarea tarifelor RCA, fiind unanimitate. De precizat că acest aviz este consultativ.
În cadrul ședinței, Simona Dobrica, șef serviciu reglementare – ASF, a prezentat proiectul.
„În ultima perioadă a fost generată o evoluție ascendentă accelerată a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA, lucru care a condus la încadrarea unui număr mare de asigurați RCA în categoria asiguratului cu risc ridicat”, a spus ea.
A continuat: “Majorarea tarifelor de primă, practicarea unor tarife comparabile atât la încheierea contractelor RCA anuale dar și a celor subanuale, împreună cu politica majorității asigurătorilor de a nu oferi plata în rate la comercializarea contractelor RCA, a apărut în contextul unei creșteri ample a prețurilor la energie și materii prime înregistrate la nivelul economiei naționale, care generează dificultăți financiare atât pentru populație, cât și operatorilor economici de a încheia această asigurare RCA pentru vehiculele aflate în proprietate”.
Factorii menționați, spune ea, pot duce la nerespectarea obligației legale de achiziționare asigurării RCA și de a menține această valabilitate pe toată durata înmatriculării sau înregistrării vehiculelor.
De asemenea a mai afirmat că situația poate duce la imposibilitatea acoperirii riscului la care sunt expuși ceilalți participanți la trafic și la creșterea riscului la care sunt supuși participanții la trafic mai ales atunci când în urma accidentului rezultă vătămări corporale grave sau chiar deces.
Un alt lucru menționat de ea este și: creșterea nevoii de finanțare a fondului național de protecție.
„Proiectul propune o situație de remediere a stării de fapt prin înghețarea temporară pentru 6 luni a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA. Dacă tarifele practicate în 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele aplicate în 1 martie 2023, asigurătorii vor fi obligați să aplice cel mai mic tarif de primă dintre cele două”, a precizat Simona Dobrica.
„Variația medie a tarifului de referință 2023 versus primele practicate efectiv ca medie de asigurători în martie 2022 este cam de +15%. Pentru persoanele juridice există un maxim și de 33%. Pentru persoanele fizice de 82%, însă noi am mers pe medii”.
„Asigurătorii vor trebui să poată să plătească daunele produse în această perioadă. Este necesară luarea unor măsuri și în acest sens”, a mai afirmat reprezentanta ASF.
Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor a afirmat, referitor la acest document: „Am primit avizele de la Consiliul Concurenței și Ministerul Justiției, care ne-a solicitat consultarea cu Ministerul Economiei, Ministerul Antreprenoriarului, respectiv MAE. Între timp am obținut de la Ministerul Economiei și de la MACE (probabil se referă cel al Antreprenoriatului n.r.), înțeleg că au fost transmise punctele de vedere conform cărora nu consideră că intră în sfera dânșilor de competență”.
Nu este clar dacă există avizul MAE.
Ştirea zilei
Serviciul Turism al Primăriei Alba Iulia devine Centru Cultural Creativ, cu aproape 50 de posturi de bugetari! Ce rol va avea
Serviciul Turism al Primăriei Alba Iulia devine Centru Cultural Creativ, cu aproape 50 de posturi de bugetari! Ce rol va avea
Consilierii locali ai municipiului Alba Iulia vor avea de votat, în cadrul ședinței din data de 28 martie 2023, înființarea Centrului Cultural „CREATIV” Alba lulia.
Numărul maxim de posturi pentru aparatul Centrului este de 47, inclusiv managerul.
Potrivit proiectului de hotărâre, următoarele imobile vor intra în componența sa:
a) Corpul E al Palatului Principilor Transilvaniei aflat în Alba lulia, str. Militari, nr. 4, jud. Alba, CF 85894-C1-U2 Alba lulia;
b) Curtea Palatului Principilor Transilvaniei aflat în Alba lulia, str. Militari, nr. 4, jud. Alba, CF 85896Alba lulia;
c) Spațiul Muzeal Principia aflat în Alba lulia, Piața Centrală a Cetății, jud. Alba, CF 115177 Alba lulia;
d) Spațiul 11 Contragarda Ravelinului Sf Mihail aflat în Alba lulia, Aleea Sf Capistrano, nr. 28, jud. Alba, CF 119170-C8 Alba lulia;
e) Centrul de resurse aflat în Alba lulia, str. Gladiolelor, nr. 3A, jud. Alba, CF 84246 Alba lulia;
f) Galeriile municipale de artă aflate în Alba lulia, bd. 1 Decembrie 1918, nr. 111, bl. M10, et. parter, ap. UI, jud. Alba, CF 70476-C1-U23 și Alba lulia, bd. 1 Decembrie 1918, bl. M9, et. parter, ap. 27, jud. Alba, CF 75990-C1-U11;
g) Spațiul CAPONIERA aflate în Alba lulia, Cetatea Alba Carolina, jud. Alba, CF 84235 Alba lulia
Centrul Cultural „CREATIV” Alba lulia – Direcție de Cultură este instituție publică de cultură, cu personalitate juridică, finanțată din venituri proprii și din alocații de la bugetul local, de interes local, care funcționează sub autoritatea Consiliului Local Alba lulia.
Misiunea Centrului Cultural „CREATIV” Alba lulia – Direcție de Cultură este de promovare a culturii și artei naționale și universale, de a contribui activ la promovarea și valorificarea patrimoniului cultural și stimularea creativității contemporane prin diseminarea fenomenului cultural și derularea de proiecte și programe culturale în concepție integratoare și pluridisciplinară, valorificarea, promovarea și conservarea patrimoniului istoric al Municipiului Alba lulia, dezvoltarea turismului și vizibilității destinației turistice si culturale de excelentă Alba lulia / Cetatea Alba lulia.
Centrul Cultural „CREATIV” Alba lulia – Direcție de Cultură are drept scop promovarea culturii, în toate formele ei moderne și tradiționale, informarea și educarea permanentă a cetățenilor în spiritul democrației cu rol în asigurarea coeziunii sociale și a accesului la informație. în acest sens, Centrul are ca obiect de activitate:
a) organizarea și desfășurarea de activități cultural-artistice, de educație permanentă prin programe proprii și/sau în parteneriat cu instituții de specialitate;
b) oferirea de produse și servicii culturale diverse pentru satisfacerea nevoilor culturale comunitare, în scopul creșterii gradului de acces și de participare a cetățenilor la viața culturală, precum și atragerea de vizitatori și turiști din țară și străinătate prin punerea în valoare a patrimoniului cultural;
c) oferirea de servicii culturale și activități de promovare a turismului cultural sau de petrecere a timpului liber menite să satisfacă nevoile comunității și să crească gradul de participare al cetățenilor la viața culturală;
d) conservarea, cercetarea, protejarea, transmiterea, promovarea și punerea în valoare a culturii și a patrimoniului cultural imaterial;
e) dezvoltarea culturii contemporane și valorificarea ei în viața culturală prin diferite forme de exprimare artistică;
f) realizarea unor lucrări de specialitate, materiale foto, audio și video pentru integrarea în circuitul național de valori și pentru participarea la întâlniri între specialiști și publicarea lor în publicații și cărți de specialitate;
g) inițierea și sprijinirea proiectelor de promovare a tradițiilor și obiceiurilor locale, a meșteșugurilor și a artei populare autentice;
h) afirmarea valorilor morale, artistice, tehnice și stimularea creativității și talentului;
i) promovarea și dezvoltarea activităților cultural-artistice;
j) editarea de publicații, materiale informative și promoționale potrivit obiectului de activitate;
k) dezvoltarea parteneriatului și a schimburilor culturale;
l) alte activități specifice cultural-artistice;
m) informare și promovare turistică;
n) constituirea științifică, administrarea, conservarea și restaurarea patrimoniului muzeal;
o) cercetarea științifică, evidența, documentarea, protejarea și dezvoltarea patrimoniului muzeal;
-
Actualitateacum 2 ore
Asigurările RCA de la Euroins expiră în 90 de zile: Ce trebuie să facă șoferii
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
FOTO| Ziua Apelor, sărbătorită de copiii de la Grădinița cu program prelungit nr. 9 din Alba Iulia: Ce activități au făcut
-
Ştirea zileiacum 19 ore
Patronul unei firme, nevoit să plătească sute de dolari în bitcoin pentru a-și recupera datele din contabilitate. Cum au furat hackerii informațiile
-
Ştirea zileiacum 3 ore
Gelozie extremă la Sebeș: O femeie a distrus geamurile unui BMW și Audi, ale amantei fostului soț. Ce au hotărât magistrații
-
Actualitateacum 20 de ore
Soluție de mijloc între PNRR și pensiile de serviciu. Ciolacu: ”Depopulăm MApN, MAI, Justiția, toate serviciile dacă luăm ad-litteram ce ne-am asumat în PNRR”
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
VIDEO| Accident MORTAL la coborâre de pe autostrada A3, spre Nădășelu: Un bărbat de 60 de ani a decedat