Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

Academia SANITARII PRICEPUȚI: Elevii și profesorii din Alba, invitați să se înscrie GRATUIT la program

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Academia SANITARII PRICEPUȚI este un program de formare în educație pentru sănătate și prim ajutor care s-a născut, având la bază tradiționalul concurs “Sanitarii Pricepuți” organizat, în școlile și liceele din România, de Crucea Roșie Română, cu o tradiție începută din anul 1962.

În perioada pandemiei cauzată de COVID-19 „Academia Sanitarii Pricepuți” este singurul program, gratuit, de formare în educație pentru sănătate și prim-ajutor din România fiind organizată de Crucea Roșie Română în parteneriat cu Academia Europeană pentru Asistenți Medicali. Programul își propune să formeze elevi din ciclul gimnazial și liceal cu privire la diverse teme din domeniul educației pentru sănătate:

• Acordarea primului ajutor în diverse situații de urgență
o Fracturi/Entorse/ Luxații/ Arsuri/ Plăgi
• Acordarea primului ajutor în cazul unui stop cardio-respirator
• Igienă și nutriție
• Sexualitate și importanța educației în domeniu
• Consumul de internet și securitatea în mediul virtual

Elit - Gustul Desăvârșit

În contextul pandemic, Ministerul Educației si Cercetării a emis Ordinul nr. 5924/2020 prin care toate competițiile școlare sunt amânate pentru anul școlar 2021 – 2022. Acest lucru a însemnat inclusiv amânarea Concursului de Educație pentru Sănătate si Prim Ajutor ”Sanitarii Pricepuți” desfășurat de Crucea Roșie Română în parteneriat cu Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Ordinul mai sus amintit precum și măsurile de prevenire COVID-19 care afectează viața socială și economică în România și în lume au determinat o pauză de doi ani in pregătirea elevilor de gimnaziu și liceu privind educația pentru sănătate și primul ajutor, subiecte deosebit de importante, mai ales în context pandemic.

Astfel, Crucea Roșie Română a primit cu mare interes parteneriatul Academiei Europene de Asistenți Medicali prin care dorim să continuăm să lucrăm cu elevii și cu profesorii, pe baza acelorași principii, în speranța ca în anul școlar următor să reluăm desfășurarea tradițională a competiției. Organizatorii își propun să deruleze programul de formare în mediul online, iar participanții vor avea acces la informație prin activități precum webinarii online, materiale video educative și materiale scrise- manualul de formare.

Această formă de desfășurare nu înlocuiește o tradiție și sperăm ca noul parteneriat și noile metode de transmitere a informației să mărească numărul de participanți, să facă pregătirea mai accesibilă și mai facilă, astfel încât să ne folosim de lecțiile învățate și în anii următori, contribuind astfel la dezvoltarea concursului tradițional.

Elevii și profesorii din România sunt invitați să se înscrie, GRATUIT, învățând tehnicile de acordare a primului ajutor

Academia SANITARII PRICEPUȚI se va desfășura în intervalul mai 2021 – 21 iulie 2021, iar persoanele eligibile pentru înscrierea în program sunt:
1. Profesori ciclu gimnazial/ liceu
2. Elevi ciclu gimnazial/ liceu
Înscrierea se poate face, individual, prin intermediul site-ului www.sanitariipriceputi.ro , unde pot fi regăsite și detalii despre organizatori, calendarul programului și regulament. Toate persoanele înscrise vor fi ținute la curent cu desfășurarea programului și vor primi materialele necesare prin intermediul e-mailului.
Data limită de înscriere în program este 21 mai 2021.

În cazul profesorilor participanți, aceștia vor beneficia de un curs gratuit de acordare a primului-ajutor cu durata de 3 zile, în mediul online sau fizic (în funcție de filiala județului din care face parte). În urma acestui curs, aceștia vor primi o diplomă care să ateste participarea la această formare.

În cazul elevilor participanți, aceștia vor primi o diplomă de formare la finalul programului Academia SANITARII PRICEPUȚI și oportunitatea de a participa la o competiție națională, în cadrul unui echipaj de elevi coordonat de un profesor. Mai multe detalii despre regulamentul programului de formare și al competiției puteți regăsi în secțiunea: https://sanitariipriceputi.ro/regulament/

Competiția organizată la sfârșitul perioadei de formare se dorește a fi la același grad de profesionalism, partenerii urmând să răsplătească câștigătorii cu premii substanțiale, precum și cu oportunitatea unei ”vizite de lucru” în cel mai modern și mai dotat centru de pregătire a asistenților medicali, deținut de Academia Europeană de Asistenți Medicali în București.

Despre organizatori

Societatea Națională de Cruce Roșie din România a fost fondata la 4 iulie 1876, este membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie, fiind condusă în activitatea sa umanitara de Principiile Fundamentale ale Mișcării: Umanitate, Imparțialitate, Neutralitate, Independență, Voluntariat, Unitate, Universalitate. Acordarea primului ajutor, sprijinirea celor mai vulnerabile persoane, intervenţia la dezastre, educaţia pentru sanatate, difuzarea valorilor umanitare sunt şi astazi, la implinirea a 145 de ani de activitate umanitara, principalele domenii de activitate ale Crucii Roşii Române.

Academia Europeană pentru Asistenți Medicali este o facultate pe model britanic și un hub de învățare pentru domeniul asistenței medicale din România. Centrul de simulare din cadrul Academiei folosește manechine de înaltă fidelitate și tehnologie modernă pentru învățarea experiențială dedicată viitorilor asistenți medicali. De asemenea, programul de licență este dezvoltat în parteneriat cu Coventry University din UK și pune accent pe experiența studentului și abilitățile atât tehnice, dar și sociale, dezvoltate pe parcursul celor 3 ani de studiu.

Foto: arhiva


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

România, într-un top al celor mai sărace țări din Uniunea Europeană, realizat de o publicație germană. Care au fost criteriile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
România, într-un top al celor mai sărace țări din Uniunea Europeană, realizat de o publicație germană. Care au fost criteriile

O publicație germană a realizat un top al celor mai sărace țări din Uniunea Europeană, ținând cont de PIB și valoarea de cumpărare, printre care se află și România.

ziua-internationala-a-eradicarii-saraciei001.jpg

Astfel, România se află în top 10 cele mai sărace țări din UE, potrivit publicației germane Handelsblatt.

Elit - Gustul Desăvârșit

Produsul intern brut (PIB) e un indicator al bogăției unei țări, iar în cadrul UE se pot compara între ele standardele puterii de cumpărare și, astfel, se poate stabili o ierarhie.

De indată ce a intrat în vigoare Tratatul de la Maastricht – cel ce reglementează cooperarea între ţări în domenii cum ar fi politica externă, politica de securitate, justiţia şi internele -, la 1 ianuarie 1993 un număr de 12 ţări s-au unit formând UE. Printre ele se aflau și Franța, Germania și Regatul Unit, cea din urmă părăsind UE la 31 ianuarie 2022. Numărul statelor membre a ajuns în momentul de față la 27.

Valoarea tuturor bunurilor materiale și serviciilor fiecărei țări în decursul unui determină PIB-ul țării respective. E un indicator al bogăției unei țări. Ca să poată fi cumparat PIB-ul fiecărei țări, UE folosește o valută fictivă unitară. Astfel, valoarea PIB-ului pe persoană nu se calculează în euro, ci în standardul puterii de cumpărare (KKS), menit să egaleze diferențele de nivel ale prețurilor.

TOP 10 cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană:

LOC ŢARĂ PIB PE CAP DE LOCUITOR ÎN PPS

1. Bulgaria 55

2. Grecia 65

3. Slovacia 68

4. Croația 70

5. Letonia 71

6. România 73

7. Portugalia 74

8. Ungaria 76

9. Polonia 77

10. Spania 84


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

INCENDIU la Câmpeni: 60 de metri pătrați de deșeuri au fost cuprinse de flăcări. Au intervenit pompierii cu o autospecială

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
INCENDIU la Câmpeni: 60 de metri pătrați de deșeuri au fost cuprinse de flăcări. Au intervenit pompierii cu o autospecială

Un incendiu a izbucnit în cursul zilei de 15 august, în localitatea Câmpeni, pe strada Gării.

Din primele informații este vorba despre deșeuri nepericuloase, care ard pe o suprafață de 60 de metri pătrați.

Elit - Gustul Desăvârșit

Stația de pompieri Câmpeni a intervit pentru localizarea și stingerea flăcărilor.

În cadrul intervenției a fost alocată o autospecială pentru stingere cu apă și spumă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| INCENDIU la Ighiu: O locuință a izbucnit în flăcări. Intervin pompierii cu două autospecialele

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
INCENDIU la Ighiu: O locuință a izbucnit în flăcări. Intervin pompierii cu două autospecialele

Detașamentul de pompieri Alba Iulia în cooperare cu SVSU Ighiu intervin pentru localizarea și stingerea unui incendiu în loc. Ighiu.

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o locuință.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul intervenției au fost alocate două autospeciale pentru stingere cu apă și spumă și un echipaj pentru prim ajutor.

UPDATE: Incendiu lichidat. A ars o porțiune din acoperiș locuinței, aceasta fiind lovită de fulger.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea