Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Abuz al jandarmilor asupra unui tânăr din Alba Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Incidentul a fost catalogat de către purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi drept o eroare şi o „copilărie”

    Acum câteva zile s-a prezentat la redacţia cotidianului nostru un tânăr albaiulian, pe nume Cătălin Magda, care ne-a relatat faptul că a fost victima unui abuz comis de membrii unui pluton de jandami din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Avram Iancu” Alba. Acesta afirmă că a fost agresat şi umilit în public, în timpul unui meci de fotbal desfăşurat la Alba Iulia. Iată ce ne-a declarat tânărul: „În data de 7 aprilie 2010 mă aflam pe stadion, împreună cu un prieten şi cu soţia acestuia, însărcinată în luna a patra. Trecând singur prin faţa peluzei după începerea meciului (căci prietenii mei rămăseseră în urmă), în timp ce îmi căutam un loc, atenţia mi-a fost reţinută de o fază şi m-am oprit. Un jandarm din componenţa unui pluton aflat în misiune mi s-a adresat nepoliticos, cerându-mi să mă mişc de-acolo că nu vede el meciul. Am fost nemulţumit, dar m-am deplasat. La scurt timp a venit şi prietenul meu, care a păţit exact la fel, mai ales că soţia lui mergea mai încet, dar acesta nu s-a conformat imediat, simţindu-se umilit, a început să vocifereze şi, se pare, i-a înjurat pe jandarmi. Eu, care la rândul meu fusesem umilit de atitudinea jandarmilor, am vrut să-i iau apărarea prietenului meu, deoarece nu comisese nicio faptă violentă. Dar aceştia au considerat intervenţia mea ca pe un afront personal şi ne-au legitimat pe amândoi. Prietenul meu a fost scos imediat de pe stadion, şi amendat pentru că a înjurat iar pe mine m-au luat după vreo 25 de minute de pe locul pe care mă instalasem. Considerând că se comite un abuz, m-am opus iar jandarmii au utilizat, în acest caz, forţa, târându-mă în văzul lumii la camera de triere, rupându-mi hainele şi umilindu-mă în public. Acolo am fost ţinut 2 ore, până când jandarmii au găsit un articol de lege ca să încadreze <fapta> mea. Apoi am fost şi eu amendat cu 500 de lei. Mai mult chiar, deşi eu nu am antecedente violente, am primit interdicţie timp de 6 luni pentru orice competiţie sportivă, interdicţie pe care, dacă nu o respectam, eram pasibil de închisoare între 1-6 luni…”
Cătălin mai afirmă că jandarmii s-au purtat necorespunzător cu el, exceptându-l pe un domn colonel Chiorean, care a înţeles situaţia şi le-a recomandat „băieţilor săi” să o lase mai moale. Nu mai intrăm în detalii, dar trebuie să ştiţi că tânărul s-a simţit într-atât de nedreptăţit, încât s-a adresat instanţei şi a câştigat, atât la Judecătoria Alba Iulia, cât şi la Tribunalul Alba, în faza de recurs (în luna septembrie a acestui an). Prin urmare, procesul verbal (care fusese completat greşit!) a fost anulat, iar intimatul IJJ Alba obligat să plătească petentului Cătălin Magda suma de 1.000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată în recurs. Dar Cătălin este atât de încrâncenat pentru umilirea în public şi pentru interdicţia pe care a primit-o, ca şi pentru încercările de intimidare a sa, ulterior, încât intenţionează să ceară daune morale. Referitor la acest caz, purtătorul de cuvânt al IJJ Alba, mr. Cosmin Jurcoveţ a declarat că e regretabil că s-a întâmplat aşa ceva, că a recunoscut greşeala copilărească a celui ce a completat procesul verbal eronat, dar că această greşeală nu ar fi fost un motiv pentru admiterea anulării procesului verbal, deoarece tânărul a avut o atitudine necorespunzătoare. Noi nu avem dreptul să emitem aprecieri asupra incidentului şi să vorbim despre cine este şi cine nu este vinovat, cu atât mai mult cu cât instanţele s-au pronunţat. Avem doar o nedumerire: cine va plăti daunele morale (dacă tânărul le va obţine?) şi cheltuielile de judecată? Inspectoratul sau jandarmii care au acţionat? Domnul Jurcoveţ a declarat că se va face o anchetă administrativă şi se va lua o decizie în acest sens.
E regretabil că se petrec incidente violente pe stadioane, e adevărat. Dar să amendezi pe cineva că a înjurat iar pe altcineva că a vociferat luându-i apărarea, mi se pare prea mult. Respectăm activitatea jandarmilor, dar aceştia trebuie să fie foarte atenţi la tentaţiile care li se oferă odată cu puterea exerciţiului funcţiunii, căci linia de demarcaţie între intervenţia legală şi abuz e foarte fragilă…

Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România Anual la data de 25 aprilie este sărbătorită Ziua Justiţiei Militare, marcând, astfel, data la care, în anul 1919, a luat fiinţă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înfiinţarea unei structuri specializate în asigurarea asistenţei juridice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea