Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Abuz al jandarmilor asupra unui tânăr din Alba Iulia

Publicat

în

Incidentul a fost catalogat de către purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi drept o eroare şi o „copilărie”

    Acum câteva zile s-a prezentat la redacţia cotidianului nostru un tânăr albaiulian, pe nume Cătălin Magda, care ne-a relatat faptul că a fost victima unui abuz comis de membrii unui pluton de jandami din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Avram Iancu” Alba. Acesta afirmă că a fost agresat şi umilit în public, în timpul unui meci de fotbal desfăşurat la Alba Iulia. Iată ce ne-a declarat tânărul: „În data de 7 aprilie 2010 mă aflam pe stadion, împreună cu un prieten şi cu soţia acestuia, însărcinată în luna a patra. Trecând singur prin faţa peluzei după începerea meciului (căci prietenii mei rămăseseră în urmă), în timp ce îmi căutam un loc, atenţia mi-a fost reţinută de o fază şi m-am oprit. Un jandarm din componenţa unui pluton aflat în misiune mi s-a adresat nepoliticos, cerându-mi să mă mişc de-acolo că nu vede el meciul. Am fost nemulţumit, dar m-am deplasat. La scurt timp a venit şi prietenul meu, care a păţit exact la fel, mai ales că soţia lui mergea mai încet, dar acesta nu s-a conformat imediat, simţindu-se umilit, a început să vocifereze şi, se pare, i-a înjurat pe jandarmi. Eu, care la rândul meu fusesem umilit de atitudinea jandarmilor, am vrut să-i iau apărarea prietenului meu, deoarece nu comisese nicio faptă violentă. Dar aceştia au considerat intervenţia mea ca pe un afront personal şi ne-au legitimat pe amândoi. Prietenul meu a fost scos imediat de pe stadion, şi amendat pentru că a înjurat iar pe mine m-au luat după vreo 25 de minute de pe locul pe care mă instalasem. Considerând că se comite un abuz, m-am opus iar jandarmii au utilizat, în acest caz, forţa, târându-mă în văzul lumii la camera de triere, rupându-mi hainele şi umilindu-mă în public. Acolo am fost ţinut 2 ore, până când jandarmii au găsit un articol de lege ca să încadreze <fapta> mea. Apoi am fost şi eu amendat cu 500 de lei. Mai mult chiar, deşi eu nu am antecedente violente, am primit interdicţie timp de 6 luni pentru orice competiţie sportivă, interdicţie pe care, dacă nu o respectam, eram pasibil de închisoare între 1-6 luni…”
Cătălin mai afirmă că jandarmii s-au purtat necorespunzător cu el, exceptându-l pe un domn colonel Chiorean, care a înţeles situaţia şi le-a recomandat „băieţilor săi” să o lase mai moale. Nu mai intrăm în detalii, dar trebuie să ştiţi că tânărul s-a simţit într-atât de nedreptăţit, încât s-a adresat instanţei şi a câştigat, atât la Judecătoria Alba Iulia, cât şi la Tribunalul Alba, în faza de recurs (în luna septembrie a acestui an). Prin urmare, procesul verbal (care fusese completat greşit!) a fost anulat, iar intimatul IJJ Alba obligat să plătească petentului Cătălin Magda suma de 1.000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată în recurs. Dar Cătălin este atât de încrâncenat pentru umilirea în public şi pentru interdicţia pe care a primit-o, ca şi pentru încercările de intimidare a sa, ulterior, încât intenţionează să ceară daune morale. Referitor la acest caz, purtătorul de cuvânt al IJJ Alba, mr. Cosmin Jurcoveţ a declarat că e regretabil că s-a întâmplat aşa ceva, că a recunoscut greşeala copilărească a celui ce a completat procesul verbal eronat, dar că această greşeală nu ar fi fost un motiv pentru admiterea anulării procesului verbal, deoarece tânărul a avut o atitudine necorespunzătoare. Noi nu avem dreptul să emitem aprecieri asupra incidentului şi să vorbim despre cine este şi cine nu este vinovat, cu atât mai mult cu cât instanţele s-au pronunţat. Avem doar o nedumerire: cine va plăti daunele morale (dacă tânărul le va obţine?) şi cheltuielile de judecată? Inspectoratul sau jandarmii care au acţionat? Domnul Jurcoveţ a declarat că se va face o anchetă administrativă şi se va lua o decizie în acest sens.
E regretabil că se petrec incidente violente pe stadioane, e adevărat. Dar să amendezi pe cineva că a înjurat iar pe altcineva că a vociferat luându-i apărarea, mi se pare prea mult. Respectăm activitatea jandarmilor, dar aceştia trebuie să fie foarte atenţi la tentaţiile care li se oferă odată cu puterea exerciţiului funcţiunii, căci linia de demarcaţie între intervenţia legală şi abuz e foarte fragilă…

Ioan HĂNŢULESCU

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

15 Mai: Ziua Internaţională a Familiei. Punctul central al interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţine în momente de criză

Publicat

în

Cea de 27-a aniversare a Zilei Familiei vine într-un climat de criză medicală și socială la nivel global. Pandemia aduce în prim plan nevoia de a investi în politici de protecție socială pentru cei vulnerabili. Familiile duc greul crizei, având grijă de membrii lor, fiind alăturii de copiii care nu merg în perioada asta la școală și în același timp continuându-și responsabilitățile de la locul de muncă.

Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.

Familia are un rol esenţial şi în asigurarea şi îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, vaccinare preventivă sau tratament când sunt bolnavi. În schimb, politicile publice şi programele sociale trebuie să-i asiste efectiv pe părinţi să-şi poată îndeplini acest rol şi trebuie să crească sprijinul financiar acordat familiilor, în special a celor aflate în dificultate sau situaţii vulnerabile.

Elit - Gustul Desăvârșit

De exemplu, prin măsuri cum sunt alocaţiile pentru copii sau ajutoarele acordate condiţionat, dacă părinţii le asigură copiilor o îngrijire preventivă sau dacă îi trimit la şcoală, s-a constatat îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi a rezultatelor lor şcolare.

De asemenea, politicile publice legate de timpul de muncă au impact asupra sănătăţii tuturor membrilor familiei, şi în special a noilor născuţi, ca şi concediul plătit pentru îngrijirea copilului. De exemplu, concediul de maternitate dă posibilitatea mamelor să alăpteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de îmbolnăvire a nou-născuţilor, şi chiar şi a mamelor, iar concediul paternal ajută taţii să aibă relaţii mai apropiate de copiilor lor şi să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.

Au contribuit de asemenea la bunăstarea emoţională politicile publice privind timpul flexibil de lucru, care au dat mai mult timp părinţilor să se ocupe de copii şi să le asigure o îngrijire mai bună. Politicile şi programele privind siguranţa şi stabilitatea mediului familial au contribuit de asemenea la bunăstarea fizică şi emoţională a copiilor şi tinerilor.

Mai mult, e nevoie de politici adecvate şi pentru a ajuta familiile să-i poată îngriji nu doar pe cei cu dizabilităţi sau nevoi speciale, dar şi pe vârstnici, mai ales în actualele condiţii de îmbătrânire a populaţiei.

sursa: un.org tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Donează sânge și intri gratuit la UNTOLD sau Neversea

Publicat

în

BLOOD NETWORK, cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România, inițiată de organizatorii UNTOLD și Neversea, îi așteaptă din nou pe eroi să salveze vieți și să se bucure de experiențe de neuitat la unele dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume.

Ajunsă la cea de-a 8-a ediție, campania de donare de sânge BLOOD NETWORK se desfășoară în 2022 în perioada 14 mai – 3 iulie 2022 în toate centrele de transfuzii din țară și în caravanele mobile. Nevoia de sânge pentru salvarea de vieți persistă în spitalele din țară. În România e nevoie anual de peste 500.000 de unități de sânge.

*Rețeaua <<Blood network>> se extinde în 12 orașe

Anul acesta și orașul Zalău se alătură rețelei BLOOD NETWORK, iar numărul de locații unde fanii UNTOLD sau Neversea pot dona sânge crește la 12 (Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași, Craiova, Sibiu, Zalău, Ploiești, București, Târgu Mureș, Oradea, Constanța).

Elit - Gustul Desăvârșit

Calendarul caravanelor mobile BLOOD NETWORK 2022: Cluj-Napoca, 14-15 mai, Monumentul Memorandiștilor, Str. Eroilor; Timișoara, 21-22 mai, Parcare Politehnică; Brașov, 21-22 mai, Bulevardul Republicii; Iași, 28-29 mai, Iulius Mall; Craiova, 28-29 mai, Mall Electroputere; Sibiu, 4-5 iunie, Pietonal Magazin Dumbrava / Piața Mare; Zalău, 4-5 iunie, Prefectura Zalău; Ploiești, 11-12 iunie, Primăria Ploiești; București, 18-19 iunie, Parcul Herăstrău; Târgu Mureș, 25-26 iunie, Piața Tineretului; Oradea, 25-26 iunie, Piața Unirii; Constanța, 2-3 iulie, Piața Ovidiu.

Cei care donează sânge la caravana mobilă, între orele 8:00 și 14:00, și se înscriu în baza de date ,,Și Eu Donez” (reteaua.sieudonez.ro) primesc un abonament la UNTOLD sau Neversea 2022 și tichete de cumpărături în valoare de 100 de RON din partea Kaufland România. Donarea la caravana mobilă se face în limita locurilor disponibile.

Cei care donează în unul dintre Centrele de Transfuzii din țară trebuie să acceseze site-ul untold.com sau neversea.com, secțiunea BLOOD NETWORK. Acolo vor completa formularul solicitat, vor atașa o poză cu adeverința de donator, iar mai apoi vor primi pe adresa de mail un voucher cu care vor putea achiziționa abonamente UNTOLD, la prețul special de 645 de lei + Taxe (reducere de la 995 lei + Taxe) sau Neversea, la prețul special de 520 de lei + Taxe (reducere de la 920 lei + Taxe).

,,Continuăm cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România! Alături de partenerii noștri de tradiție, alături de medici și, nu în ultimul rând, alături de oamenii frumoși care donează sânge, salvăm vieți! Și pentru că anul acesta ne bucurăm și de întoarcerea la normalitate, la festivaluri fără restricții, mărim și noi miza campaniei: toți cei care donează sânge la caravana mobilă vor primi în acest an câte un abonament la UNTOLD sau la Neversea. Le mulțumim de pe acum tuturor celor care vor face un efort să-și rupă din timpul lor ca să doneze sânge. Un mic efort, dar cu o importanță imensă!”, a declarat Edy Chereji, director de comunicare UNTOLD.

,,Cu fiecare ediție a caravanei Blood Network crește numărul de persoane care se implică, ceea ce ne arată că românii, în special tinerii români, înțeleg cât de importantă este donarea de sânge. Suntem încântați că împreună cu partenerii noștri de la Neversea și UNTOLD avem în fiecare an ocazia să unim distracția cu implicarea în comunitate.”, a precizat Anna Katharina Scheidereiter, Manager CSR Kaufland România.

În cele 7 ediții de până acum, BLOOD NETWORK a mobilizat peste 18.000 de oameni să doneze la caravanele mobile de donare de sânge și la centrele de transfuzii din întreaga țară. Doar în 2021, în cadrul campaniei BLOOD NETWORK, s-au recoltat peste 1.200 de litri de sânge de la aproape 2.700 de donatori, iar 3.627 de bolnavi au fost salvați.

Campania BLOOD NETWORK este realizată cu sprijinul Kaufland România, în parteneriat cu platforma  „Și Eu Donez” și cu ajutorul Institutului Național De Transfuzii Sanguine.

Neversea 2022 are loc între 7-10 iulie la Constanța. UNTOLD 2022 are loc în perioada 4-7 august la Cluj-Napoca.

Lucian Danciu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare