Absolvenţii şcolilor postliceale sanitare din judeţ se îndreaptă spre Anglia, Irlanda, Italia, Germania şi Austria. Judeţul Alba are 10 şcoli postliceale sanitare

Sunt 10 postliceale sanitare la nivelul judeţului Alba, cu aproximativ 200 de absolvenţi anual.

OAMGMAMR filiala Alba, a eliberat din 2015 pană în părezent,  în jur de 200 de Certificate de conformitate sau Scrisori de recomandare de care au nevoie asistenţii medicali pentru a profesa în străinătate.

„Din promoţia de anul trecut, aproximativ 60-70 la sută s-au angajat. Mai sunt şi cei care părăsesc ţara, pentru că este o posibilitate, libertatea pieţii muncii este o realitate pentru asistentul medical. Foarte mulţi se îndreaptă spre Anglia, Irlanda, Italia,  Germania, Austria, mai puţin spre Spania unde profesia se exercită doar în baza unor studii superioare”, a spus Graţiela Indreica, preşedinte OAMGMAMR filiala Alba, la inaugurarea Centrul de Simulare în instruirea medicală dedicat asistenților medicali și moașelor din județul Alba.

Despre OAMGMAMR filiala Alba, Graţiela Indreica a spus că organizaţia are 2600 de membrii, numărul efectiv care profesează, asistenţi medicali generalişti, asistenţi medicali de farmacie şi asistenţi medicali pe diferite specialităţi. “Nu mai sunt moaşe la nivelul judeţului Alba. Nu mai sunt, pentru că cele care au fost pe vechea pregătire prin şcoli tehnice sanitare s-au pensionat. Până în anii ’80, pregătirea asistentului medical se făcea prin şcoală tehnică sanitară, si era specialitate. Atunci s-au format moaşele. Ulterior, liceele sanitare nu mai aveau această specialitate.  Ca moaşă efectiv, reîncepe pregătirea din anii 2000 doar prin studii universitare. Majoritatea ramân în centrele universitare mari, sau merg către zona privată sau străinătate”.

Centrul de Simulare în instruirea medicală dedicat asistenților medicali și moașelor din județul Alba a fost inaugurat miercuri, la Alba Iulia, în incinta sediului OAMGMAMR filiala Alba.

Facebook 

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...