Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Absolvenţii şcolilor postliceale sanitare din judeţ se îndreaptă spre Anglia, Irlanda, Italia, Germania şi Austria. Judeţul Alba are 10 şcoli postliceale sanitare

Mondoc Adriana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sunt 10 postliceale sanitare la nivelul judeţului Alba, cu aproximativ 200 de absolvenţi anual.

OAMGMAMR filiala Alba, a eliberat din 2015 pană în părezent,  în jur de 200 de Certificate de conformitate sau Scrisori de recomandare de care au nevoie asistenţii medicali pentru a profesa în străinătate.

„Din promoţia de anul trecut, aproximativ 60-70 la sută s-au angajat. Mai sunt şi cei care părăsesc ţara, pentru că este o posibilitate, libertatea pieţii muncii este o realitate pentru asistentul medical. Foarte mulţi se îndreaptă spre Anglia, Irlanda, Italia,  Germania, Austria, mai puţin spre Spania unde profesia se exercită doar în baza unor studii superioare”, a spus Graţiela Indreica, preşedinte OAMGMAMR filiala Alba, la inaugurarea Centrul de Simulare în instruirea medicală dedicat asistenților medicali și moașelor din județul Alba.

Despre OAMGMAMR filiala Alba, Graţiela Indreica a spus că organizaţia are 2600 de membrii, numărul efectiv care profesează, asistenţi medicali generalişti, asistenţi medicali de farmacie şi asistenţi medicali pe diferite specialităţi. “Nu mai sunt moaşe la nivelul judeţului Alba. Nu mai sunt, pentru că cele care au fost pe vechea pregătire prin şcoli tehnice sanitare s-au pensionat. Până în anii ’80, pregătirea asistentului medical se făcea prin şcoală tehnică sanitară, si era specialitate. Atunci s-au format moaşele. Ulterior, liceele sanitare nu mai aveau această specialitate.  Ca moaşă efectiv, reîncepe pregătirea din anii 2000 doar prin studii universitare. Majoritatea ramân în centrele universitare mari, sau merg către zona privată sau străinătate”.

Centrul de Simulare în instruirea medicală dedicat asistenților medicali și moașelor din județul Alba a fost inaugurat miercuri, la Alba Iulia, în incinta sediului OAMGMAMR filiala Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Bărbatul care a agresat sexual o femeie în camera unui hotel din Alba Iulia, trimis în judecată

Unirea Ziarul

Publicat

în

Bărbatul care a agresat sexual o femeie în camera unui hotel din Alba Iulia, trimis în judecată Un agresor deosebit de periculos, care a violat o femeie în camra unui hotel din Alba Iulia, a fost trimis din nou în judecată. Incidentul a avut loc în noaptea de 29 spre 30 ianuarie 2024. Bărbatul a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea