Rămâi conectat

Actualitate

Abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, SCOASĂ de pe ordinea de zi, deși trebuia sa fie votată astăzi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Motivul invocat pentru care acest proiect va fi supus votului şi în plenul reunit al Parlamentului este acela că el se referă şi la pensiile deputaţilor şi senatorilor.

Birourile Permanente Reunite (BPR) ale Camerei Deputaților și Senatului au decis joi dimineața să scoată de pe ordinea de zi a ședinței comune a Parlamentului propunerea legislativă a USR care prevede abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, au declarat surse politice pentru G4Media.ro.

Potrivit acestora, propunerea de eliminare a inițiativei a fost făcută de PSD, iar decizia a fost luată inclusiv cu voturile PNL, UDR și Pro România.

”Au inventat tot felul de motive, precum acela că nu putem supune în aceeași zi la vot o inițiativă de abrogare a pensiilor speciale și una de impozitare a lor”, a explicat unul dintre participanții la ședința BPR pentru G4Media.ro.

În schimb, la plenul reunit va fi supusă din nou dezbaterii și votului legea adoptată ieri de Camera Deputaților privind impozitarea cu până la 85% a tuturor pensiilor speciale din România.

„Pentru că în această lege (cea privind impozitarea pensiilor speciale – n.r.) se face referire inclusiv la categoria parlamentari, pentru a nu exista niciun fel de dubiu de neconstituţionalitate, vă propun ca mâine, în plenul reunit, să introducem acest proiect la plenul reunit strict pentru articolul care face referire la parlamentari. Aşa cum ştiţi, pentru parlamentari e nevoie de un plen comun care să modifice Statutul parlamentarilor. Preşedintele Comisiei de statut este aici, mâine dimineaţă va face şedinţă, iar pentru acest articol plenul reunit să dea din nou un vot. În acest fel avem o lege constituţională prin care eliminăm toate pensiile speciale din România”, a spus miercuri liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, în plenul Camerei Deputaţilor.

Înregistrată în Parlament în urmă cu aproape trei ani, în septembrie 2017, propunerea legislativă a USR de abrogare a pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost blocată sistematic, fiind împiedicată să ajungă la dezbatere și vot final.

Sute de foști senatori și deputați primesc pensii speciale cuprinse între 2.000 și 12.000 de lei pe lună

Un număr de 768 de foști senatori și deputați sunt beneficiari de pensii speciale în valoare de peste 10 milioane de euro pe an, se arată în răspunsurile furnizate de Parlament la solicitările G4media.ro la începutul acestui an. Pensia medie a unui parlamentar este de 5.843 de lei pe lună.

Cuprinse între 2.000 de lei, cea mai mică, și 12.000 de lei, cea mai mare, cele 768 de pensii speciale ale parlamentarilor costă cât 3.268 de pensii medii ale românilor de rând.

De menționat că un fost parlamentar primește o pensie specială de minimum 2.000 de lei pe lună pentru patru ani de mandat, în vreme ce un român de rând primește, în medie, 1.373 de lei pe lună după 35 de ani de muncă.

Pensiile speciale ale deputaților

Potrivit informațiilor furnizate de Camera Deputaților la solicitare G4Media.ro, 542 de foști deputați sunt beneficiari de pensii speciale. Cea mai mică pensie este de 2.037 de lei, iar cea mai mare este în cuantum de 12.168 de lei.

Practic, Camera Deputaților cheltuiește lunar 2.768.947 de lei cu pensiile speciale. Efortul bugetar anual se ridică la 33.227.364 de lei.

”În evidenţele Camerei Deputaţilor, la data de 01.01.2020 figurează un numar de 542 de beneficiari ai indemnizaţiei pentru limită de vârstă acordată în baza Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cuantumul totalul al indemnizaţiilor pentru luna decembrie 2019, plătite în data de 15.01.2020 a fost de 2.768.947 lei”, se arată în răspunsul transmis G4Media.ro.

Pensiile speciale ale senatorilor

La acceași solicitare, Senatul a transmis că are în evidențe 227 de foști senatori care primesc pensii speciale. Cea mai mică pensie, plătită pentru un mandat incomplet de doar 28 de luni, este în cuantum de 2.883 de lei pe lună. Cea mai mare pensie specială a unui senator, pentru 3 mandate de câte 4 ani, este de 12.167 de lei pe lună.

Senatul cheltuiește lunar 1.719.173 de lei cu pensiile speciale. Anual, cheltuielile sunt de 20.630.076 de lei.

Pensiile speciale pentru parlamentari au fost introduse în 2015, fiind modificat în acest sens statutul senatorilor și deputaților (vezi articolul 49 al legii 96 din 2006).

Sursa: g4media.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea