Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

A doua creșă din Blaj a primit finanțare prin PNRR: În cât timp va fi terminată investiția de peste 2 milioane de euro

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

A doua creșă din Blaj a primit finanțare prin PNRR: În cât timp va fi terminată investiția de peste 2 milioane de euro

A doua creșă din Blaj a primit finanțare de la Ministerul Dezvoltării, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Investiția în valoare de peste 2 milioane de euro va fi finalizată în următorii trei ani.

„Veștile bune continuă pentru Blaj! Proiectul „Construire creșă mică” a primit finanțare de la Ministerul Dezvoltării, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)!

Blajul a dovedit, încă o dată, că „și-a făcut temele”, proiectul nostru primind al 13-lea punctaj (75 puncte) din cele 60 de creșe care vor fi construite prin PNRR, în condițiile în care au fost depuse, pentru finanțare, 228 de cereri!

Noua creșă va avea 40 de locuri și va fi construită în „Lunca Ciufudului”, lângă parcul de la intrarea în Tiur, într-un cartier, Veterani, aflat în plină dezvoltare imobiliară! Ea va deservi în special familiile cu copii mici din cartierele Berc, Izvoarele, Veza și localitatea aparținătoare Tiur, dar se va adresa tuturor părinților care își desfășoară activitatea pe raza municipiului Blaj.

Investiția este în valoare de 2,005,806.54 euro (fără TVA), respectiv 9,988,916.57 lei (fără TVA) și va fi suportată în integralitate de Ministerul Dezvoltării, iar finanțarea va include și racordarea la utilități, nemaifiind necesară nicio contribuție de la bugetul local al municipiului Blaj.

Estimăm că noua creșă va fi finalizată în următorii trei ani.

Proiectul de tip „creșă mică” face parte din categoria creșelor nZEB (near-Zero Energy Building). Acestea vor fi dotate cu panouri solare și fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante. Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10⁰ Celsius, indiferent de anotimp. În același timp, aceste creșe vor reduce impactul fenomenului de efect de seră, iar clădirile vor avea sisteme inteligente, digitale, de management al acestor resurse și, în acest fel, cheltuielile vor fi mici.

Aceste creșe vor avea, în funcție de mărimea lor, săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprie, cabinet medical, spații administrative și spațiu de joacă amplu, în aer liber.

Construirea noii creșe va satisface cerințele impuse de piața muncii, un domeniu aflat în expansiune în municipiul nostru, fiind și o dorință a principalului angajator din municipiul Blaj, compania Bosch Rexroth.

În acest moment, în municipiul Blaj se află în construcție, pe fonduri europene, creșa de pe strada Eroilor, care va putea găzdui 80 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani. Creșa este finalizată în proporție de 93 % și va fi gata în data de 20 octombrie. Urmează apoi dotarea acesteia cu echipamentele necesare și obținerea acreditărilor și autorizațiilor de funcționare. Estimăm că la începutul anului 2023 creșa de pe strada Eroilor își va începe activitatea”, a transmis Gheorghe Valentin Rotar, primarul Blajului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba IPJ Alba a organizat pe data de 25 aprilie, prima ediție a „Cupa Primăverii”. Participanții s-au întrecut într-un turneu de fotbal și concurs de crossfit.  La data de 25 aprilie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Biroul Pregătire Profesională, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea