Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

A câștigat Gabriel Pleșa alegerile sau a pierdut Paul Voicu? Cum se va crea o majoritate în CL Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

A câștigat Gabriel Pleșa alegerile sau a pierdut Paul Voicu? Cum se va crea o majoritate în CL Alba Iulia?

Gabriel Pleșa este viitorul primar al Municipiului Alba Iulia, reușind să producă una din marile surprize din istoria alegerilor post-decembriste din județ. Întrebarea legitimă e: A câștigat Gabriel Pleșa alegerile sau le-a pierdut Paul Voicu?

Gabriel Pleșa a obținut 8107 voturi( 36,8%), iar Voicu Paul 7428 voturi (33,72%), între cei doi fiind o diferență de 679 voturi. În schimb, la Consiliul Local, PNL a devansat alianța USR-PLUS și a obținut 7383 de voturi (33,68%) – 9 mandate de consilier local, USR-PLUS 5751 de voturi (26,23% – 7 mandate de consilier local), PSD 2612 voturi ( 11,91% – 4 mandate de consilier local) și independentul Florea Paul 1176 voturi(5,36%- un mandat de consilier local)

Este clar pentru toată lumea că Gabriel Pleșa a reușit să se ridice cu mult peste scorul Alianței USR-PLUS, în contradicție cu Paul Voicu, care s-a menținut la scorul partidului. De unde provin aceste diferențe? Este indiscutabil că Gabriel Pleșa a fost votat de o parte din tinerii care nu au mai făcut politică, dar și de către traseiștii care au migrat din PNL spre USR. O altă categorie de votanți extrem de importantă a lui Pleșa a fost electoratul PNL. O parte a acestuia a  votat PNL la Consiliul local și Gabriel Pleșa primar. O mulțime de domnițe, angajate de vechiul PNL prin sistemul PCR (Pile Cunoștiințe Relații), în ONG-uri sau instituții care se ocupă cu fondurile europene nu s-au sfiit să-și arate simpatia pe rețelele de socializare pentru Pleșa.

O a patra categorie de votanți ai lui Pleșa provin din electoratul PSD. O mare parte dintre PSD-iști, în loc să-și voteze candidatul lor, l-au preferat pe cel al USR-PLUS, probabil rezultat al frustrărilor acumulate în ani de zile, în care PSD a fost ,,ciuca bătăilor” la Alba Iulia.

Paul Voicu, chiar dacă era considerat mai muncitor, dacă e să ne referim strict la prezența matinală la birou, a fost perceput că o persoană antipatică, ca un individ care nu manifestă nici fir de empatie. Asta, tocmai în contrast cu stitlul ,,ilescian” al lui Gabriel Pleșa. Practic, alegerile le-a câștigat Gabriel Pleșa, profitând din plin de slăbiciunile acumulate în ani de zile de candidatul Paul Voicu, dar și de frustrările unor vechi liberali și a unei părți din PSD. Voicu Paul a fost perceput ca un urmaș al lui Hava, iar lumea după o domnie atât de lungă și-a dorit altceva. În plus, Voicu Paul a stat și a încasat ca un ”sac de box ” de mai bine de un an toate insultele și calomniile mizerabile, bine orchestrate de adepții lui Pleșa.

Ce majoritate s-ar putea face în viitorul Consiliu Local, având în vedere configurația acestuia, unde PNL va deține 9 mandate, alianța USR-PLUS 7, PSD 4 și consilierul independent Paul Victor Florea- 1 mandat?

Crearea unei majorități este una dintre problemele viitorului primar Gabriel Pleșa, el este cel care ar trebui să negocieze în primul rând cu partidele, pentru că majoritatea proiectelor din Consiulul Local probabil îi vor aparține. Teoretic, există 3 variante pentru crearea unei majorități: USR PLUS-PNL( 16 consilieri), USR-PLUS – PSD (11 consilieri) și PNL- PSD (13 consilieri).

Practic, având în vedere votanții lui Pleșa, faptul că o parte din voturi i-au venit din vechiul PNL, iar o altă parte de la PSD, cea mai probabilă alianță ar fi PNL- USR-PLUS, fără a exclude și o variantă USR PLUS- PSD.

Florin Roman a avut ieri o declarație foarte războinică, care ar trimite PNL, în opoziție la Alba Iulia:

,,La Alba Iulia, decizia corectă pentru PNL este să intrăm in opoziție, cu cei 9 consilieri locali!

Nu putem sta la masă cu trădătorii, cu cei care au susținut realizarea unor proiecte fantasmagorice!( notă: tramvai, pod peste Mureș, spital)

In altă ordine de idei, nu pot fi de acord cu o alianță cu PSD. Știți părerea mea despre ei!

Trebuie să luptam în Consilul Local pentru susținerea proiectelor albaiulienilor care ne-au votat și ale PNL, să fim opoziția la actuala administrație, care se configurează între USR și PSD!”

Declarația intempestivă a lui Roman nu reprezintă, potrivit surselor ziarulunirea.ro, poziția oficială a PNL, iar conform acelorași surse, se pare că Gabriel Pleșa ar fi trimis deja ,,bezele” spre liderii PNL Alba. O alianță PNL- USR PLUS i-ar asigura primarului în funcție cea mai puternică majoritate în CL, care l-ar face invidios chiar și pe Hava!

A două variantă, probabil cea mai facilă, dar mai puțin probabilă, ar fi ca USR-PLUS să facă o alianță în Consiliul Local cu PSD. Din informațiile noastre, social democrații albaiulieni sunt extrem de dornici să participe cu un viceprimar la guvernarea orașului Marii Uniri.

Variante de creare a unei majorități clare în viitorul Consiliu Local Alba Iulia sunt suficiente, așa că suntem convinși că se va face una!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Oameni cu inimă mare: Un tânăr frizer din Sebeș a tuns gratis copiii de la două orfelinate

Bogdan Ilea

Publicat

în

Oameni cu inimă mare: Un tânăr frizer din Sebeș a tuns gratis copiii de la două orfelinate Alex Fulea, un tânăr frizer din Sebeș, alături de colegii săi din Sibiu, au tuns mai mulți copilași de la două orfelinate din Sibiu. Gestul nu s-a oprit aici, strângând cu ajutorul cliențiilor mai multe haine, jucării și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea