Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

A avut succes austeritatea din Europa?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

După ce Grecia a fost nevoită să accepte ajutor financiar extern în urmă cu un an, majoritatea ţărilor europene s-au aruncat într-o cursă a austerităţii. Ele au fost nevoite să strângă cureaua ca să le dovedească investitorilor că fac tot ce le stă în putere pentru a-şi echilibra bugetele. Deşi ţările din zona euro sunt obligate să îşi menţină deficitul bugetar sub 3% din PIB şi datoria publică sub 60% din PIB, puţine au reuşit acest lucru în ultimii ani. În unele ţări măsurile şi-au făcut efectul, ducând la o uşoară scădere a deficitelor în 2010 comparativ cu 2009. Dar preţul acestor măsuri s-au văzut imediat în creşterea economică, Grecia şi România, ţările care au luat cele mai dure măsuri, rămânând în recesiune anul trecut.

nIrlanda
Bugetul adoptat anul trecut include un angajament de reducere a deficitului cu 6 miliarde de  euro în 2011. Cheltuielile guvernamentale au fost diminuate cu 4 miliarde de  euro, salariile funcţionarilor publici fiind reduse cu cel puţin 5%. Guvernul are în vedere reducerea cu 2,8 miliarde de euro a cheltuielilor sociale, generarea a 1,9 miliarde de euro din modificări ale impozitului pe venit. Salariul minim va fi redus cu un euro, până la 7,65 euro pe oră. TVA va fi majorat de la 21% la 22% în 2013 şi mai apoi la 24% în 2014.
nPortugalia
Măsurile de austeritate sunt menite să reducă deficitul la 4,6% din PIB în acest an. Salariile celor mai bine plătiţi angajaţi din sectorul public, inclusiv politicienii, vor scădea cu 5%. TVA va creşte cu 1%. Vor exista majorări ale impozitului pe venit pentru cei care câştigă peste 150.000 de euro pe an, impozitul urmând să atingă 45% până în 2013. Cheltuielile militare vor fi reduse cu 40% până în 2013, iar guvernul amână lansarea a două legături feroviare de mare viteză.
nSpania
Madridul s-a angajat să reducă deficitul la 6% din PIB în 2011, de la 11,1% în 2009. Bugetul de austeritate include majorarea taxelor pentru cei bogaţi şi reducerea cheltuielilor cu 8%. Salariile angajaţilor guvernamentali au fost reduse cu 5% şi sunt îngheţate pe 2011, iar vârsta de pensionare va fi majorată la 67 de ani. Taxa pe tutun va creşte cu 28%, iar guvernul vrea să vândă 30% din loteria naţională şi un pachet minoritar din autoritatea aeroportuară a ţării. O majorare de impozite de 1% va fi aplicată celor cu venituri personale de peste 120.000 de euro.
nMarea Britanie
Reduceri de cheltuieli de aproximativ 83 miliarde de lire sterline (94,5 miliarde de euro) vor fi realizate în următorii patru ani. 490.000 de locuri de muncă din sectorul public vor fi eliminate în patru ani, specialiştii anticipând o cifră similară pentru sectorul privat. Vârsta de pensionare urmează să crească la 66 de ani de la 65 până în 2020. Bugetul apărării va fi redus cu 8%. O nouă taxă bancară urmează a fi introdusă.
nFranţa
A anunţat planuri de reducere a cheltuielilor cu 45 de miliarde de euro în următorii trei ani pentru atingerea ţintei de deficit bugetar. O parte din reduceri vor fi realizate prin anularea unor măsuri temporare de stimulare a economiei. Vârsta de pensionare va fi majorată la 62 de ani de la 60. Vârsta pentru a beneficia de pensie integrală de stat va fi majorată de la 65 la 67 de ani. Angajaţii cu cele mai mari salarii vor plăti un impozit suplimentar pe venit de 1%.
nGermania
Guvernul vrea să reducă deficitul bugetar cu 80 de miliarde de euro, sau 3% din PIB până în 2014. Reducerea subvenţiilor acordate părinţilor. Eliminarea a 10.000 de locuri de muncă guvernamentale pe patru ani. Majorarea taxelor pe energia nucleară.
nItalia
Guvernul a aprobat măsuri de austeritate de 24 miliarde de euro pe 2011-2012; reducerile echivalează cu 1,6% din PIB. Are în vedere reducerea salariilor din sectorul public şi îngheţarea angajărilor. Finanţarea autorităţilor regionale va fi redusă cu peste 13 miliarde de euro. Pensionarea va fi amânată cu până la şase luni pentru cei care ajung la vârsta legală în 2011. Reduceri salariale progresive de până la 10% sunt avute în vedere pentru cei cu salarii mari din sectorul public.
nRomânia
Reducerea salariilor bugetarilor cu 25%. Majorarea TVA cu 5%, de la 19% la 24%. Diminuarea indemnizaţiei de şomaj cu 15%. Pensionarii cu venituri mai mari de 740 de lei vor plăti CASS de 5,5%.
nGrecia
Ţinta este reducerea deficitului bugetar de la 15,4% din PIB în 2009. Anularea primelor pentru angajaţii din sectorul public. Îngheţarea salariilor şi pensiilor din sectorul public pe cel puţin trei ani. Majorarea TVA de la 19% la 23%. Majorarea taxelor pe carburanţi, alcool şi tutun cu 10%. (A.P.)

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

De ce devine egld alegerea criptoentuziaștilor: avantaje și tendințe (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Lumea criptomonedelor este una extrem de complexă și nu mulți o înțeleg. Aceia care i-au descoperit, însă, tainele devin tot mai interesați de EGLD și rețeaua Elrond. Din ce în ce mai atractivă pentru investitori și pentru aceia pasionați de tehnologie, această monedă digitală a devenit cunoscută pentru inovația și pentru performanțele solide pe care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea