Rămâi conectat

Economie

A avut succes austeritatea din Europa?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

După ce Grecia a fost nevoită să accepte ajutor financiar extern în urmă cu un an, majoritatea ţărilor europene s-au aruncat într-o cursă a austerităţii. Ele au fost nevoite să strângă cureaua ca să le dovedească investitorilor că fac tot ce le stă în putere pentru a-şi echilibra bugetele. Deşi ţările din zona euro sunt obligate să îşi menţină deficitul bugetar sub 3% din PIB şi datoria publică sub 60% din PIB, puţine au reuşit acest lucru în ultimii ani. În unele ţări măsurile şi-au făcut efectul, ducând la o uşoară scădere a deficitelor în 2010 comparativ cu 2009. Dar preţul acestor măsuri s-au văzut imediat în creşterea economică, Grecia şi România, ţările care au luat cele mai dure măsuri, rămânând în recesiune anul trecut.

nIrlanda
Bugetul adoptat anul trecut include un angajament de reducere a deficitului cu 6 miliarde de  euro în 2011. Cheltuielile guvernamentale au fost diminuate cu 4 miliarde de  euro, salariile funcţionarilor publici fiind reduse cu cel puţin 5%. Guvernul are în vedere reducerea cu 2,8 miliarde de euro a cheltuielilor sociale, generarea a 1,9 miliarde de euro din modificări ale impozitului pe venit. Salariul minim va fi redus cu un euro, până la 7,65 euro pe oră. TVA va fi majorat de la 21% la 22% în 2013 şi mai apoi la 24% în 2014.
nPortugalia
Măsurile de austeritate sunt menite să reducă deficitul la 4,6% din PIB în acest an. Salariile celor mai bine plătiţi angajaţi din sectorul public, inclusiv politicienii, vor scădea cu 5%. TVA va creşte cu 1%. Vor exista majorări ale impozitului pe venit pentru cei care câştigă peste 150.000 de euro pe an, impozitul urmând să atingă 45% până în 2013. Cheltuielile militare vor fi reduse cu 40% până în 2013, iar guvernul amână lansarea a două legături feroviare de mare viteză.
nSpania
Madridul s-a angajat să reducă deficitul la 6% din PIB în 2011, de la 11,1% în 2009. Bugetul de austeritate include majorarea taxelor pentru cei bogaţi şi reducerea cheltuielilor cu 8%. Salariile angajaţilor guvernamentali au fost reduse cu 5% şi sunt îngheţate pe 2011, iar vârsta de pensionare va fi majorată la 67 de ani. Taxa pe tutun va creşte cu 28%, iar guvernul vrea să vândă 30% din loteria naţională şi un pachet minoritar din autoritatea aeroportuară a ţării. O majorare de impozite de 1% va fi aplicată celor cu venituri personale de peste 120.000 de euro.
nMarea Britanie
Reduceri de cheltuieli de aproximativ 83 miliarde de lire sterline (94,5 miliarde de euro) vor fi realizate în următorii patru ani. 490.000 de locuri de muncă din sectorul public vor fi eliminate în patru ani, specialiştii anticipând o cifră similară pentru sectorul privat. Vârsta de pensionare urmează să crească la 66 de ani de la 65 până în 2020. Bugetul apărării va fi redus cu 8%. O nouă taxă bancară urmează a fi introdusă.
nFranţa
A anunţat planuri de reducere a cheltuielilor cu 45 de miliarde de euro în următorii trei ani pentru atingerea ţintei de deficit bugetar. O parte din reduceri vor fi realizate prin anularea unor măsuri temporare de stimulare a economiei. Vârsta de pensionare va fi majorată la 62 de ani de la 60. Vârsta pentru a beneficia de pensie integrală de stat va fi majorată de la 65 la 67 de ani. Angajaţii cu cele mai mari salarii vor plăti un impozit suplimentar pe venit de 1%.
nGermania
Guvernul vrea să reducă deficitul bugetar cu 80 de miliarde de euro, sau 3% din PIB până în 2014. Reducerea subvenţiilor acordate părinţilor. Eliminarea a 10.000 de locuri de muncă guvernamentale pe patru ani. Majorarea taxelor pe energia nucleară.
nItalia
Guvernul a aprobat măsuri de austeritate de 24 miliarde de euro pe 2011-2012; reducerile echivalează cu 1,6% din PIB. Are în vedere reducerea salariilor din sectorul public şi îngheţarea angajărilor. Finanţarea autorităţilor regionale va fi redusă cu peste 13 miliarde de euro. Pensionarea va fi amânată cu până la şase luni pentru cei care ajung la vârsta legală în 2011. Reduceri salariale progresive de până la 10% sunt avute în vedere pentru cei cu salarii mari din sectorul public.
nRomânia
Reducerea salariilor bugetarilor cu 25%. Majorarea TVA cu 5%, de la 19% la 24%. Diminuarea indemnizaţiei de şomaj cu 15%. Pensionarii cu venituri mai mari de 740 de lei vor plăti CASS de 5,5%.
nGrecia
Ţinta este reducerea deficitului bugetar de la 15,4% din PIB în 2009. Anularea primelor pentru angajaţii din sectorul public. Îngheţarea salariilor şi pensiilor din sectorul public pe cel puţin trei ani. Majorarea TVA de la 19% la 23%. Majorarea taxelor pe carburanţi, alcool şi tutun cu 10%. (A.P.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Economie

Anunț începere proiect „REFACEREA CAPACITĂȚII DE REZILIENȚĂ A SOCIETĂȚII SPERANTA E.L. SRL”

Andreea Ștefan

Publicat

în

Comunicat de presă

Societatea SPERANTA E.L. SRL, cod de identificare fiscală 3704230, înregistrată la Registrul Comerțului sub nr. J1/112/1993, în calitate de Beneficiar, implementează începând cu data de 10.02.2023 proiectul cu titlul „REFACEREA CAPACITĂȚII DE REZILIENȚĂ A SOCIETĂȚII SPERANȚA E.L. SRL” , RUE 1484, Cod SMIS 160384, în baza contractului de finanțare nr. 973/POC/411/AS încheiat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Competitivitate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Obiectivul general al proiectului constă în consolidarea poziției pe piață a firmei în domeniul transporturilor, dupa pierderea suferite în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19.

Rezultatele finale în urma implementării proiectului determinate de atingerea obiectivelor general și specifice sunt:

  1. Dotarea societății cu mijloace fixe performante, care vor asigura transportul în timpi optimi și la un nivel calitativ superior, optimizării procesului și asigurarea protejării mediului înconjurător în urma utilizării unor mașini prietenoase cu mediul prin reducerea emisiilor poluante.
  2. Creșterea productivității muncii în anul 3 de sustenabilitate.
  3. Menținerea locurilor de muncă existente la nivelul anului 2020 în vederea reducerii fluctuației de personal, având un impact pozitiv asupra activității societății deoarece îi oferă stabilitate.

Valoarea totală a proiectului este de 4.318.750,41 lei.

Valoarea totală a finanţării nerambursabile este în sumă maximă de 2.348.697,59 lei, formată din:FEDR/FC/FSE/ILMT: 1.967.409,69 lei și Buget național: 381.287,90 lei, echivalentă cu 65% din valoarea totală eligibilă aprobată.

Perioada de implementare a proiectului de la data de 10.02.2023, data semnării contractului de finanțare cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 și până la data de 31.12.2023.

Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020.

Date de Contact

SPERANTA E.L. SRL

Sediu social: Str. Garii, FN, Localitatea Cetatea de Baltă, județul Alba, România

Reprezentant legal: Natanael NAGY

Telefon: 0744335776

E-mail: [email protected]

„Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”

Comunicat 17 martie 2023

Comunicat 18 martie 2023


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Economie

Anunț începere implementare proiect „Râpa Robilor Aiud – Lucrări de construire biserică și chilii, corp F”, beneficiar MĂNĂSTIREA ORTODOXĂ ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI, AIUD

Andreea Ștefan

Publicat

în

Anunț începere implementare proiect

Beneficiar: MĂNĂSTIREA ORTODOXĂ ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI, AIUD

Elit - Gustul Desăvârșit

MĂNĂSTIREA ORTODOXĂ ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI, AIUD anunță începerea activităților pentru implementarea proiectului „Rapa Robilor Aiud – Lucrări de construire biserică și chilii, corp F”, finanțat din bugetul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Pilonul 4: Coeziune socială și teritorială, Componenta C11.Turism si Cultură, Investiția I2. Modernizarea/Crearea de Muzee și Memoriale.

Obiectiv general: Obiectivul acestei investiții este de a contribui la dezvoltarea turismului cultural prin modernizarea/crearea muzeelor și memorialelor dedicate opresiunii și conflictelor.

Obiectiv specific al proiectului: Obiectivul specific acestei investiții este de a construi biserica și chilii, corp F, pentru Rapa Robilor Aiud.

Activități principale ale proiectului sunt:

*Lucrări de construcții și instalații (arhitectură-finisaje interioare, acoperiș – panouri tristat, acoperiș – atic,  arhitectură-finisaje exterioare, rezistență – corp F
*Servicii dirigenție de șantier;
* Servicii de informare și publicitatea pentru proiect;
*Servicii de marketing și promovare;

*Servicii de digitalizare;

*Servicii de audit financiar;

Cod proiect: PNRR C11-I2-9
Valoarea totală a proiectului: 2.723.302,00 lei;
Valoarea maximă a finanțării nerambursabile: 2.274.287,40 lei;
Valoarea eligibilă din PNRR: 2.274.287,40 lei;

Valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile din PNRR: 432.114,60 lei;
Valoarea totală neeligibilă: 16.900,00 lei;
Perioada de implementare a proiectului: 17 octombrie 2022 – 30 iunie 2026;
Apel de proiecte gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației finanțat din fonduri europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență al României și din fonduri naționale”

STAREȚ,
VARVARUC CIPRIAN MARIUS

„Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Economie

Comunicat de presă pentru finalizarea proiectului „Granturi pentru capital de lucru AGRI-FOOD la SC MONOPOLIS SA“

Andreea Ștefan

Publicat

în

Comunicat de presă

Finalizarea proiectului “Granturi pentru capital de lucru AGRI-FOOD la SC MONOPOLIS SA“ din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 61 din 06 mai 2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar cu finanțare din fonduri externe nerambursabile

Numele, date de identificare și sediul beneficiarului: SC MONOPOLIS SA, cu sediul în jud. Alba, localitatea Cîmpeni, str. Arieșului, nr.10, înregistrată sub nr. J 01/442/1998 la Oficiul Registrului Comerţului, CUI/CIF 11095545.

Elit - Gustul Desăvârșit

Obiectivul general al proiectului a fost reprezentat de: Acordarea de sprijin financiar fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, denumit în continuare POC, în contextul crizei provocate de COVID-19, pentru SC MONOPOLIS SA beneficiar din domeniul agroalimentar prevăzut de O.U.G. nr. 61 din 06 mai 2022 a căror activitate a fost afectată de efectele pandemiei de COVID-19.

Principalele rezultate ale proiectului sunt:

*mentinerea sau suplimentarea numărului de salariaţi faţă de data depunerii cererii de finanţare, pe o perioadă de minimum 6 luni de la data acordării ajutorului de stat, cu excepţia situaţiei în care utilizează lucrători sezonieri sau/şi zilieri.

Valoarea totala a proiectului (RON): 682.810,2

Valoare grant nerambursabil (RON): 593.748

Valoare cofinanțare (RON): 89.062,2

Data începerii şi finalizării proiectului (perioada de implementare): 03.11.2022 – 01.05.2023

Contract de finanțare: Nr. M2-AGRI-2130 din 20-06-2022

Proiect ID POC/1020/4/2/155768 IMM AGRI-FOOD

Proiect cofinanțat din Programul Operațional Competitivitate, Axa prioritară 4 – Sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză în contextul pandemiei de COVID-19 și al consecințelor sale sociale și asupra pregătirii unei redresări verzi, digitale și reziliente a economiei Prioritatea de investiții 4d – Sprijinirea capacității IMM-urilor de a crește pe piețele regionale, naționale și internaționale și de a se angaja în procesele de inovare Obiectiv Specific OS 4.1. – Consolidarea poziției pe piață a IMM-urilor afectate de pandemia COVID-19 Acțiunea 4.1.2 Sprijin pentru capital de lucru

SC MONOPOLIS SA,
Adresa de implementare: Jud. Alba, loc. Cîmpeni
Str. Arieșului nr.10
Administrator Eugen David
Date contact: tel.0754.332.128, mail: [email protected]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare