Luni începe examenul de evaluare naţională a absolvenţilor clasei a VIII-a
Cu patru zile înainte, MECTS gafează, bulversează şi revine
În 21 iunie, pe site-ul oficial al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a apărut un comunicat semnat de Biroul de presă, referitor la evaluarea naţională la clasa a VIII-a, prin care se anunţa că acest examen naţional începe luni, 25 iunie, cu proba la limba şi literatura română, cu începere de la ora 9.00. Numai că la procedura de evaluare a lucrărilor, comunicatul conţinea un fragment preluat, probabil, din vechea metodologie valabilă pentru anul şcolar 2009-2010, bulversându-i pe cei care au apucat să citească acest nou anunţ. Potrivit comunicatului iniţial al MECTS, „evaluarea lucrărilor este făcută de către doi profesori din unitatea respectivă de învăţământ, de regulă din unitatea şcolară cu personalitate juridică. În cazul în care nu există câte doi profesori la disciplinele la care se susţine evaluarea naţională, va fi solicitat un cadru didactic din cea mai apropiată unitate de învăţământ”.
MECTS a revenit apoi asupra comunicatului, dar acesta a apucat să fie deja publicat de cea mai mare parte din mass-media. Ulterior, MECTS a făcut corectura necesară. Astfel, în realitate, conform metodologiei în vigoare, lucrările sunt corectate în centre de evaluare, la nivelul judeţului Alba fiind amenajate 3 centre: 1. Şcoala “Toma Cocişiu” Blaj – unde vor fi corectate lucrările elevilor din zonele Alba Iulia, Zlatna şi Teiuş, 2. Şcoala Câmpeni, pentru lucrările elevilor din Aiud, Blaj, Ocna Mureş şi Jidvei, 3. Şcoala “Vasile Goldiş”, pentru lucrările elevilor din zonele Sebeş, Cugir şi Munţii Apuseni.
*În judeţul Alba sunt 86 de centre de examen pentru evaluarea naţională
Iată conţinutul noului comunicat de presă de pe site-ul MECTS, cu precizarea că în judeţul Alba vor funcţiona 86 de centre de examen: „Prima probă din cadrul evaluării naţionale pentru elevii de clasa a VIII-a – proba scrisă la limba şi literatura română – se va desfăşura luni, 25 iunie, cu începere de la ora 9.00. Sunt aşteptaţi să participe 190.291 de elevi, care vor susţine examenul în 4.516 unităţi de învăţământ. Accesul elevilor în săli este permis, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 8.30, în fiecare zi în care se desfăşoară probele scrise. Evaluarea naţională se desfăşoară, anual, într-o singură sesiune.
Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare (CNEE) a elaborat 10 variante de subiecte, în conformitate cu programa pentru evaluarea naţională la clasa a VIII-a şi cu modelul evaluărilor internaţionale. Subiectele au un nivel mediu de dificultate şi permit rezolvarea în 120 de minute. Extragerea variantei de subiect va avea loc în dimineaţa zilei de 25 iunie, varianta urmând să fie transmisă către cele 1.387 de centre de comunicare, respectiv către toate inspectoratele şcolare judeţene. După finalizarea fiecărei probe scrise a evaluării naţionale, CNEE va publica pe site-ul oficial (http://subiecte2012.edu.ro), varianta de subiecte extrasă şi baremul de evaluare şi de notare pentru disciplina corespunzătoare.
Sălile în care se susţine examenul vor fi, în prealabil, adaptate astfel încât elevii să fie aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică. Pe uşa fiecărei săli se va afişa lista nominală cu elevii, dar şi avertismentul prin care se anunţă că este strict interzis accesul cu materiale ajutătoare, mijloace electronice de calcul sau de comunicare. Frauda şi tentativa de fraudă atrag după sine eliminarea din sală şi acordarea notei 1 la lucrarea respectivă. Supravegherea este asigurată, pentru fiecare sală, de doi asistenţi, cadre didactice de altă specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susţine proba, proveniţi din unitatea de învăţământ în care are loc examenul.
Fiecare sală de examen va fi dotată cu camere de supraveghere video, conform ordinului de ministru nr. 5219/29.08.2011 care prevede obligaţia comisiilor judeţene de organizare a evaluării naţionale de a asigura camere de supraveghere video funcţionale în sălile de clasă din unităţile de învăţământ în care se desfăşoară probele.
Profesorii evaluatori sunt cadre didactice având ca specialitate una din disciplinele care se evaluează în examen, care nu au rude sau afini până la gradul al IV-lea printre candidaţii care participă la respectiva sesiune a Evaluării Naţionale, selecţionaţi din alte unităţi şcolare decât cele din care provin candidaţii arondaţi centrelor. Evaluarea lucrărilor se face cu respectarea strictă a baremului unic de evaluare şi de notare, pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordându-se 90 de puncte pentru răspunsurile corecte şi complete şi 10 puncte din oficiu. După evaluare, fiecare profesor stabileşte nota prin împărţirea la 10 a punctajului obţinut de elev, fără rotunjire şi o trece pe lucrare. În cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se calculează şi se trece pe lucrare nota finală, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori. Această notă este cea care se va lua în calcul pentru media de admitere în clasa a IX-a.
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului interzice cu desăvârşire colectarea sau favorizarea acţiunii de colectare a unor fonduri materiale sau băneşti de la elevi, de la părinţii acestora sau de la orice persoană care are rude în rândul elevilor, fonduri care au ca destinaţie asigurarea meselor sau a altor beneficii pentru membrii comisiilor din unităţile de învăţământ sau din centrele zonale de evaluare.
Evaluarea naţională la clasa a VIII-a va continua marţi, 26 iunie, cu proba la limba şi literatura maternă, respectiv miercuri, 27 iunie, cu proba de matematică. Afişarea primelor rezultate este programată vineri, 29 iunie (până la ora 14.00). În aceeaşi zi, în intervalul orar 14.00-18.00, pot fi depuse contestaţiile, care vor fi soluţionate în zilele de 30 iunie şi 1 iulie. Afişarea rezultatelor finale (după contestaţii) va avea loc în data de 2 iulie”.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
România, în Spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025: Ambasadorii UE și-au dat acordul Romania va adera complet la Spațiul Schengen terestru, de la 1 ianuarie 2025. Aderarea a fost agreată la Bruxelles, în Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor din statelor membre ale Uniunii Europene, potrivit anunțului făcut de prim ministrul Marcel Ciolacu, miercuri, pe […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Politică Administrațieacum 4 zile
Mihnea Costachi (CSM Unirea Alba Iulia) dublu campion naţional de seniori la șah, într-o singură zi!