O alternativă pentru Alba Iulia: Homoştean Milaciu Ioan Florin – candidat independent pentru primar şi consilier local
– Care sunt aspectele ce vă recomandă ca fiind cea mai bună opţiune pentru funcţia de primar?
– Dacă ar fi să mă recomande ceva, atunci acestea sunt realizările importante din viaţa mea, în care am lucrat aproape 28 de ani doar cu oamenii. Cred că cel mai important lucru în viaţă este să laşi un „loc de bună ziua” tuturor celor cu care te întâlneşti în viaţă. Acest lucru l-am învăţat de mic, din familie, şi chiar dacă oamenii sunt foarte diferiţi unii de alţii, se poate lucra şi comunica civilizat cu orice om. Doar să vrei!
– E un drum anevoios cel de candidat independent. De ce l-aţi ales?
– Pentru că în ultimii 20 de ani nu s-a întâmplat nimic semnificativ în viaţa publică albaiuliană. Aceleaşi serbări, aceleaşi promisiuni care sunt uitate de fiecare dată după alegeri şi aceeaşi monotonie urbană de ani de zile. Sunt dezamăgit de aceiaşi lideri de partid şi aceleaşi partide care nu au nici o ideologie ori doctrină anume. Toate şi toţi sunt la fel. Unii îmi dau dreptate, alţii poate nu, dar vedem ce clasă politică şi ce lideri există în jurul nostru. Este într-adevăr greu să candidezi ca independent, însă nu sunt omul care să dea înapoi atunci când întâmpin dificultăţi. Chiar dacă independenţii sunt îngrădiţi sub foarte multe aspecte, trebuie ca cineva să aibă curajul să parcurgă şi acest drum. Am încercat să fac o campanie decentă şi să mă limitez la a cheltui doar atât cât îmi permite bugetul propriu, întrucât nu am sponsori şi nici nu am vrut să am. Nu amestecăm lucrurile.
– Funcţia de primar e o provocare serioasă. Cum aţi gestiona-o?
– Desigur că orice funcţie este o provocare, cu atât mai mult cea de primar. Nu este deloc uşor să gestionezi un oraş ca Alba Iulia sub aspect edilitar-gospodăresc. Totdeauna am încercat să încheg echipa cu care am lucrat şi nu cred că îmi va fi greu să fac acest lucru cu funcţionarii din primărie. În altă ordine de idei aş vrea un dialog mai intens între cetăţean şi administraţia locală, iar funcţionarii să le servească interesele şi să le rezolve problemele cu profesionalism şi înţelegere. Totul trebuie privit prin prisma transparenţei totale şi a dialogului cu societatea civilă. Nici componenţa Consiliului Local nu mă sperie absolut deloc. Sunt soluţii şi rezolvări pentru orice problemă. Important e să ai voinţă pentru a reuşi să-i faci pe toţi să înţeleagă că funcţia nu te poate face să uiţi de ce şi pentru ce ai fost ales de către cetăţeni.
– Dincolo de aparenţele electorale cum aţi descrie omul Ioan Florin Homoştean Milaciu?
– Mereu sunt acelaşi om direct şi concis. Pentru mine nu există aparenţe, indiferent de situaţie. Eu o să spun mereu lucrurilor pe nume, chiar dacă uneori deranjează. Sunt omul care nu capitulează la prima salvă de tun. Am destulă experienţă de viaţă să pot trece peste orice provocări şi sunt capabil să-mi asum cu responsabilitate toate faptele, atât cele bune cât şi pe cele mai puţin bune.
– Dacă aţi avea de ales 3 puncte esenţiale în jurul cărora să se dezvolte Alba Iulia, în viitorul apropiat, care ar fi acestea?
– În primul rând va trebui să facem curăţenie! Aş vrea ca oraşul să fie mai asanat, mai verde. Pe mine personal nu mă impresionează lucrurile făcute în pripă şi de suprafaţă. Văd dincolo de elementul „cantitate”. Trebuie să ne gândim serios la investiţii de calitate pentru că nu ne mai putem permite să refacem la intervale scurte anumite şosele, drumuri, canalizări, etc. Un alt punct important ar fi regândirea şi implementarea unui plan de dezvoltare urbanistică axat pe un proiect modern şi dinamic, din care să nu lipsească posibilele zone în care am putea crea parcuri industriale, atractive pentru investitorii autohtoni ori străini. Alba Iulia este de câţiva ani un şantier haotic, în care se lucrează la fel de haotic. Nu cred că un gospodar adevărat începe o lucrare şi apoi se apucă de alta. La fel de important este modul în care se cheltuie banul public. Cetăţeanul trebuie să vadă unde se duce banul lui. De aceea trebuie asigurată o transparenţă totală în legătură cu cheltuirea banului public. Cred că niciodată cetăţeanul nu a fost informat corect despre aceste lucruri.
– Ce beneficii poate aduce cadidatul Ioan Florin Homoştean Milaciu în viaţa albaiulienilor, în acest context nefavorabil de criză economică?
– Nu aş spune beneficii, ci mai mult de o ofertă pe care o fac albaiulienilor. Să-i spunem ALTERNATIVĂ. Pentru că sunt singurul candidat independent pentru fotoliul de primar. Sunt un om liber de orice angajament politic şi doresc să ofer societăţii civile o contraofertă serioasă în raport cu oferta din sfera politicului. Cred în ideea de dialog social coerent şi explicit şi aş dori foarte mult ca în viitorul apropiat cetăţeanul să comunice şi să interacţioneze mai bine cu administraţia locală fapt ce va determina o rezolvare mult mai simplă si mai rapidă a problemelor albaiulienilor.
– Prăpastia dintre aleşi şi alegători e tot mai mare, prezenţa la vot tot mai mică. Există vreo soluţie?
– Nu aş spune că există o prăpastie între aleşi şi electorat, ci mai degrabă o lipsă de informare corectă a ceea ce înseamnă a-ţi exercita un drept constituţional, coroborat cu metodele specifice de manipulare electorală de care uzeză politicienii în fiecare campanie electorală. Cetăţeanul român este ignorat, manipulat şi minţit fără nicio jenă de fiecare dată când este vorba de alegeri. Nimeni în aceşti peste 20 de ani nu s-a preocupat de a forma societatea civilă în spiritul responsabilităţii exercitării dreptului de vot. De aceea avem tot mai puţini cetăţeni la urne. Îngrijorător este faptul că tinerii nu sunt educaţi matur în sensul responsabilităţii civice privind dreptul de vot. Spre exemplu este foarte important ca cei care votează pentru prima oară în viaţa lor să fie motivaţi să se prezinte la urne. Dar cine să o facă? Clasa politică actuală le oferă doar muzică, serbări şi multe alte „chiciuri”. Pentru domniile lor e important ca votanţii să fie mai puţini! Ştim cu toţii de ce!
– Spuneaţi că luaţi în calcul şi participarea în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din toamnă. Ar fi posibil ca atunci să acceptaţi propunerile din partea unor partide politice?
– E greu de dat un răspuns în acest moment. O să mă gândesc serios şi la alegerile parlamentare din toamnă, dar după alegerile locale. În ce priveşte încartiruirea mea într-un partid politic e cam greu de crezut că voi face un asemenea pas. Pentru că nu mai cred de mult în viaţa de partid şi nu mai cred cu adevărat că formaţiunile politice existente în România se disting ca ideologie ori doctrină unele de altele. Toate la un loc nu doresc decât acapararea puterii pe care o folosesc nu în interesul cetăţeanului, ci în alte scopuri. De aceea mi-e lehamite de tot ceea ce înseamnă partide şi viaţă politică.
– Susţineţi că albaiulienii sunt echipa alături de care luptaţi pentru un viitor mai sigur, mai bun. De ce i-aţi sfătui să ţină cont înainte de a-ţi exprima opţiunea electorală?
– Alba Iulia reprezintă o miză electorală foarte mare, atât pentru cei care cârmuiesc acest municipiu de mai mulţi ani, cât şi pentru ceilalţi candidaţi ce aspiră la fotoliile din administraţia locală. Cei care hotărăsc cine va conduce administraţia albaiuliană în viitorii patru ani sunt cetăţenii. Am susţinut că albaiulienii sunt echipa mea pentru că nu am altă echipă! Şi nimeni nu are dreptul să gândească altfel, indiferent cum se numeşte el. Într-un stat de drept cu o democraţie reală trebuie să înţelegem că nu cei aleşi conduc destinele cetăţeanului. Cetăţeanul este de fapt cel de care trebuie să ţii cont. Pentru că el te-a trimis într-o funcţie publică pe care trebuie să o gestionezi având în vedere doar interesul acestuia. Eu i-aş sfătui pe albaiulieni să meargă la vot, indiferent de preferinţele lor electorale, votul fiecăruia este extrem de important deoarece poate fi unul decisiv. Să uite discursurile politicianiste dar să nu uite faptul că „un minut în cabina de vot” poate valora cât patru ani.
Interviu realizat de
Ioan ALBULESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată”
Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată” Zi neagră în lumea muzicală din România. Marius Bațu, un artist deosebit cu o voce minunată, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice. Anunțul decesului a fost făcut de Nicu Alifantis. Citește […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum o zi
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Sportacum 3 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej