Ministrul Finanțelor, gafă monumentală! Profesorul universitar Bogdan Glăvan: „Ce fel de impozit este? Pe inteligență sau pe prostie?”
Ministrul Finanțelor, gafă monumentală! Profesorul universitar Bogdan Glăvan: „Ce fel de impozit este? Pe inteligență sau pe prostie?”
Bogdan Glăvan, profesor universitar de economie la Universitatea Româno-Americană și Director al Centrului de Economie Politică și Afaceri “Murray Rothbard” din cadrul URA, punctează o gafă monumentală aparținând Ministrului Finanțelor, Tanczos Barna.
„Ministrul Tanczos Barna, susținând creșterea impozitării dividendelor: „Dacă munca este impozitată cu 10%, și capitalul poate fi impozitat cu 10%.”
Păi și 16% ăla ce fel de impozit este? Pe inteligență sau pe prostie?
Vedeți, aici ajungem dacă vorbim mai mult decât citim. Dl. Barna este economist și pare mai serios decât găurarii de dinaintea lui, dar totuși nu ar trebui să cadă pradă aberațiilor socialiste care, e drept, se aud pe toate drumurile. Mai ales că, economist fiind, trebuie să facă distincția între incidența juridică a impozitării și incidența economică a impozitării. A doua este relevantă aici.
Așa cum am mai spus, o taxă e o taxă și nu contează cum se numește: taxa de solidaritate sau taxa de nesolidaritate, taxa pe stâlp sau pe scaun (vă mai amintiți?!), taxa pe mâna stângă sau pe piciorul drept. Orice taxă diminuează venitul proprietarilor factorilor de producție, care factori de producție sunt complementari, conlucrează la a produce ceva. Nu poți să-l încurajezi pe unul și să-l descurajezi pe celălalt.
Acest lucru ar fi clar înțeles dacă s-ar înțelege mai întâi că nivelul salariilor dintr-o țară (atenție, nu salariul particular al cuiva) depinde de volumul de capital disponibil la nivel societal. Cum povesteam mai demult, de asta o casieriță de la Carrefour în România câștigă mai puțini bani decât o casieriță la Carrefour în Franța: deoarece există o diferență în dotarea cu capital a cetățenilor celor două țări.
Dar noi avem lacune serioase la nivelul conceptelor de bază, prin urmare nu ne putem propune să dibuim cine știe ce subtilități în analiza fenomenelor complexe care derivă din ele, precum incidența impozitelor.”, punctează Bogdan Glăvan, profesor universitar de economie la Universitatea Româno-Americană și Director al Centrului de Economie Politică și Afaceri “Murray Rothbard” din cadrul URA.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Elevii încep al treilea modul de cursuri, miercuri. Când vor avea loc primele simulări ale examenelor naționale în 2025. CALENDAR
Elevii încep al treilea modul de cursuri, miercuri. Când vor avea loc primele simulări ale examenelor naționale în 2025. CALENDAR Vacanța de iarnă se apropie de final, iar elevii și copiii de grădiniță se vor întoarce în bănci miercuri, 8 ianuarie 2025. Aceștia încep cel de-al treilea modul de cursuri. Citește și: Burse școlare 2025: […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
VIDEO: Minune de Bobotează. În fiecare an, apele râului Iordan, în care a fost botezat Iisus Hristos, își schimbă cursul
-
Opinii - Comentariiacum 35 de minute
MESAJE de SFANTUL IOAN 2025. Urări, sms-uri şi felicitări de „La mulţi ani” pentru cei care își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan Botezătorul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Ioan Botezătorul în 7 ianuarie 2025. Aproape două milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
Mesaje de Sfântul Ion 2025. Urări și FELICITARI de Sf Ioan Botezătorul
-
Ştirea zileiacum 5 zile
Vine popa cu botezul! Câștig spiritual sau cheltuială materială?
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
5 ianuarie, Ajunul Bobotezei, zi de post negru: Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care se alungă spiritele rele