Noul Ministru al Educației, profesorul Daniel David, viziunea unui proiect de țară: „Nimeni nu este lăsat în urmă și nimeni nu este pierzător”
Noul Ministru al Educației, profesorul Daniel David, viziunea unui proiect de țară: „Nimeni nu este lăsat în urmă și nimeni nu este pierzător”
Profesorul Daniel David, noul ministru al Educației, al cărui nume a fost vehiculat și printre potențialii prezidențiabili ai țării, a realizat o radiografie complexă a României contemporane, observând în opinia sa o țară polarizată și fragmentată în trei mari zone psihoculturale.
Citește și: Profesorul ASE, Cristian Păun, un sfat pentru 2025: Nu uitați, oamenii care nu pot fi liberi, nu pot fi fericiți!
Într-un interviu acordat publicației Gândul, Profesorul Daniel David, noul Ministru al Educației, a descris România anului 2024 ca pe o țară aflată la răscruce, marcată de alegeri istorice și provocări fundamentale.
„România anului 2024 este o Românie fragmentată și polarizată în cel puțin trei zone psihoculturale: o zonă tradițională, suprapusă major peste mediul rural și urban mic, cu teamă față de instituțiile euroatlantice; o Românie în fază de emancipare, antisistem, destul de diversă ca educație, care dorește redefinirea democrației clasice; și o Românie mai emancipată, conectată cu instituții euroatlantice, cu cel mai mare procent de absolvenți de studii superioare”, spune profesorul Daniel David.
Noul Ministru al Educației subliniază că aceste diferențe trebuie să fie integrate într-un proiect de țară coerent, care să includă toate aceste realități fără ca vreun segment să fie lăsat în urmă.
„România euroatlantică a tuturor”
„Un nou proiect de țară trebuie să fie ”România euroatlantică a tuturor”, în care nimeni nu este lăsat în urmă și nimeni nu este pierzător al modernizării euroatlantice a țării. Sigur, când spun nimeni este ceva aspirațional, realist vorbind mă refer la majorități largi.”, spune David.
Deși progresul tehnologic este un element esențial, ministrul Daniel David atrage atenția asupra riscurilor asociate cu accesul nefiltrat la informație.
„Tehnologia aduce un acces direct la un volum uriaș de informație. Dar accesul la informație nu înseamnă imediat cunoaștere. Mai simplu spus, cunoașterea înseamnă prelucrarea critică a informației. Dacă volumul de informație este prea mare și competența de analiză critică nu este bine dezvoltată, informația se poate transforma în fake news, conspirații și manipulare.”, mai susține ministrul Educației.
În acest sens, Daniel David consideră că educația trebuie să joace un rol fundamental în dezvoltarea gândirii critice a cetățenilor.
Avertisment pe tema extremismului
În privința extremismului, profesorul avertizează că reprezintă o amenințare majoră pentru democrație și libertate.
„Extremismul duce la lupta pentru drepturile și interesele tale, călcând în picioare drepturile și interesele celorlalți. În schimb, esența democrației constă în capacitatea de a respecta drepturile celorlalți, chiar dacă nu ești de acord cu ei.”, arată noul ministru.
David vorbește despre o posibilă candidatură la prezidențiale
Întrebat despre posibila sa candidatură la președinție, Daniel David a subliniat că nu își dorește acest rol, dar că este pregătit să se implice dacă situația o va cere.
„Eu nu m-am autopropus și nu mă promovez în acest sens. Dar dacă se va dovedi că eu sunt cel care poate stopa dezvoltarea unei Românii bizare, izolaționiste, antiștiință și cu abordări de pseudoreligie, nu voi evita să mă angajez pentru a apăra România euroatlantică.
Sper și mi-aș dori să nu fie nevoie, dar sunt pregătit dacă va fi!”
Profesorul David este optimist în ceea ce privește viitorul țării, dar avertizează că progresul poate fi atins doar dacă România își înțelege și valorifică diversitatea psihoculturală.
„Da, România se poate face bine dacă facem un diagnostic corect și abordăm problema printr-un proiect de țară în care Româniile diverse să fie reunite într-o Românie euroatlantică, care să ne aducă demnitate – personală, națională și europeană – și bunăstare.”, precizează David.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cui spunem la „La mulți ani!” de Sfântul Ioan Botezătorul 2025. Nume care se sărbătoresc în această zi
Cui îi spunem la „La mulți ani!” de Sfântul Ioan Botezătorul 2025. Nume care se sărbătoresc de Sfântul Ioan Pe 7 ianuarie, în fiecare an, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul. Aproximativ 2 milioane de români cu numele de Ion, Ioan, Ioana, Ionela, Ionel şi alte derivate îşi serbează în această zi onomastica […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
VIDEO: Minune de Bobotează. În fiecare an, apele râului Iordan, în care a fost botezat Iisus Hristos, își schimbă cursul
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
MESAJE de SFANTUL IOAN 2025. Urări, sms-uri şi felicitări de „La mulţi ani” pentru cei care își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan Botezătorul
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Ioan Botezătorul în 7 ianuarie 2025. Aproape două milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
Mesaje de Sfântul Ion 2025. Urări și FELICITARI de Sf Ioan Botezătorul
-
Ştirea zileiacum 4 zile
Vine popa cu botezul! Câștig spiritual sau cheltuială materială?
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
5 ianuarie, Ajunul Bobotezei, zi de post negru: Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care se alungă spiritele rele