Urban Up 2025: Programul prin care facturile la energie vor putea fi micșorate pentru românii care stau la bloc
Urban Up 2025: Programul prin care facturile la energie vor putea fi micșorate pentru românii care stau la bloc
Programul Urban Up, inițiat de Ministerul Energiei, este menit să ajute asociațiile de proprietari să poată monta sisteme fotovoltaice pe blocuri. Programul va ajuta locatarii să își reducă substanțial costurile cu plata facturilor la energie. Propunerea este susținută și de Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din România (APCE).
Citește și: Un parc fotovoltaic cu peste 7.500 de panouri solare va fi construit în Pianu de Jos. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba
„Practic, vorbim despre un sistem de minimum 10 kWp cu stocare de minimum 5 kWh, cu un buget de 100.000 de lei pentru fiecare asociaţie de locatari în parte. Legislaţia actuală nu permite ca locatarii să utilizeze această energie în mod fracţionat şi individual. Totuşi, există soluţii. Conform legislaţiei în vigoare, energia produsă pe acoperişul unei locuinţe comune nu poate fi împărţită şi utilizată individual de către locatarii unui bloc.
Aceasta poate fi folosită doar în spaţiile comune, pentru iluminat şi funcţionarea ascensorului, iar surplusul de energie, destul de consistent, ar reveni furnizorului de energie. Plata pentru acest surplus s-ar face abia peste doi ani de la data facturării. Singura soluţie pentru ca această energie să fie utilizată în mod optim ar fi legiferarea sistemului de „Contorizare Netă Virtuală”. Acest sistem permite împărţirea energiei produse de sistemul fotovoltaic între toţi locatarii din bloc, în procente egale. Se asigură astfel acces echitabil pentru fiecare locatar”, prezintă un comunicat al APCE.
Un program care îi va ajuta pe cei ce stau la bloc
Conform comunicatului, în urma discuțiilor dintre APCE și Ministerul Energiei, contorizarea virtuală netă va fi o parte esențială din pachetul legislativ dedicat Comunităților de Energie de la noi din țară.
Astfel, o inițiativă de acest tip va fi propusă și Parlamentului probabil în vara anului viitor.
Adoptarea cadrului legal va aduce o schimbare importantă pentru locatarii blocurilor vizate. Aceștia vor putea să utilizeze o parte din energia produsă. Energia menționată va fi dedusă direct din cuantumul total consumat de fiecare locuitor. Ca urmare, va fi vorba despre un beneficiu pe plan economic și sustenabil.
„În urma consultărilor şi la propunerea APCE, Ministerul Energiei va colabora un grup de experţi finanţaţi de Uniunea Europeană pentru a elabora cadrul legislativ dedicat Comunităţilor de Energie. Această colaborare va marca un pas important. Decizia vine după încercările iniţiale de a dezvolta un set de propuneri prin intermediul unui grup de lucru naţional. Din păcate, acea iniţiativă nu a putut fi finalizată. Însă, implicarea experţilor internaţionali oferă acum garanţia unei abordări solide şi aliniate cu bunele practici europene. Proiectul „Urban Up” va reduce substantial facturile la energie locatarilor”, a precizat APCE.
O valoare totală de peste 100 de milioane de lei
Programul „Urban Up” are o valoare totală de 150 de milioane de lei. La momentul actual, acesta este în dezbatere publică pe site-ul ministerului de resort.
„Este un proiect la care lucrăm de şase luni de zile, pentru a demonta orice fel de altă discuţie că de ce este el astăzi. Ţinând cont de ceea ce vedem aici, de datele pe care o să le primim până la finalizarea proiectului, pentru că el se află în transparenţă publică şi avem nevoie să vedem nişte date, să primim nişte observaţii, în acest moment ne gândim să finanţăm un sistem minim eligibil de 10 kilowaţi putere instalată şi 50% stocare, iar valoarea nerambursabilă să fie 100.000 lei pentru asociaţie. Este un cost acoperitor din punctul din punctul nostru de vedere pentru o investiţie ca aceasta. Asta înseamnă că la nivelul întregului buget putem să avem cel puţin 1.500 de blocuri care să beneficieze de astfel de de investiţii după implementarea proiectului”, a arătat Adrian Vintilă, consilierul ministrului Energiei.
Oficialul a mai precizat că proiectul va fi lansat cel târziu pe parcursul lunii martie a anului 2025, conform economica.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
„Ordonanța trenuleț” 2025 lovește sectorul IT. Eliminarea facilităților fiscale afectează inovația. Manager: „Riscăm să compromitem atât dezvoltarea companiilor românești, cât și viitorul economiei noastre”
„Ordonanța trenuleț” 2025 lovește sectorul IT. Eliminarea facilităților fiscale afectează inovația. Manager: „Riscăm să compromitem atât dezvoltarea companiilor românești, cât și viitorul economiei noastre” Transilvania IT Cluster, cel mai mare cluster de tehnologie din România, reprezentând peste 190 de membri – companii, instituții și organizații din domeniul IT – își exprimă îngrijorarea față de măsurile […]