Cum va fi VREMEA în iarna 2024-2025: Câtă zăpadă vom avea în următoarele luni? La Niña aduce surprize în Europa
Cum va fi VREMEA în iarna 2024-2025: Câtă zăpadă vom avea în următoarele luni? La Niña aduce surprize în Europa
Cele mai noi prognoze de ninsori pentru iarna 2024-2025 vin cu surprize, și deși începutul de iarnă va fi mai lent, cu mai puțină zăpadă decât în mod normal, fenomenul La Niña își va face simțită prezența până în primăvară.
Comparativ cu prognoza de luna trecută, noile date arată o creștere a cantității de zăpadă în Europa, potrivit Severe Weather. De vină pentru asta este fenomenul La Niña, care va aduce aer rece din Pacific.
Numită și „faza rece” a fenomenului ENSO (El Nino Southern Oscillation, Oscilația sudică El Nino), La Nina se referă la reducerea temperaturii de la suprafața oceanului în centrul și estul Pacificului ecuatorial.
Citește și: Cum va fi VREMEA în NOIEMBRIE 2024. Prognoza METEO de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni: Temperaturi scăzute în primele zile și ploi din a doua jumătate a lunii
Fazele ENSO influențează semnificativ precipitațiile tropicale, tiparele de presiune și dinamica complexă dintre ocean și atmosferă. Astfel, sunt afectate și cantitățile de zăpadă care vor cădea iarna aceasta.
Iarna 2024-2025 în Europa
Această reducere de temperatură este însoțită de schimbări semnificative în circulația atmosferică tropicală, inclusiv modificări ale tiparelor de vânt, ale presiunii și ale precipitațiilor.
Potrivit sistemelor de prognoză ECMWF și UKMO, media sezonieră arată zăpadă sub medie pe cea mai mare parte a continentului. Dar dacă ne uităm la schimbarea prognozei sezoniere, putem vedea că cele mai recente date arată de fapt mai multe ninsori decât prognoza anterioară.
În comparație cu datele de prognoză din septembrie, datele din octombrie arată căderi mai mari de ninsoare în Europa centrală și de vest.
În luna decembrie, sunt așteptate mai puține ninsori decât în mod normal pe cea mai mare parte a Europei. Excepție face nordul continentului.
Prognoza lunii ianuarie continuă potențialul redus de zăpadă pe o mare parte a continentului. În ansamblu, prognoza este foarte asemănătoare cu luna anterioară, cu probabil și mai puține ninsori în părțile centrale și nord-vestice.
Abia din luna februarie cresc șansele de ninsori în Europa, în special în centrul continentului. Cu toate acestea, majoritatea continentului va avea parte de mai puțină zăpadă decât în mod normal.
Surpriza vina la finalul iernii. Prima lună de primăvară, luna martie, va aduce mai multe ninsori decât februarie, în centrul și în sudul continentului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Virusul Sinciţial Respirator, o nouă ameninţare pentru sănătatea publică: Avertismentul Societății Române de Pneumologie
Virusul Sinciţial Respirator, o nouă ameninţare pentru sănătatea publică: Avertismentul Societății Române de Pneumologie Societatea Română de Pneumologie avertizează populaţia cu privire la riscurile asociate Virusului Sinciţial Respirator (VSR), o infecţie virală extrem de contagioasă, cu impact major asupra sănătăţii respiratorii, în special în rândul sugarilor, vârstnicilor şi persoanelor cu comorbidităţi. Citește și: FOTO | […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 4 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
MESAJE de SFANTUL MIHAIL şi GAVRIIL 2024. Ce sms-uri şi urări de „La mulţi ani” puteţi trimite celor dragi de ziua numelui
-
Ştirea zileiacum 5 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 3 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 4 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 3 zile
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba