ISU ALBA: Analiza activității de Resurse Umane și analiza intervențiilor în primele 9 luni ale anului 2024
ISU ALBA: Analiza activității de Resurse Umane și analiza intervențiilor în primele 9 luni ale anului 2024
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgență “UNIREA” al Judeţului Alba a prezentat în cursul zilei de astăzi, 31 0ctombrie 2024, analiza activității de Resurse Umane și intervențiilor în primele nouă luni ale anului.
La nivelul inspectoratului, Serviciul Resurse Umane are ca obiective specifice:
- asigurarea unui nivel calitativ şi cantitativ corespunzător de ocupare cu personal a posturilor prevăzute în statul de organizare, potrivit necesităţilor şi posibilităţilor de alocare a resurselor, conform normelor legale incidente;
- asigurarea managementului carierei, a pregătirii continue şi de specialitate a personalului;
- elaborarea şi actualizarea documentelor proprii de planificare structurală şi management organizatoric;
- planificarea, organizarea, coordonarea şi controlul activităţii şi acţiunilor specifice domeniului prevenirea riscurilor profesionale şi protecţia lucrătorilor.
La data de 01.10.2024, încadrarea inspectoratului este asigurată în procent de 72 %, după cum urmează:
Categoria de personal / Procent de încadrare %
- Ofiţeri – 77 %
- Maiştri militari – 57 %
- Subofiţeri – 76,50 %
- Personal contractual – 75 %
- Soldat Profesionist (Servant) – 56 %
TOTAL – 72 %
În anul 2024 la nivelul unității au fost organizate 11 proceduri de concurs privind încadrarea cu personal:
- 5 proceduri de concurs au vizat încadrarea directă a 5 de funcții (4 ofițer; 1 subofițer) pentru care au fost depuse un număr de 85 dosare de recrutare;
- 4 proceduri de concurs au vizat ocuparea a 5 funcții de ofițer prin trecerea m.m. și subofițerior în corpul ofițerilor pentru care au fost depuse un număr de 21 dosare de recrutare;
- În prezent sunt în desfășurare 2 proceduri de concurs pentru încadrarea directă a 23 de funcții (8 de subofițer și 15 de soldat profesionist) pentru care au fost depuse un număr de 363 dosare de recrutare;
În anul 2024 unitatea noastră a desfășurat și activități de recrutare în urma cărora au fost depuse peste 60 de dosare de recrutare pentru admiterea în următoarele instituţii militare de învăţământ:
- Academia de Poliție A.I. Cuza – Facultatea de Pompieri;
- Academiile Militare de la nivelul MApN care școlarizează studenți pentru Ministerul Afacerilor Interne precum și școlile militare din cadrul MapN;
- Școala Militară de Pompieri și Protecție Civilă ,,Pavel Zăgănescu” Boldești.
Totodată la nivelul I.S.U.J. Alba au fost repartizate din academiile / școlile militare un număr de 4 cadre militare (1 ofițer și 3 subofițeri).
Pe parcursul anului 2024 au fost desfășurate campanii de promovare a profesiei de pompier în mai multe licee din județ în vederea identificării şi atragerii candidaţilor care corespund condiţiilor legale şi criteriilor specifice în vederea formării profesionale iniţiale a cadrelor militare.
ANALIZA INTERVENŢIILOR ŞI A SITUAŢIILOR DE URGENŢĂ EXECUTATE DE CĂTRE PERSONALUL OPERATIV AL ISU ALBA ÎN PRIMELE 9 LUNI ALE ANULUI 2024
Obiectivele specifice componentei operative ale ISU Alba, sunt următoarele:
- îmbunătățirea mecanismelor privind managementul integrat al intervenţiei, schimbul de informaţii, pregătirea, răspunsul şi gestionarea situațiilor de urgență, prin:
- continuarea procesului de modernizare instituţională şi eficientizare a acţiunilor de intervenţie pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă;
- reducerea timpului de răspuns prin înfiinţarea unor noi subunităţi sau puncte de lucru;
- creşterea nivelului de performanţă în activitatea de monitorizare a situaţiilor de urgenţă şi dispecerat;
- gestionarea integrată şi eficientă a resurselor pentru asigurarea răspunsului la tipurile de risc;
- dezvoltarea infrastructurii de comunicaţii şi informatică în situaţii de urgenţă şi asigurarea interoperabilităţii tuturor componentelor cu responsabilităţi în domeniu;
- asigurarea suportului necesar pentru funcţionarea eficientă a inspectoratului, astfel:
- întărirea capacităţii operaţionale prin asigurarea unei înzestrări corespunzătoare, încadrarea cu resurse umane şi pregătirea continuă a personalului;
- îmbunătățirea dotării cu tehnică și mijloace pentru intervenție în situații de urgență
- întărirea colaborării cu autoritățile județene și locale pe linia asigurării resurselor financiare și materiale necesare îndeplinirii misiunilor;
- îmbunătăţirea condiţiilor de pregătire, muncă, cazare, depozitare şi garare precum și modernizarea sistemului de comunicaţii şi tehnologia informaţiei.
Toate activităţile desfăşurate în primele 9 luni ale anului 2024 au contribuit la menţinerea sub control și la un nivel acceptabil, al riscurilor identificate în zona de competență, implicând măsuri şi acţiuni concrete pe domeniul Răspuns în situaţii de urgenţă.
Activitățile desfășurate la nivelul dispeceratului ISU și la nivelul fiecărei subunități de intervenție au fost următoarele:
1. La nivelul dispeceratului comun ISU – SAJ în primele 9 luni ale anului au fost gestionate de către dispecerii ISU un număr de peste 17.000 apeluri, o medie de aproape 1.900 apeluri / lună, au fost transmise 25 mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT (6 mesaje privind fenomenele hidro-meteo periculoase, 19 mesaje despre prezența unor animale sălbatice periculoase). Totodată au fost transmise populației 259 informări, atenționări și avertizări emise de ANM (Administratia Nationala de Meteorologie) și INHGA (Institulul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor), privind fenomenele prognozate pentru județul Alba, transmise către Comitetele Locale pentru Situații de Urgență și instituțiile cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomenele hidrometeorologice periculoase (186 meteo și 73 hidro).
Echipajele SMURD au fost solicitate să intervină în 6695 situații, fiind asistate medical un număr de 6567 persoane.
Pe fondul lipsei precipitațiilor s-au înregistrat scăderi a nivelului apei din fântâni, iar la solicitarea Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență, ISU Alba a efectuat un număr de 23 de transporturi de apă menajeră.
2. Detașamentul de pompieri Alba Iulia:
Asigură prin echipajele specializate din organigramă intervenția în situații de urgență, situații de protecție civilă și prim-ajutor, într-un raion de intervenție compus din 11 unități administrativ-teritoriale, cu o suprafață de peste 1.000 km2 și o populație de aproximativ 96 mii locuitori.
Principalele tipuri de risc potențial generatoare de situații de urgență identificate la nivelul raionului de intervenție al subunității sunt incendiile, accidentele pe căile de transport (raionul fiind străbătut de autostrada A10 și DN 1), incendii de vegetație uscată – inclusiv la fondul forestier, inundații, respectiv accidente, avarii, explozii şi incendii în activităţi de transport şi depozitare produse periculoase.
3. Detașamentul de pompieri Aiud:
Are în componență Garda de Intervenție Aiud și Garda de Intervenție Blaj(cu sediu independent) și asigură prin echipajele specializate din organigramă, intervenția în situații de urgență, inclusiv prim-ajutor, în două raioane de intervenție astfel:
– raionul Gărzii de intervenție Aiud este compus din 15 de unități administrativ-teritoriale, cu o suprafață totală de peste 1.000 km2 și o populație de aproape 72.000 de locuitori.
Principalele tipuri de risc potențial generatoare de situații de urgență identificate la nivelul raionului de intervenție al subunității sunt incendiile, accidentele pe căile de transport (raionul este străbătut de autostrada A10, DN 1 și DN 7), incendii de vegetație uscată – inclusiv la fondul forestier, inundații, respectiv accidente, avarii, explozii şi incendii în activităţi de transport şi depozitare produse periculoase (în special depozitul de hidrocarburi SC Oscar Downstream Războieni – obiectiv SEVESO);
În vederea respectării criteriilor de performanță prevăzute de OMAI nr. 360/2004, cu modificările și completările ulterioare, având în vedere timpul de răspuns, în baza unui Plan de intervenție comună, ISU Cluj, prin Detașamentul de Pompieri Turda asigură intervenția în etapa I pe autostrada A10, pe sensul de mers Turda Teiuș.
– raionul Gărzii de intervenție Blaj este compus din 13 de unități administrativ-teritoriale, cu o suprafață totală de aproximativ 1.000 km2 și o populație de aproape 50.000 de locuitori.
Principalele riscuri potențial generatoare de situații de urgență sunt reprezentate de incendii, incendii de vegetație uscată – inclusiv la fondul forestier, inundații, respectiv accidente pe căile de transport.
Tot în baza unui Plan de intervenție comună, pe raza UAT Cetatea de Baltă, intervenția în etapa I este asigurată de ISU Mureș, prin Secția de Pompieri Târnăveni.
4. Secția de pompieri Sebeș și Punctul de lucru Cugir:
Secția de pompieri Sebeș este o structură operativă de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, care mai are în componență Punctul de lucru SMURD Cugir și pe timpul sezonului de iarnă, Punctul de lucru temporar SMURD Șureanu.
Subunitatea asigură prin echipajele specializate intervenția în situații de urgență, situații de protecție civilă și prim-ajutor, într-un raion de intervenție compus din 16 unități administrativ-teritoriale, cu o suprafață de peste 1.500 km2 și o populație de aproximativ 68.000 locuitori.
Principalele tipuri de risc potențial generatoare de situații de urgență identificate la nivelul raionului de intervenție al subunității sunt incendiile, accidentele pe căile de transport (raionul fiind străbătut de autostrada A1, A10, DN 1 și DN 7), incendii de vegetație uscată – inclusiv la fondul forestier, inundații, respectiv accidente, avarii, explozii şi incendii în activităţi de transport şi depozitare produse periculoase, accidente chimice.
5. Secția de pompieri Câmpeni:
Secția de pompieri Câmpeni este o structură operativă de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, situată în orașul Câmpeni, județul Alba.
Subunitatea asigură prin echipajele specializate din organigramă, intervenția în situații de urgență, inclusiv prim-ajutor, într-un raion de intervenție compus din 22 de unități administrativ-teritoriale, din care 3 orașe și 19 comune, cu o suprafață totală de peste 1.400km2 și o populație de aproape 50.000 de locuitori.
Principalele riscuri potențial generatoare de situații de urgență sunt reprezentate de incendii, incendii de vegetație uscată – inclusiv la fondul forestier, inundații și accidente pe căile de transport rutier.
În vederea respectării criteriilor de performanță prevăzute de OMAI nr. 360/2004, cu modificările și completările ulterioare, având în vedere timpul de răspuns, pe raza UAT Ocoliș și Poșaga, în baza unui Plan de intervenție comună, intervenția în etapa I este asigurată de ISU Cluj, prin Detașamentul de Pompieri Turda.
În luna septembrie a anului 2024 ISU Alba a participat cu forțe și mijloace în județul Galați în sprijinul populației afectate de inundațiile provocate de ploile abundente cu 86 militari, 1 Camion, 2 Microbuze, 1 Autospecială Muncă Operativă.
În primele 9 luni ale anului 2024, la nivelul ISU Alba s-au înregistrat 1901 misiuni și acțiuni de intervenție din care:
– 216 incendii;
– 240 incendii de vegetație uscată/păduri/fond forestier;
– 131 misiuni pentru asistență persoane;
– 64 misiuni la inundații și fenomene meteo periculoase;
– 16 salvări de animale;
– 1234 alte tipuri de intervenții.
În decursul acestor 9 luni, în urma misiunilor și acțiunilor de intervenție pompierilor militari, au fost salvate bunuri în valoare de peste 68 milioane lei, iar valoarea bunurilor distruse fiind de aproape 25,6 milioane lei.
De asemenea, au fost salvate 115 persoane din care 7 fiind salvate din incedii, iar în urma accidentelor rutiere s-au înregistrat 93 de persoane rănite și din nefericire, 13 persoane decedate
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
22 noiembrie 2024 | Amenzi de peste 15.000 de lei și trei permise de conducere reținute de polițiștii din Alba, în ultimele 24 de ore
22 noiembrie 2024 | Amenzi de peste 15.000 de lei și trei permise de conducere reținute de polițiștii din Alba, în ultimele 24 de ore În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan