Rămâi conectat

Actualitate

30 octombrie 2024: Aproape un deceniu de la tragedia Colectiv. Secțiile de mari arși din România, doar pe hârtie

Bera Larisa

Publicat

în

30 octombrie 2024: Aproape un deceniu de la tragedia Colectiv. Secțiile de mari arși din România, doar pe hârtie

Astăzi se împlinesc 9 ani de la tragicul incendiu din clubul Coletiv, unde 64 de tineri și-au pierdut viața și alte zeci de persoane au fost mutilate. După aproape un deceniu de la nefericitul eveniment, sistemul medical din România se confruntă în continuare probleme.

Citește și: VIDEO. Filmare ascunsă timp de 4 ani de un subofițer ISU: A înregistrat primele minute ale intervenției de la Colectiv

La 9 ani de la incendiul de la Colectiv, România se confruntă cu lipsa infrastructurii medicale adecvate pentru tratarea pacienților cu arsuri grave. Evenimentele de anul acesta au creat noi controverse și au adus dezamăgiri atât pentru supraviețuitorii incidentului devastator, cât li pentru cei care militează pentru schimbări în sistemul medical.

În primăvara acestui an, Ministerul Sănătății a emis un Ordin pentru a permite structurarea unor noi secții de arși mari în spitalele deja existente, dar supraviețuitorii și medicii susțin că aceste lucruri se fac doar pe hârtie, fără resurse reale.

Mai mult, în iunie 2024, al doilea dosar Colectiv, în care erau vizați oficialii acuzați de întârzierea transferului răniților în străinătate, a fost clasat de procurori.

9 ani de la incendiul de la Colectiv

În 30 octombrie 2015, incendiul din clubul Colectiv a ucis 64 de tineri. 23 dintre aceștia au pierit în acea noapte, iar restul în spitale, în următoarele săptămâni, unii din cauza infecțiilor nosocomiale. În urma tragediei, 150 de persoane au fost rănite, mulți dintre aceștia fiind mutilați pe viață.

„Vor veni cutremure, incendii, crize, războaie. Iar cetățenii vor fi în fața lor tot aproape singuri”, afirmă Mihai Grecea, unul dintre supraviețuitorii de la Colectiv, potrivit Hotnews.ro.

După incendiu, Mihai Grecea a fost aproape o lună în comă, șansele lui de surpaviețuire fiind estimate la 12%. După ce s-a pus pe picioare, a devenit activist pentru drepturile pacienților cu arsuri și, pentru o perioadă de opt luni, a fost consilier în Ministerul Sănătății. În cele din urmă, a ajuns la o concluzie tristă: „România nu a catadicsit să facă mai nimic din ce era cu adevărat important de făcut”.

Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru, victimă a incendiului de la Colectiv, constată și el că problema a fost dată uitării: „Nu mai vorbește nimeni despre Colectiv. Ne caută din ce în ce mai puțină lume. Nici nu se mai comunică ce se întâmplă (cu pacienții arși – n.red.). Săptămâna trecută, un tânăr s-a electrocutat la Iași. Nu știe nimeni ce s-a întâmplat cu el. A fost transferat? Nu a fost transferat?”. El subliniază că, „în cazul unui accident cu arsuri, nimeni nu este în siguranță”, făcând referire că, în cazul unui accident similar, pacienții riscă să fie infectați în spitale sau transferați mult prea târziu în ale țări.

Părinții tinerilor uciși, victime colaterale în dosarul Colectiv

În luna aprilie, Ministerul Sănătății a emis un Ordin care permitea secțiilor medicale să fie declarate unități pentru mari arși, fără ca acestea să aibă resurse reale.

Dr. Elena Copaciu, medic ATI, care a contribuit la elaborarea legislației anterioare pentru îngrijirea arșilor, a ciriticat măsura: „Vom afla acum că avem multe paturi de mari arși critici și nu știam”.

Mihai Grecea e de părere că „România a distrus legislația care preciza normele și standardele legale” pentru îngrijirea pacienților cu arsuri severe, „coborând standardele pentru a aduce, din pix, în situația de legalitate unitățile spitalicești neconforme”.

În 2022, ISU a deschis un dosar împotriva victimelor de la Colectiv, cerând restituirea unor sume percepute de executori.

„Statul român nu mi-a spus de ce copilul meu a murit după 3 săptămâni în spital, pentru că dosarul a fost clasat. În schimb, mă va executa pentru o sumă cu care nu am nicio legătură”, a declarat Eurgen Iancu.

Timp de nouă ani, autoritățile au promis centre noi pentru mari arși. În prezent, sunt în lucru trei centre, însă finalizarea lor este estimată abia pentru anul viitor,

„Suntem într-o țară în care, după 9 ani de zile, nu avem nici măcar o secție pentru mari arși!”, spune Eugen Iancu.

„România nu a construit niciun centru de arși în nouă ani. Nicio secție de recuperare a pacienților arși. Nu a făcut niciun program de studii universitare de specializare avansată în arsuri la facultățile de medicină românești”, spune Mihai Grecea.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prima de carieră didactică 2024: A început încărcarea cardurilor. Pe ce pot fi cheltuiți banii

Bera Larisa

Publicat

în

Prima de carieră didactică 2024: A început încărcarea cardurilor. Pe ce pot fi cheltuiți banii Ministerul Educației a anunțat recent că aproximativ 336.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și superior vor primi sumele aferente primelor didactice și primelor de carieră profesională în perioada următoare, întrucât a început încărcarea cardurilor. Citește și: Colegiul Național „HCC” Alba […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea