Eveniment de Ziua Mondială a Sclerozei Multiple organizat la Alba Iulia de Asociaţia SM Speromax
Nişte luptători! Asta am întâlnit azi la ora 12.00 în Piaţeta din faţa Obeliscului închinat memoriei lui Horea, Cloşca şi Crişan din Alba Iulia. Este vorba despre membrii asociaţiei SM Speromax Alba, care deşi suferă de o boală ce îţi dă fiori doar când te gândeşti la ea, sunt nişte oameni foarte activi, cu iniţiativă, reuşind să-şi facă viaţa frumoasă şi cât de normală se poate în condiţiile date.
Cu zâmbetul pe buze, circa 30 de persoane s-au adunat să marcheze, în frunte cu Dragoş Zaharia şi Florin Ciortea, organizatorii evenimentului, ziua ce poartă numele afecţiunii lor. Au eliberat simbolic în văzduh câteva zeci de baloane, au împărţit pliante, insigne şi le-au explicat celor interesaţi despre modul în care scleroza multiplă afectează viaţa celor peste 2 milioane de persoane diagnosticate cu SM.
Societatea de Scleroză Multiplă din România prin organizaţiile membre a desfăşurat cu acest prilej, la nivelul întregii ţări o serie de activităţi de conştientizare şi informare a cetăţenilor cu privire la această boală ce afectează sistemul nervos central (creierul si coloana vertebrala) şi ale carei cauze sunt încă necunoscute. “Trăind cu Scleroza Multiplă” este numele campaniei de conştientizare în cadrul “Zilei Mondiale a SM” creată de Federaţia Internaţională de Scleroza Multiplă (FISM) şi organizată la Alba Iulia de Asociaţia SM Speromax Alba.
„Nu aşteptăm de la oameni milă, aşteptăm să ne înţeleagă că şi noi suntem oameni normali şi încercăm să fim la fel de activi în societate şi încercăm să facem cunoscută această afecţiune care se mai numeşte boala cu o mie de feţe”, a declarat pentru ziarul Unirea, Dragoş Zaharia, preşedintele Asociaţia SM Speromax Alba.
De obicei, o persoana este diagnosticată cu scleroză multiplă între 20 si 50 de ani, dar sunt cazuri diagnosticate şi la copii si vârstnici. Riscul de apariţie a acestei acţiuni este de doua ori mai mare la femei decât la bărbaţi. Lunar, costul tratamentului pentru un bolnav de SM este între 1.000 şi 1.200 de euro. În România sunt aproximativ 7.000 de persoane cu scleroză multiplă, iar boala este încadrată de specialişti în rândul celor rare.
Pentru că printr-un gest simplu putem sprijini Asociaţia SM SPEROMAX ALBA care concurează la GALA MEDICA 2012 in cadrul secţiunii „Proiectul unei asociaţii de pacienţi cu cea mai mare adresabilitate” cu proiectul „Creşterea calităţii vieţii în rândul persoanelor afectate de Scleroză Multiplă”, vă rugam să votaţi, cu un simplu click proiectul lor şi al întregii comunităţi.
Au nevoie votul vostru pe pagina http://gala2012.cmr.ro/
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
NOUL COD SILVIC: O lege care marchează un nou început în gestionarea pădurilor, promulgată de Președintele României
NOUL COD SILVIC: O lege care marchează un nou început în gestionarea pădurilor, promulgată de Președintele României Proiectul de lege privind Codul silvic a fost promulgat de Președintele României, Klaus Iohannis, vineri, 20 decembrie 2024. Aceasta are ca obiect de reglementare regimul silvic, guvernanţa sectorului silvic, controlul aplicării şi respectarea regimului silvic, precum şi regimul […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 21 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 13 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor