Rămâi conectat

Actualitate

Ora de iarnă 2024 | România dă ceasul înapoi: Ora 04:00 devine ora 03:00. Cum să te adaptezi mai ușor la ora de iarnă

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Ora de iarnă 2024 | România dă ceasul înapoi: Ora 04:00 devine ora 03:00. Cum să te adaptezi mai ușor la ora de iarnă

În anul 2024, România va trece oficial la ora de iarnă în luna octombrie, mai exact în noaptea de 26 spre 27 octombrie. Practic, vom „câștiga” o oră de somn în acea noapte, iar schimbarea va aduce după sine mai multă lumină naturală dimineața, dar totodată zile în care se întunecă mai devreme.

Citește și: Ora de iarnă 2024 | România dă ceasul înapoi săptămâna aceasta: Noaptea în care ora 4.00 devine ora 3.00

Ora de iarnă reprezintă practica de a ajusta ceasurile cu o oră înapoi în timpul toamnei, pentru a maximiza utilizarea luminii naturale în lunile de iarnă. În anul 2023, România a dat ceasurile înapoi pentru a trece la ora de iarnă în noaptea de 28 spre 29 octombrie.

Ora de iarnă în 2024

În fiecare toamnă se face trecerea la ora de iarnă pentru anul în curs, motiv pentru care noaptea se prelungește cu o oră. În 2024, în România se trece la ora de iarnă pe data de 27 octombrie. Ora de la telefoanele mobile se va schimba automat dacă în setările telefonului (indiferent de sistemul de operare, Android sau iOS) există bifată opțiunea care sincronizează ora cu cea a rețelei. În ultimii ani, toate telefoanele mobile fac această schimbare, fără să fie nevoie de altă intervenție suplimentară.

Cum să te adaptezi mai ușor la ora de iarnă

Pentru o acomodare mai ușoară a organismului și pentru a nu resimți decalajul orar, se poate face o schimbare treptată a programului de somn din timpul săptămânii, înainte de schimbarea orei din luna octombrie, cu 10-15 minute mai devreme în fiecare zi. Specialiștii recomandă și o expunere zilnică la lumina naturală.

Pentru a combate stările de oboseală și pentru o funcționare optimă a ritmului circadian sunt indicate plimbările în aer liber pe timpul zilei. Exercițiile fizice ușoare pot ajuta la stimularea organismului și la reducerea senzației de oboseală.

Rutina zilnică poate suferi modificări, mai ales în rândul copiilor mici, care au un program strict de somn, școală și activități extrașcolare, și poate fi nevoie de o perioadă de adaptare, de câteva zile, la noul program.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noua aplicație MAI pentru sesizarea comportamentului agresiv în trafic: Ce sancțiuni riscă șoferii care nu respectă regulile

Bera Larisa

Publicat

în

Noua aplicație MAI pentru sesizarea comportamentului agresiv în trafic: Ce sancțiuni riscă șoferii care nu respectă regulile Aplicația Ministerului Afacerilor de Interne a devenit activă duminică, iar prin intermediul acesteia șoferii pot reclama comportamentul agresiv al altor participanți la trafic. Comisarul șef de poliție Bogdan Oproiu, de la Poliția Rutieră din IGPR a menționat faptul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea