Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Actualitate

Protecția mediului, în bani: Cât a cheltuit statutul român pentru gestionare deșeurilor și apelor reziduale în 2023

Cezar Lancrajan

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Protecția mediului, în bani: Cât a cheltuit statutul român pentru gestionare deșeurilor și apelor reziduale în 2023

În anul 2023, cheltuielile pentru protecția mediului la nivel național au fost de 19,8 miliarde lei reprezentând 1,2% din PIB – ul aferent anului menționat. Cheltuielile la nivel naţional includ: investiţiile, cheltuielile curente interne (cheltuielile curente efectuate prin activităţi proprii de protecţia mediului) şi alte cheltuieli ale administraţiei publice (subvenţii acordate, transferuri), nefiind cuprinse cheltuielile curente externe (reprezentând în principal cheltuielile pentru cumpărarea de servicii de protecţia mediului de la terţi

Citește și: Daune morale de 5.000 de euro, de la Statul Român, pentru fostul lider spiritual al MISA, Gregorian Bivolaru – Decizie definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia

  • La nivel național, cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului au fost înregistrate pe domeniul gestionării deşeurilor la producătorii specializaţi, acestea reprezentând 70,3% din totalul cheltuielilor pe domeniul gestionării deşeurilor.
  • La nivel naţional, cele mai mari investiţii pentru protecţia mediului au fost înregistrate pe domeniul gestionării apelor reziduale la producătorii nespecializați, acestea reprezentând 53,1% din totalul investiţiilor pe domeniul gestionării apelor reziduale.

În anul 2023, la nivel naţional, investiţiile pentru protecţia mediului au reprezentat 31,1% din totalul cheltuielilor pentru protecţia mediului, reiese dintr-un document remis de Institutul Național de Statistică.

La nivel naţional, investiţiile producătorilor nespecializați au cea mai mare pondere în totalul investiţiilor pentru protecţia mediului (41,9%), fiind urmate de investiţiile administrației publice (40,4%) şi de cele ale producătorilor specializaţi (17,7%).

Producătorii nespecializați au înregistrat cele mai mari cheltuieli pentru protecția mediului în sectorul „producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă caldă” (27,4%), în sectorul „captarea, tratarea si distributia apei” (22,4%) și în sectorul „industria prelucrătoare” (20,8%).

În anul 2023, cele mai mari investiții pentru protecția mediului au fost înregistrate pe domeniul “gestionarea apelor reziduale”, cu o valoare de 2.959.766 mii lei prețuri curente, urmate de domeniul „gestionarea deșeurilor”, cu 1.942.250 mii lei prețuri curente.

În anul 2023, cele mai mari cheltuieli pentru protecția mediului au fost înregistrate pe domeniul „gestionarea deșeurilor”, cu o valoare de 12.208.171 mii lei prețuri curente, urmate de domeniul „gestionarea apelor reziduale”, cu 4.233.203 mii lei prețuri curente.

Pe categorii de producători, cele mai mari cheltuieli pentru protecția mediului s-au înregistrat la producătorii specializați pentru domeniul „gestionarea deșeurilor” cu 95,0% din cheltuielile acestei categorii de producători, reprezentând 70,3% din cheltuielile pentru protecția mediului la nivel național pentru acest domeniu de mediu. Acestea sunt urmate de cheltuielile producătorilor nespecializați pentru domeniul „gestionarea apelor reziduale” cu 41,8% din cheltuielile acestei categorii de producători, reprezentând 62,3% din cheltuielile pentru protecția mediului la nivel național pentru acest domeniu de mediu.

FOTO: Arhiva ZiarulUnirea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în 18 NOIEMBRIE 2024: Temperaturi mai scăzute decât normalul perioadei și o ușoară încălzire la mijlocul lui Brumar. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în 18 NOIEMBRIE 2024: Temperaturi mai scăzute decât normalul perioadei și o ușoară încălzire la mijlocul lui Brumar. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, perioada 21 octombrie – 18 noiembrie 2024. Vremea se răceşte la sfârşitul lunii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea