Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Actualitate

PENSII 2025 | Categoriile de români care se pot pensiona la 45 de ani, potrivit noii legi a pensiilor

Bera Larisa

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

PENSII 2025 | Categoriile de români care se pot pensiona la 45 de ani, potrivit noii legi a pensiilor

Noua lege a pensiilor nr.360/2023, aduce schimbări pentru anumite categorii de români. Potrivit noii legi, vârsta standard de pensionare se reduce pentru cei care au muncit în condiții speciale de cel puțin 22 de ani în zona I de expunere la radiații, în domenii precum mineritul sau producția de energie.

Citește și: PENSII 2024 | Termenul de soluționare a cererilor de pensionare. Precizările Casei Naționale de Pensii

Noua lege a pensiilor prevede acordarea pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de ieşire la pensie în situaţia persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii speciale în activitățile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare din zonele I și II de expunere la radiaţii.

Cine se poate încadra în această categorie:

– Vârsta standard de pensionare se reduce cu 20 de ani – în cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiţii speciale de cel puțin 22 ani în zona I de expunere la radiaţii;

– Vârsta standard de pensionare se reduce cu 18 de ani – în cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiţii speciale de cel puțin 25 ani în zona II de expunere la radiaţii;

– Vârsta standard de pensionare redusă în cazul acestor persoane nu poate fi mai mică de 45 de ani, atât în cazul celor care au desfăşurat activitate în zona I de expunere la radiaţii, cât şi în cazul celor care au desfăşurat activitate în zona II de expunere la radiaţii.

Citește și: PENSII 2024 | Achitarea pensiilor restante și decizii de recalculare revizuite. Precizări de la Casa de Pensii Alba

Potrivit informațiilor oficiale, în vederea aplicării reducerii vârstei standard de pensie în condițiile menționate nu este necesară îndeplinirea condiţiei privind realizarea stagiului complet de cotizare contributiv, precizează noua lege a pensiilor.

Potrivit acesteia, în situaţia persoanelor care au realizat stagii de cotizare în locurile de muncă încadrate în condiţiile speciale mai sus menționate mai mici de 22 de ani în zona I de expunere la radiaţii şi mai mici de 25 de ani în zona II de expunere la radiaţii, aceste stagii se cumulează considerându-se stagii de cotizare în zona II de expunere la radiaţii.

De asemenea, persoanele care au realizat stagii de cotizare în condiţii speciale de muncă mai mici decât cele mai sus menționate, vârsta standard de pensionare se reduce proporțional cu numărul anilor întregi efectiv lucraţi în aceste condiţii, conform prevederilor art. 48 alin. 1) lit. (b) [tabelul nr. 2 din lege] cu condiția realizării stagiului complet de cotizare contributiv.

Alte reduceri a vârstei de pensionare:

Principalele reduceri majore ale vârstei de pensionare din noua lege a pensiilor sunt operate în mai multe domenii de activitate, după cum urmează:

– cu 20 de ani, dacă au lucrat cel puțin 20 de ani în subteran, în unități miniere.

– cu 13 ani în cazul persoanelor care au lucrat cel puțin 25 de ani în domeniile producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Dimineață de iarnă în România: Temperaturi negative în mai multe localități din țară, la mijlocul lui octombrie 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dimineață de iarnă în România: Temperaturi negative în mai multe localități din țară, la mijlocul lui octombrie 2024 Dimineața de vineri, 18 octombrie 2024, la ora 8:00, se înregistrau temperaturi negative în mai multe zone din țară. Meteorologii au estimat că la sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie temperaturile vor fi mai coborâte decât […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea