Cum motivează instanța INVALIDAREA mandatului lui Silviu Ponoran, ales primar al orașului Zlatna
Cum motivează instanța INVALIDAREA mandatului lui Silviu Ponoran, ales primar al orașului Zlatna
În data de 4 octombrie 2024, Judecătoria Alba Iuia a pronunțat soluția prin care alegerea ca primar al orașului Zlatna a lui Silviu Ponoran a fost invalidată. Potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție din anul 2021, Silviu Ponoran avea o interdicție de la Agenția Națională de Integritate de a ocupa o funcție publică, pe o perioadă de 3 ani de la expirarea mandatului 2020- 2024.
Citește și: Alegerea lui Silviu Ponoran ca primar al orașului Zlatna, INVALIDATĂ de Judecătoria Alba Iulia
Motivarea instanței:
„Deliberând asupra prezentei cauze civile, constată următoarele:
Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Alba Iulia în dosarul nr. 8116/176/2024 petentul Silviu Ponoran a solicitat instanţei validarea mandatului de primar al oraşului Zlatna, ales în urma alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale ce au avut loc la data de 9 iunie 2024.
În dovedire a solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri.
Analizând înscrisurile depuse la dosar, instanţa reţine că, în urma scrutinului desfăşurat în data de 09.06.2024 , în oraşul Zlatna, domnul Silviu Ponoran, candidat la funcţia de primar din partea Partidului Naţional Liberal, a obţinut cel mai mare număr de voturi, respectiv 2891 din numărul total de voturi valabil exprimate, aspect care reiese din cuprinsul procesului verbal centralizator, astfel încât a fost declarat ales de către Biroul Electoral de Circumscripţie în temeiul art. 101 alin. 2 din Legea 115/2015.
Potrivit art. 149 alin.1 şi 2 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ „(1) Mandatul primarului declarat ales este validat în termen de 20 de zile de la data desfăşurării alegerilor de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripţia electorală pentru care au avut loc alegeri, în procedură necontencioasă. Validarea se realizează la judecătorie, după depunerea raportului detaliat al veniturilor şi cheltuielilor electorale, potrivit legii privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, prin încheiere pronunţată în camera de consiliu, fără a fi aplicabilă procedura de regularizare a cererii.”
(2) Invalidarea alegerii primarului se poate pronunţa în cazul în care se constată, potrivit legii privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, încălcarea condiţiilor de eligibilitate sau dacă alegerea acestuia s-a făcut prin fraudă electorală”.
Condiţiile de eligibilitate presupun îndeplinirea cumulativă atât a condiţiilor formale – vârstă, cetăţenie, domiciliu, drept de vot, etc. – prevăzute de art. 4 şi 5 din Legea nr. 115/2015, cât şi a condiţiilor de integritate prevăzute de Legea nr. 176/2010. Astfel, candidatul pentru funcţia publică eligibilă nu trebuie să se afle în situaţia conflictului de interese, stării de incompatibilitate sau condamnării penale.
Potrivit art. 25 alin. 2 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice „persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.
Persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”.
Silviu Ponoran a exercitat funcţia de primar al oraşului Zlatna în mandatul 2016-2020.
În anul 2016, prin raport de evaluare, Agenţia Naţională de Integritate a constatat, faţă de domnul Silviu Ponoran, existenţa conflictului de interese, actul constatator rămânând definitiv prin Decizia nr. 1974/30.03.2021 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
La data pronunţării deciziei susmenționate domnul Ponoran Silviu exercita funcţia de primar al oraşului Zlatna.
În cazul mandatului de primar al oraşului Zlatna obţinut de domnul Ponoran Silviu în urma scrutinului electoral din 09.06.2024 sunt aplicabile prevederile art. 25 alin. 2 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, deoarece nu mai este îndeplinită condiţia de integritate în exercitarea funcţiei publice eligibile de primar.
Potrivit art. 6 alin. 2 lit. c din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale „(2) Nu au dreptul de a depune candidaturi şi nu pot fi aleşi:
c) persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, condiţiile prevăzute la art. 37 din Constituţia României, republicată, pentru a fi alese şi persoanele care la data depunerii candidaturii au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea”.
Din coroborarea dispoziţiilor art. 25 alin. 2 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice cu dispoziţiile art. 6 alin. 2 lit. c din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale reiese că existenţa conflictului de interese constatat în mod legal constituie un impediment pentru exercitarea funcţiei publice eligibile de primar.
În ceea ce priveşte interdicţia de 3 ani, data de la care aceasta devine operantă este data încetării actualului mandat de primar, în cursul căruia s-a constatat existenţa conflictului de interese în cazul domnului Ponoran Silviu şi a rămas definitiv raportului de evaluare al Agenţiei Naţionale de Integritate, prin Decizia 1974/30.03.2021 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În temeiul dispoziţiilor art. 149 alin.2 din O.U.G. nr. 57/2019, instanţa va invalida alegerea domnului Ponoran Silviu, candidat din partea Partidului Naţional Liberal la alegerile locale din 09.06.2024, pentru funcţia de primar al oraşului Zlatna.
PENTRU ACESTE MOTIVE, ÎN NUMELE LEGII DISPUNE
Invalidează alegerea domnului Ponoran Silviu, candidat din partea Partidului Naţional Liberal la alegerile locale din 09.06.2024, pentru funcţia de primar al oraşului Zlatna.
Dispune comunicarea prezentei încheieri către Prefectul Judeţului Alba şi Secretarul General al oraşului Zlatna.
Cu drept de apel în termen de 2 zile de la aducerea la cunoştinţă publică a prezentei încheieri. Cererea de apel se depune la Tribunalul Alba”.
Menționăm faptul că, hotărârea nu este definitivă. Silviu Ponoran a făcut apel împotriva deciziei la Tribunalul Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Actorul Mircea Diaconu, simbol al teatrului și filmului românesc, a încetat din viață: Avea 74 de ani și suferea de o boală grea
Actorul Mircea Diaconu, simbol al teatrului și filmului românesc, a încetat din viață: Avea 74 de ani și suferea de o boală grea Actorul Mircea Diaconu a încetat din viață la vârsta de 74 de ani, după o luptă grea cu un cancer de colon. Anunțul a fost făcut de soția sa. În doar câteva zile, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum o zi
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Ştirea zileiacum o zi
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
14 decembrie: 69 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite