Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Politică Administrație

Cinci mandate de consilier județean, invalidate de Tribunalul Alba: Președintele Ion Dumitrel, doi parlamentari și alți doi aleși de pe lista AUR au renunțat la mandate

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Cinci mandate de consilier județean, invalidate de Tribunalul Alba: Președintele Ion Dumitrel, doi parlamentari și alți doi aleși de pe lista AUR au renunțat la mandate

Începând cu 27 septembrie curg termenele pentru validarea mandatelor aleșilor locali care au fost votați la alegerile din 9 iunie 2024. Potrivit legislației în vigoare, pentru primar și președinte de consiliu județean termenul este de 20 de zile, iar pentru consilierii locali și județeni de 25 de zile.

Până la sfârșitul lunii octombrie, toate consiliile locale, respectiv consiliul județean, ar trebuie să se constituie în noua configurație politică. Tot începând cu 27 septembrie curge și termenul de 10 zile de la care consilierul judeţean sau local, declarat ales, poate renunţa la mandat prin depunerea unei declarații semnate la secretarul unității administrativ-teritoriale.

Tribunalul Alba a emis deja primele decizii cu privire la invalidarea unor mandate de consilier județean. Cererile au fost înaintate de către secretarul Consiliului Județean și se referă la persoane care au candidat pe liste de partid, dar care au optat să nu ocupe funcția de consilier județean. Este vorba, în primul rând, despre actualul și viitorul președinte al Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, care a ocupat prima poziție pe lista PNL. Acesta va fi validat în funcția de președinte, ceea ce însemană că nu poate fi și consilier județean.

Admite cererea formulată de Secretarul General al Judeţului Alba şi, în consecinţă: În baza art. 172 raportat la art. 115 alin. (1) din O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ: Invalidează mandatul de consilier judeţean al domnului Dumitrel Ion – Partidul Național Liberal. Conform art. 172 raportat la art. 114 alin. (5) din O.U.G. nr. 57/2019, prezenta încheiere se comunică Prefectului Judeţului Alba şi Secretarului General al Judeţului Alba, precum şi consilierului al cărui mandat a fost invalidat. Cu drept de apel în termen de 3 zile de la comunicare, cererea de apel urmând a fi depusă la Tribunalul Alba Iulia – Secţia I civilă”, se precizează în încheierea Tribunalului Alba, din 27 semptembrie.

Au mai renunțat la mandatele de consilier județean deputatul Beniamin Todosiu (PSD) și senatorul Călin Gheorghe Mătieș (AUR), cei doi optând să rămână în Parlament, urmând a fi, cel mai probabil, candidați la alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024.

Instanța de judecată a mai emis două încheieri privind renunțarea la mandatele de consilier județean pentru încă doi aleși de pe lista AUR: Andrei Ioan Draschan și Irina Cristina Butură. Draschan a fos ales și consilier local în municipiul Alba Iulia și, cel mai probabil, va opta pentru acest mandat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Lista candidaților USR Alba la alegerile parlamentare 2024, votată de Biroul Politic Județean

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Lista candidaților USR Alba la alegerile parlamentare 2024, votată de Biroul Politic Județean Comunicat de presă : USR este singura alternativă la actuala clică politică, ce a transformat județul Alba într-o moșie condusă de vătafi, de grupuri organizate în jurul intereselor de gașcă, al căror singur scop este accesul nemijlocit la resursele publice. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea