PENSII 2024: Femeile se pot pensiona mai devreme chiar și cu zece ani. Documente necesare pentru a beneficia de reducerea vârstei de pensionare
PENSII 2024: Femeile se pot pensiona mai devreme chiar și cu zece ani. Documente necesare pentru a beneficia de reducerea vârstei de pensionare
La data de 1 septembrie 2024 a intrat în vigoare noua lege a pensiilor, care le permite femeilor să se pensioneze mai repede chiar și cu zece ani. Este vorba femeile care au născut și au crescut copii. Acestea pot beneficia de o reducere a vârstei de pensionare.
De precizat este că reducerea poate fi combinată cu alte tipuri de reduceri, precum cele acordate pentru munca în condiții grele sau deosebite, dar reducerea nu poate depăși 11 ani.
Citește și: Când intră pensiile pe card în luna octombrie 2024 și când aduc aduc poștașii banii
Astfel, legea 360/2023 care reglementează sistemul public de pensii prevede reducerea vârstei de pensionare pentru femeile care au îndeplinit stagiul complet de cotizare, în principiu, de 35 de ani (această cerință va fi aplicabilă femeilor începând cu anul 2030), și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani sau care au adoptat copii și i-au crescut vreme de cel puțin 13 ani.
Ce acte sunt necesare
Pentru a beneficia de această reducere a vârstei de pensionare, dosarul de pensionare trebuie să conțină, pe lângă documentele necesare prevăzute în norme (acte de identitate și de naştere/ căsătorie, carnet de muncă, adeverințe, diplome de studii superioare, procură etc.), și:
-certificatul de naştere al copiilor/ hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a încuviinţat adopţia, în copie;
-declaraţia pe propria răspundere că au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani, respectiv au adoptat și crescut copii timp de cel puțin 13 ani.
Femeile care primesc pensie de invaliditate sau pensie anticipată și îndeplinesc condițiile de trecere la pensia pentru limită de vârstă vor trece, din oficiu, la pensie pentru limită de vârstă de la data:
-îndeplinirii condițiilor prevăzute, cu condiția ca documentele menționate mai sus să fi fost depuse anterior îndeplinirii cumulative a condițiilor privind realizarea stagiului complet de cotizare contributiv și împlinirea vârstei standard reduse de pensionare;
-depunerii documentelor, în situația în care acestea au fost depuse ulterior îndeplinirii cumulative a condițiilor privind realizarea stagiului complet de cotizare contributiv și împlinirea vârstei standard reduse de pensionare.
Potrivit adevărul.ro, femeile care sunt deja în plată cu drepturi de pensie de invaliditate sau pensie anticipată și care îndeplinesc condițiile pentru a trece la pensia pentru limită de vârstă, conform Legii nr. 360/2023, vor beneficia de această trecere automat, fără a fi necesară o nouă cerere.
Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat că, odată cu intrarea în vigoare a noii legi pe 1 septembrie 2024, pensiile anticipate și pensiile anticipate parțiale stabilite conform legislației anterioare vor fi reglementate conform noilor dispoziții legale. Această inițiativă este un pas important în sprijinul femeilor din România, oferindu-le o opțiune mai flexibilă în gestionarea carierei și a responsabilităților familiale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan