Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Actualitate

PENSII 2024 | Categoriile de femei care pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare. Anunțul Casei Naționale de Pensii Publice

Bera Larisa

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

PENSII 2024 | Categoriile de femei care pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare. Anunțul Casei Naționale de Pensii Publice

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis o informare cu privire la reglementările privind dreptul la pensie pentru limita de vârstă în cazul femeilor care au născut sau au adoptat mai mulți copii.

Citește și: PENSII 2024 | Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate de la 1 octombrie. Câți bani primesc pensionarii după mărirea pragului de impozitare

CNPP informează că reducerea vârstei standard de pensionare conform art. 51 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii se aplică în cazul femeilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

– au realizat stagiul complet de cotizare contributiv;

– au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani sau, după caz, au adoptat copii și i-au crescut pe o perioadă de cel puțin 13 ani.

Reducerea vârstei standard de pensionare acordată în condițiile de mai sus poate fi cumulată cu reducerile prevăzute la art. 48 din lege (ex: condiții speciale și/sau deosebite de muncă) şi de alte acte normative cu caracter special, fără ca reducerea totală să fie mai mare de 11 ani.

Citește și: Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată

În vederea aplicării prevederilor art. 51 din lege, pe lângă documentele necesare prevăzute în normele de aplicare, dosarul de pensionare trebuie să conțină următoarele:

-certificatul de naştere al copiilor/hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a încuviinţat adopţia, în copie;
-declaraţia pe propria răspundere că au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani, respectiv au adoptat și crescut copii timp de cel puțin 13 ani (model de declarație).

În cazul femeilor care se află în plată cu drepturi de pensie de invaliditate sau pensie anticipată și îndeplinesc condițiile de trecere la pensia pentru limită de vârstă conform prevederilor art.51, trecerea la pensie pentru limită de vârstă se face, din oficiu, de la următoarele date:

Citește și: Criza sistemului public de pensii: Creșterea vârstei de pensionare, soluția găsită de autorități

– de la data îndeplinirii condițiilor prevăzute, cu condiția ca documentele menționate mai sus să fi fost depuse anterior îndeplinirii cumulative a condițiilor privind realizarea stagiului complet de cotizare contributiv și împlinirea vârstei standard reduse de pensionare;

– de la data depunerii documentelor, în situația în care acestea au fost depuse ulterior îndeplinirii cumulative a condițiilor privind realizarea stagiului complet de cotizare contributiv și împlinirea vârstei standard reduse de pensionare.

Reamintim că odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii (01.09.2024) pensiile anticipate și pensiile anticipate parţiale, stabilite conform legislaţiei anterioare devin pensii anticipate, în înțelesul noii legi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prețurile apartamentelor vor crește în România: INS anunță scumpiri în construcții

Bera Larisa

Publicat

în

Prețurile apartamentelor vor crește în România: INS anunță scumpiri în construcții Potrivit datelor publicate de Institutul național de statistică, prețul apartamentelor va crește în România, în contextul scumpirii materialelor de construcții. Managerii estimează o relativă stabilitate a activităţii şi a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare, construcţii şi servicii şi o creştere a preţurilor în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea