Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată

Unirea Ziarul

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Noutăți noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată la femei și bărbați. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Pensionarea anticipată a devenit mai restrictivă după ce a intrat în vigoare noua lege a pensiilor.

Actul normativ care a intrat în vigoare la 1 septembrie vine cu o serie de prevederi menite să-i oblige pe români să contribuie cât mai mulți ani la bugetul pensiilor. Pe de-o parte vorbim de majorarea vârstei de pensionare. Până în 2035, femeile vor fi obligate, prin legea pensiilor, să se retragă din activitate la 65 de ani.

 Festival de Romania 2024

De asemenea, prin actul normativ sunt restrânse beneficiile pentru mamele cu mulți copii. Acestea vor trebui să muncească mai mult, comparativ cu prevederile anterioare.

Citește și: Recalculare pensii 2024: Persoanele care au lucrat în condiții grele de muncă, propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 360/2023

Totodată, legea pensiilor introduce o serie de condiții restrictive pentru cei care doresc să se pensioneze anticipat. Între altele nu va mai fi posibilă pensionarea anticipată fără penalizare. Chiar dacă solicitanții au stagiul complet de cotizare, ei tot vor primi mai puțini bani, după noile prevederi.

Extrase din noua lege a pensiilor privind pensionarea anticipată

Art. 58. – (1) Pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, prevăzut în anexa nr. 5, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv cu până la 5 ani.

(2) La stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv, necesar acordării pensiei anticipate, nu se iau în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 1 ianuarie 2018, în baza prevederilor art. 6 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii, aprobată cu modificări prin Legea nr. 168/2021, cu modificările ulterioare, precum și ale art.6 alin. (2) și (3) din prezenta lege.

Citește și: Noua lege a pensiilor. Cumul pensie cu salariu 2024. Situații în care se poate cumula pensia cu alte venituri. Precizări de la Casa Națională de Pensii

(3) Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 4.

Art. 59. – La acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzute la art. 58 alin. (1) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.

Art. 60. – (1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie
pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării și, după caz, prin valorificarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate, precum și adăugarea perioadelor prevăzute la art. 58 alin. (2).

(2) Beneficiarul unei pensii anticipate poate opta pentru pensie de invaliditate în situația diminuării capacității de muncă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României

Ziarul Unirea

Publicat

în

26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României “Masacrul de la Jilava” este numele sub care a rămas cunoscută noaptea de 26/27 noiembrie 1940, când un comando al mişcării legionare a executat cu sânge rege 64 de politicieni ce au făcut parte din regimul de autoritate personală […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea