De la ţară la oraş: povestea unei familii fericite
Nicolae şi Verginia Avrămuţ locuiesc într-o casă frumoasă, nouă, cu balansoar şi loc de grătar în curte. Împreună cu prieteni vechi şi foşti colegi de serviciu alcătuiesc aşa-numitul „colţ al cornenilor” din Recea, cel mai nou cartier din Alba-Iulia. Un cartier modern, cu infrastructură realizată la standarde europene, cu drumuri asfaltate şi instalaţii de iluminat ale căror cabluri sunt bine ascunse în pământ. Este cartierul construit de compania minieră Roşia Montană Gold Corporation pentru strămutarea locuitorilor din Roşia Montană.
lLa momentul oportun
„La începutul anilor ’80 ne-am mutat la Corna. Aveam trei băieţi şi acolo l-am avut pe Rareş, cel de-al patrulea. Copiii au crescut, au început să meargă pe la casele lor, noi am ieşit la pensie… Când a venit RMGC-ul cu oferta de strămutare am fost printre primii care am acceptat să ne mutăm la oraş în condiţii atât de bune”, povesteşte Nicolae Avrămuţ.
Doi copii locuiau deja la Abrud cu familiile, al treilea băiat se însurase cu o fată din Dej (judeţul Cluj) şi a profitat de ofertă pentru a se muta aproape de socrii, iar băiatul cel mic, Rareş, făcea naveta zilnic la Alba-Iulia, unde lucra.
A venit la fix propunerea „Goldului”. „Ne-am ales ce model de casă vrem să avem aici şi cei de la companie s-au ocupat de tot. Noi veneam doar o dată pe săptămână să vedem stadiul lucrărilor – tot cei de la Gold ne aduceau. Din banii primiţi pentru casa de la Roşia ne-au şi rămas o parte, de ne-am luat mobilă nouă”, continuă bărbatul.
lViaţa la oraş, ideală pentru familia Avrămuţ
Cei doi pensionari nu-şi regretă alegerea: „N-avea rost să mai stăm acolo – ieşisem la pensie, Rareş lucra deja la Alba, mama soţiei murise… în plus, aici ne sunt vecini prietenii buni din Corna, tot împreună stăm la poveşti şi petrecem la sărbători”, mai spune el.
Comparaţia o face soţia sa, Verginia Avrămuţ: „La ţară n-ai o baie, te speli prin ligheane. Apa era din fântână, aveam veceul în curte, casele erau vechi. Pămânul… deh, cam sterp, ca de munte – nu prea aveam ce semăna: doar cartofi, ceapă şi morcovi. La oraş e… ca la oraş – mai puţină muncă grea şi trai mai bun”. În plus, problemele de sănătate, din păcate inerente odată cu vârsta, sunt mult mai uşor de tratat şi de suportat la oraş.
lDetractorii nu cunosc proiectul
„Vedeţi dumneavoastră, lumea se teme de cianură că va strica apa. Eu pot să vă spun cum e acum: apele de la Roşia sunt acide. O verişoară de-a noastră şi-a clătit hainele o dată cu apă din vale, cum venea din mină, şi n-au mai ieşit petele veci din haine. Or, proiectul ăsta nou este cel mai modern, cu tehnologii ultimul răcnet. Nu se mai pune problema să-ţi pui pungă de plastic în cizmă când se dezlipeşte talpa, aşa cum făceam noi pe vremuri…”, îşi aminteşte pensionarul, miner de profesie.
Tot el le răspunde şi detractorilor proiectului: „Când va începe proiectul <<Goldului>> multe lucruri se vor schimba acolo în bine: o să fie locuri de muncă, o să se facă magazine şi chiar firme. Acuma acolo e o zonă de munte unde nu prea ai ce să vezi mult: mănânci doi mici şi pleci mai departe. Galeriile romane le vezi în zece minute şi cam asta-i tot. E o zonă moartă. Acolo ar trebui amenajate tot felul: baze sportive, drumuri, atracţii turistice – dar pentru toate astea trebuie bani. Până acuma am auzit tot felul de promisiuni, dar RMGC chiar poate revigora zona cu proiectul minier şi tot ce ţine de asta”, concluzionează Nicolae Avrămuţ.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Societate
FOTO ȘTIREA TA | Pericol de accidente rutiere pe drumul județean 750C, ce traversează comuna Ponor din Alba: „Atenție!”
FOTO ȘTIREA TA | Pericol de accidente rutiere pe drumul județean 750C, ce traversează comuna Ponor din Alba: „Atenție!” Drumul județean 750C, ce traversează comuna Ponor din județul Alba, este înzăpezit și plin de gheață. Un pericol pentru participanții la traficul rutier, se arată într-un avertisment public lansat pe „Comuna Ponor, județul Alba”. Citește și: […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Sportacum 3 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918