Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Opinii - Comentarii

Carduri de transport cu trenul pentru pensionari și veterani … numai din 2026!

Unirea Ziarul

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Carduri de transport cu trenul pentru pensionari și veterani … numai din 2026!

Sistemul prin care li se acordă pensionarilor, veteranilor și văduvelor veteranilor de război reduceri sau chiar gratuitate la călătoriile cu trenul ar fi trebuit să se modifice prin introducerea unor carduri de transport, care să înlocuiască actualele tichete de călătorie, după cum s-a stabilit încă din 2011, prin OUG 8, dar măsura a tot fost amânată.

Autoritățile vor să amâne încă o dată termenul de implementare a cardurilor de transport cu trenul până la 31 decembrie 2025, printr-un proiect de ordonanță aflat în dezbatere publică.

Prin OG 8/2011, legitimațiile de transport tip card urmau a fi personalizate cu numele și codul numeric personal ale fiecărui beneficiar.

Citește și: Pensii 2024 | Actele luate în calcul la „mica recalculare” pensiilor, începută din 1 septembrie, pentru cei care au avut venituri nepermanente înainte de 2001

Cardul ar avea valabilitate un an și ar stoca în memorie numărul de călătorii la care are dreptul beneficiarul, numărul de călătorii efectuate și contravaloarea acestora. De asemenea, cardul ar fi reînnoit anual, cu condiția predării către emitent a celui deținut.

Legea nr. 147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern stabilește că „pensionarii din sistemul public de pensii, precum și pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale beneficiază anual de un total de 6 călătorii simple cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru călătoriile pe calea ferată cu trenuri regio R și trenuri interregio IR fără regim de rezervare clasa a II-a, cu mijloace auto sau cu navele de călători clasa a II-a, la transportul intern în comun, între localități”.

Citește și: Noutăți pensii 2024: De ce nu se ia în calcul vechimea în muncă şi de ce pensiile mici nu cresc după recalculare. Explicațiile Ministrului Muncii

Legea nr. 44/1994 dă dreptul veteranilor și văduvelor de război, printre altele, la câte 12 călătorii gratuite, dus-întors, sau 24 de călătorii simple, în cursul unui an calendaristic, la clasa I pe calea ferată, la tren de orice rang, pentru marii mutilați, pentru invalizii de război, precum și pentru veteranii de război decorați cu ordine și medalii de război, iar pentru cei nedecorați și văduve de război, 6/12 călătorii gratuite, la clasa a II-a.

Până în 2026, din păcate, pentru această categorie pe cale de dispariție rapidă, s-ar putea ca statul să nu mai fie nevoit să se ostenească cu nimic… majoritatea călătoriilor pentru aceștia fiind deja efectuate, gratuit și numai dus, în Paradis!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 septembrie – Ziua Mondială a Munților Carpați. Aproape o treime din suprafața țării este ocupată de munții Carpați

Mondoc Adriana

Publicat

în

26 septembrie – Ziua Mondială a Munților Carpați. Aproape o treime din suprafața țării este ocupată de munții Carpați Pe 26 septembrie, în șapte țări europene este sărbătorită Ziua Mondială a Munților Carpați, un eveniment menit să stimuleze țările prin care trece cel de-al doilea mare lanț muntos european (Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Ucraina, România și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea