Rămâi conectat

Actualitate

Pensii 2024: Pensionarii cu dizabilităţi protestează, pensiile lor au fost drastic diminuate

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Pensii 2024: Pensionarii cu dizabilităţi protestează, pensiile lor au fost drastic diminuate

Federaţia Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România organizează protest în data de 16 septembrie, în intervalul orar 10 – 14, în faţa Guvernului României. Noile modificări legislative din Legea nr. 360/ 2023 anulează recunoaşterea unui stagiu de cotizare contributiv redus pentru persoanele cu dizabilităţi.

Citește și: Noutăți pensii 2024: Neconcordanțe între taloanele pensionarilor și deciziile de recalculare. Anunțul Casei Naționale de Pensii

 

Această lege introduce o formulă de calcul care are la bază aplicarea unui stagiu de cotizare uniform de 25 de ani, fără a ţine cont de stagiile reduse recunoscute anterior pentru persoanele cu dizabilităţi grave şi accentuate, ceea ce produce o diminuare semnificativă a pensiilor acestor persoane.

La fel de grav este că persoanele cu dizabilităţi care se vor pensiona în baza Legii 360/ 2023 şi vor beneficia de stagiul redus de cotizare, vor avea pensii mai mici ca indemnizaţia socială de 1200 lei.

Aceasta este o problemă socială semnificativă, deoarece nu doar că descurajează integrarea persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii, dar şi subminează recunoaşterea eforturilor acestora de a participa activ în societate.

Toţi pensionarii cu dizabilităţi care au beneficiat de stagiul de cotizare contributiv redus, conform legilor anterioare, au primit recent decizii din care rezultă că pensiile lor recalculate sunt mai mici cu procente între 50% şi 80%. Există 10 tipuri de handicap conform legislaţiei româneşti: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/ SIDA, asociat, boli rare. Colegii noştri cu aceste handicapuri au muncit şi au realizat stagiul contributiv de cotizare prevăzut de lege. Este inadmisibil că eforturile şi contribuţiile noastre sociale să fie anulate printr-o lege care ignoră specificul şi dificultăţile cu care ne confruntăm.

Citește și: Pensii 2024: Termenul până la care deciziile de recalculare se pot contesta. Explicații pentru pensionarii nemulțumiți

Mai mult, se produce îngheţarea pensiilor la valoarea din 31 august 2024 şi lipsa oricărei indexări pe o perioadă de 10-15 ani, ceea ce reprezintă o încălcare a dreptului la o viaţă demnă şi a principiului echităţii sociale. Persoanele afectate, în special cele cu handicap grav, vor fi puse într-o situaţie economică şi socială extrem de dificilă, pierzându-se orice recunoaştere a efortului lor de a participa activ la societate, în ciuda limitărilor fizice sau mentale.

Pensia este un drept dobândit prin contribuţii anterioare la sistemul de asigurări sociale. Modificarea retroactivă a condiţiilor care afectează negativ aceste drepturi este neconstituţională, deoarece încalcă principiul securităţii juridice.

Reducerea pensiilor persoanelor care au îndeplinit stagiul de cotizare contributiv, prevăzut de lege este o formă de discriminare, ceea ce contravine atât legislaţiei naţionale, cât şi normelor internaţionale, inclusiv Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, la care România este parte. Sunt încălcate următoarele articole: Articolul 27 – Dreptul la muncă şi ocupare, Articolul 28 – Nivelul de trai adecvat şi protecţia socială, Articolul 5 – Egalitatea şi nediscriminarea, Articolul 4 – Obligaţiile generale, Articolul 19 – Viaţa independentă şi integrarea în comunitate.

„Protestul din data de 16 septembrie din faţa Guvernului se va desfăşura într-o atmosferă sumbră, asemenea unei înmormântări ca simbol al faptului că pensionarii cu dizabilităţi sunt îngropaţi în nedreptate şi suferinţă.

Este dureros că persoanele cu dizabilităţi, ale căror vieţi sunt deja marcate de limitări, sunt nevoite să iasă în stradă, pentru a-şi apăra dreptul la demnitate. Oameni care au muncit în condiţii de handicap, care au contribuit la sistemul de pensii, au făcut eforturi supraomeneşti să îndeplinească stagiul de cotizare contributiv prevăzut de lege şi s-au pensionat la limită de vârstă, sunt ignoraţi şi umiliţi în acest mod.
Merităm respect. Pensiile noastre nu sunt un privilegiu, sunt un drept câştigat prin sacrificii.

Domnul Ciolacu a propus elaborarea unui act normativ distinct care va include un mecanism de compensare a veniturilor pentru persoanele afectate de pensiile diminuate, în cadrul unui grup de lucru format la nivelul Ministerului Muncii.

Eu am refuzat participarea la grupul de lucru. Anularea unui drept dobândit încalcă principiul securităţii juridice. Participarea mea la un grup de lucru care discută înlocuirea acestui drept cu o indemnizaţie socială ar reprezenta o acceptare tacită a acestei încălcări.

O indemnizaţie socială nu are aceeaşi valoare sau semnificaţie juridică şi socială ca un drept de pensie câştigat prin muncă. Acceptând să fac parte din acest grup de lucru, ar însemna să fiu de acord cu o soluţie inferioară care nu recunoaşte efortul şi contribuţiile persoanelor cu dizabilităţi.

Nu particip la grupul de lucru pentru că nu sunt dispusă să susţin soluţii care subminează drepturile câştigate. Sunt necesare soluţii reale şi imediate.

Am trimis către Guvern propunerile noastre axate strict pe modificarea Legii 360/2023.

Propunerile noastre au fost: transformarea pensiei în plată în puncte, exclusiv pentru pensiile diminuate după recalculare, după modelul Art. 154 (2); modificarea Art. 88, alin 2 şi 3 prin atribuirea de un punct 1 punct suplimentar pentru fiecare lună de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiţii de handicap, respectiv deficienţă vizuală gravă, pentru persoanele prevăzute la art. 52 alin. (1) lit. a) şi art. 53 şi 0,50 puncte suplimentare pentru fiecare lună de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiţii de handicap pentru persoanele prevăzute la art. 52 alin. (1) lit. b) „, a declarat Daniela Tontsch, preşedinta Federaţiei Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România.

Preşedinte
Daniela Tontsch


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr : „Marea Neagră nu mai este un spaţiu al cooperării, ci un teatru de război”. Ce a discutat cu omologul său ucrainean

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr : „Marea Neagră nu mai este un spaţiu al cooperării, ci un teatru de război”. Ce a discutat cu omologul său ucrainean Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut joi, 12 septembrie, o convorbire prin telefon cu ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov. Cei doi miniştri au avut un schimb […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea