Rămâi conectat

Actualitate

România, la coada clasamentului în UE la creșterea economică: Ce spun cifrele Eurostat

Ziarul Unirea

Publicat

în

România, la coada clasamentului în UE la creșterea economică: Ce spun cifrele Eurostat

În trimestrul al doilea al anului 2024, economia zonei euro și a Uniunii Europene a crescut ușor față de trimestrul anterior, însă România a avut cea mai modestă performanță economică din blocul comunitar, potrivit Eurostat.

Conform datelor, Produsul Intern Brut al celor 20 de țări care folosesc moneda unică a crescut cu 0,2% în perioada aprilie-iunie 2024, comparativ cu trimestrul anterior. Aceasta reprezintă o performanță ușor sub estimarea inițială de 0,3% anunțată de Eurostat.

De asemenea, Oficiul European a revizuit și datele pentru Uniunea Europeană, unde economia a crescut cu 0,2% în același interval, ușor sub creșterea de 0,3% raportată anterior.

România, la coada clasamentului

Printre statele membre, Polonia (1,5%), Grecia (1,1%) și Ţările de Jos (1%) au înregistrat cele mai rapide creșteri ale PIB-ului. În schimb, Portugalia și România sunt la coada clasamentului, cu o creștere economică de doar 0,1% în trimestrul al doilea, conform Eurostat.

Într-un alt raport, Eurostat a publicat vineri datele privind rata de ocupare a forței de muncă pentru trimestrul al doilea. Conform acestor date, numărul persoanelor angajate a crescut cu 0,2% în zona euro și cu 0,1% în Uniunea Europeană față de trimestrul anterior, România fiind țara cu cea mai mare scădere a ratei de ocupare de la un trimestru la altul.

În trimestrul al doilea din 2024, cele mai semnificative creșteri ale ratei de ocupare au fost înregistrate în Irlanda și Lituania (ambele cu 1,1%) și în Estonia (0,8%). În contrast, cele mai mari scăderi ale ratei de ocupare au fost observate în România (minus 0,5%) și Finlanda (minus 0,4%).

Eurostat estimează că, în al doilea trimestru al acestui an, Uniunea Europeană avea 281,6 milioane de persoane ocupate, dintre care 170,1 milioane în zona euro.

Produsul Intern Brut al României a crescut cu 0,1% în termeni reali în trimestrul II 2024 față de trimestrul I 2024. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023, PIB-ul a înregistrat o creștere de 0,8%, atât pe seria brută, cât și pe seria ajustată sezonier.

În termeni ajustați sezonier, PIB-ul pentru trimestrul II 2024 a fost estimat la 430,772 miliarde lei (prețuri curente), având o creștere reală de 0,1% față de trimestrul I 2024 și de 0,8% față de trimestrul II 2023. Pentru semestrul I 2024, PIB-ul a fost estimat la 853,781 miliarde lei (prețuri curente), înregistrând o creștere reală de 1,5% față de semestrul I 2023.

Pe seria brută, PIB-ul pentru trimestrul II 2024 a fost estimat la 408,039 miliarde lei (prețuri curente), cu o creștere reală de 0,8% față de trimestrul II 2023, iar pentru semestrul I 2024, PIB-ul a fost de 756,910 miliarde lei (prețuri curente), cu o creștere reală de 0,7% față de semestrul I 2023.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2025: Noul calendar al examenului, publicat în Monitorul Oficial. Evaluarea competențelor începe din iarnă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2025: Noul calendar al examenului, publicat în Monitorul Oficial. Evaluarea competențelor începe din iarnă Ordinul ministrului Educaţiei privind organizarea şi desfăşurarea examenului naţional de Bacalaureat 2025 a fost publicat în Monitorul Oficial, noutatea acestei sesiuni fiind că, după afişarea rezultatelor iniţiale, candidatul poate solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor proprii. „Candidatul poate solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor proprii după […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea