Profesorul universitar, Cristian Păun, avertisment pentru români: Riscăm să ajungem în situația de faliment a Greciei. Traiectoria este aceeași!
Profesorul universitar, Cristian Păun, avertisment pentru români: Riscăm să ajungem în situația de faliment a Greciei. Traiectoria este aceeași!
Profesorul universitar din cadrul Acedemiei de Studii Economice București, originar din Alba, Cristian Păun, explică de ce creșterea exponențială a deficitului bugetar va duce rapid la o datorie publică de peste 60% și avertizează asupra faptului că, România a intrat pe aceeași traiectorie care a condus Grecia spre faliment, în anul 2009.
Citește și: Profesorul universitar, Cristian Păun: „Toți care susțin că Zona Euro nu este pentru noi, sunt anti-români și anti-europeni. Ne vor în afara lumii civilizate”
„Drumul e același. Deci e doar o problemă de viteză ce poate accelera intrarea noastră foarte rapid într-o situație ca a Greciei. Este ceea ce s-a întâmplat și cu Grecia. Un trigger, un eveniment din acesta puternic, care poate veni, din păcate, chiar și din exterior. Adică poate veni din Uniunea Europeană.”, a spus Cristian Păun, la Digi24.
Economistul a precizat că deficitul bugetar este semnul unui echilibru major, iar România se îndreaptă cu pași repezi spre o datorie de peste 60% din PIB.
„Vedem că tranșele din PNRR vin tot mai tăiate din cauza noastră, nici măcar din cauza deficitului. Deci ce să ne mai taie Uniunea Europeană pe procedură de deficit excesiv, că ne-am tăiat noi craca de sub picioare la greu? Da, deficitul și trebuie să înțelegem o dată pentru totdeauna, este esența unui dezechilibru major. Este de fapt o existență economică pe caiet, pe datorie și presează pe datoria publică în PIB. Păi, acest deficit de 8% din PIB se adaugă la datorie. Dacă tu, an de an adaugi câteva procente din PIB la datoria publică pentru că trebuie să finanțeze aceste procente din PIB pe care nu le ai, o să ajungem foarte repede cu datoria peste 60% din PIB, fiecare an de deficit, punând noi procente din PIB la datoria publică”.
Cristian Păun: În 2025 Guvernul va fi nevoit să impună noi taxe
Profesorul de economie mai arată că în anul 2025, Guvernul va fi nevoit să impună noi taxe, pentru că nu există ”o soluție magică”, care să rezolve situația României, notează stiripesurse.ro
”Da, dar din păcate, repet, eu cred că ar trebui să înțelegem că nu mai există o soluție magică. Guvernul se înșală amarnic dacă el mai crede că poate rezolva astăzi problema cu un singur tip de măsură. 2025 este inevitabil anul noilor taxe. Eu cred că va fi și anul noilor taxe mai mari și va fi și anul unor ajustări profunde în zona cheltuielilor publice. S-ar putea să vedem concedieri, s-ar putea să vedem, într-un final, ceea ce tot spunem de ceva vreme: Desființarea de ministere, desființarea de agenții pe care le-am tot creat într-o frenezie în ultimii ani, tot felul de agenții și tot felul de astfel de de structuri pe care nu avem de unde să le plătim. Și atunci, într-adevăr, încet-încet, nu va ajunge doar să crești taxele în România. Va trebui să ajungem și la reforme într-un final.”, a mai spus Cristian Păun.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Scriitorul și eseistul aiudean Ioan Hădărig distins cu premiul „Cartea Anului” acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara
FOTO | Scriitorul și eseistul aiudean Ioan Hădărig distins cu premiul „Cartea Anului” acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara Ioan Hădărig, scriitor și eseist originar din municipiul Aiud, județul Alba, a fost distins miercuri, 20 noiembrie 2024, cu premiul „Cartea Anului” acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara, pentru volumul „ASTĂZI CERUL […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan