Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO | Un tânăr născut și crescut în Italia, cântă la TULNIC fără să îl fi învățat cineva, într-un sat de munte din Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un tânăr născut și crescut în Italia, cântă la TULNIC fără să îl fi învățat cineva, într-un sat de munte din Alba

Un tânăr născut și crescut în Italia, cântă la TULNIC fără să îl fi învățat cineva, într-un sat de munte din județul Alba.

Turiștii care trec pragul ”Casei Glod” au ocazia să descopere lucruri incredibile, cum este și băiatul familiei care are pensiunea din Apuseni și care cântă la tulnic, instrumentul vechi prin care moții comunicau în trecut.

Citește și: FOTO VIDEO| Tărâmul de poveste din ALBA, creat de doi români întorși din străinătate: Povestea Casei Glod

Alexandru a învățat să cânte la tulnic în 2019, la hora satului, de la tulnicăresele din Câmpeni, invitate la eveniment: ”Am văzut cum cântă și am fost curios, am vrut să văd cum e să cânt și mi-au arătat”, a povestit tânărul pentru jurnalistul Iosif Gligor, cel care a și povestit totul pe pagina sa de Facebook.

”Într-un colț liniștit al Munților Apuseni, unde viața curge după ritmuri străvechi și tulnicul răsună peste văi, un tânăr născut și crescut în Italia, a decis să aducă un strop de „Dolce Vita” pe meleagurile românești. Aici, in satul Glod, unde părinții sǎi și-au construit o pensiune din case maramureșene, vechi de sute de ani.

După ce și-a schimbat sandalele de piele cu bocanci de munte și pizza cu plăcintă cu brânză, s-a trezit într-o zi față în față cu un instrument misterios – un tulnic. Până atunci, băiatul nostru era obișnuit mai degrabă cu sunetele de mandolină și claxoanele din Italia, dar ceva în vibrațiile acelui tub lung de lemn i-a trezit un instinct ancestral.

Fără să fi auzit vreodată de tulnic, fără să fi văzut măcar unul, a luat instrumentul și l-a dus la gură. Și ce să vezi? Din prima suflare, a început să cânte ca un moț veritabil, de parcă toți strămoșii din Apuseni i-ar fi șoptit secretele cântecelor, direct în urechi.

Așa se face că, în timp ce alți copii visează la fotbal sau jocuri video, băiatul nostru italian cântă de zor la tulnic, aducând împreună două lumi atât de diferite, dar care în el par să se fi contopit perfect. Din Italia la Glod, cu un tulnic în mână, băiatul arată că, uneori, talentul vine de unde te aștepți mai puțin”, a scris Iosif Gligor pe rețelele de socializare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Pensiile sub 3.000 de lei NU vor mai fi impozitate: Peste 3 milioane de pensionari vor avea venituri mai mari de la 1 octombrie 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensiile sub 3.000 de lei NU vor mai fi impozitate: Peste 3 milioane de pensionari vor avea venituri mai mari de la 1 octombrie 2024 Pensiile sub 3000 de lei nu vor mai fi impozitate! Inițiativa liberală care face dreptate pensionarilor a fost astăzi votată de Parlament, a anunțat Nicolae Ciucă. Citește și: Noutăți pensii: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea