Rămâi conectat

Actualitate

PENSII 2024: Pensionarii care au pierdut în urma recalculării pensiilor de la 1 septembrie

Ziarul Unirea

Publicat

în

PENSII 2024: Pensionarii care au pierdut în urma recalculării pensiilor de la 1 septembrie

Începând de astăzi, 1 septembrie 2024, unii pensionari se confruntă cu scăderi semnificative ale pensiilor, în urma recalculării acestora conform noilor prevederi legale. 

În ciuda asigurărilor oferite de autorități, care susțin că majoritatea pensionarilor beneficiază de creșteri, mulți dintre cei care au lucrat ani îndelungați în condiții speciale sau în grupa I de muncă raportează scăderi semnificative ale veniturilor lunare.

Citește și: Recalculare pensii 2024: Intervenție legislativă pentru cei ale căror pensii au fost „înghețate”

Pensii mai mici pentru acești seniori de la 1 septembrie

Conform declarațiilor recente ale Ministrului Muncii, Bucura Oprescu, recalcularea pensiilor afectează în principal pensionarii care nu au acumulat un număr suficient de ani de muncă pentru a beneficia de punctele bonus și stabilitatea necesară pentru a menține valoarea pensiei. Aceasta a explicat că doar un număr mic de pensionari se confruntă cu scăderi, iar pentru majoritatea celor care au lucrat în condiții speciale, pensiile ar trebui să crească.

Ministrul a subliniat că, din cei aproximativ 247.000 de pensionari care au lucrat în condiții speciale și deosebite, două treimi au primit o creștere a pensiei, iar cele mai multe dintre majorări sunt de peste 1.000 de lei. Cu toate acestea, pentru o minoritate, recalcularea a adus scăderi, unii pensionari fiind afectați de o reducere semnificativă a veniturilor lor.

Citește și: PENSII 2024: Persoanele cu dizabilităţi din România vor avea o lege a pensiilor distinctă

„Beneficiarii condițiilor speciale și deosebite de muncă în continuare vor avea atât reducere de vârstă cât și spor de grupă și majorare de punctaj… În ceea ce privește pensionarii care sunt astăzi în condiții speciale, dicutăm despre circa 131.000, dintre care circa 74.500 sunt pensii crescute. Inclusiv în ceea ce privește pensionarii cu condiții deosebite, avem circa 116.300 în total și circa 89.300 cu pensii crescute”, a spus ministrul Muncii, Bucura Oprescu.

În plus, pentru cei care se pensionează începând de astăzi, există noi reguli care aduc beneficii semnificative. Cei care au lucrat în grupa I de muncă primesc un bonus de 0,5 puncte, iar cei din grupa a II-a, 0,25 puncte, în plus față de calculul anterior. Aceasta înseamnă că pensionarii care ies la pensie după 1 septembrie ar putea beneficia de pensii mai mari, în timp ce cei care deja sunt în sistem resimt efectele recalculării.

Pentru mulți dintre acești pensionari, recalcularea pensiei reprezintă o lovitură neașteptată, în contextul în care sperau la o creștere a veniturilor, nu la o scădere. Astfel, în ciuda asigurărilor autorităților, mulți dintre cei afectați de aceste scăderi se simt dezavantajați de noile reglementări.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

20 de elevi vor învăța fără profesor: Inteligența artificială (AI) va prelua rolul acestora. Unde se deschide școala viitorului

Ziarul Unirea

Publicat

în

20 de elevi vor învăța fără profesor: Inteligența artificială (AI) va prelua rolul acestora. Unde se deschide școala viitorului David Game College, o școală privată din Londra, va face un pas îndrăzneț în viitorul educației. Luna aceasta va deschide prima clasă din Regatul Unit în care inteligența artificială (AI) va prelua rolul profesorilor umani, notează […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea