Rămâi conectat

Ştirea zilei

Mult lăudatul Festival Roman Apulum 2024, cifrele unui eșec care spun totul!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mult lăudatul Festival Roman Apulum 2024, cifrele unui eșec care spun totul!

Mult lăudatul Festival Roman Apulum de la Alba Iulia, autointitulat cel mai mare festival de reenactment din România, scade de la an la an, atât ca spectatori, cât și ca turiști care aleg să vină în Cetatea Alba Carolina special pentru acest eveniment.

Cifrele sunt elocvente în acest sens. Primarul municipiului, Gabriel Pleșa, anunța în timpul ședinței de consultare publică referitor la terasele și comerțul stradal, că în timpul festivalului, Muzeul Principia și Palatul Principilor ar fi încasat 10.000 de lei din bilete și 40.000 de lei din vânzarea de suveniruri.

Primarul nu a specificat și numărul de vizitatori ai muzeului Palatul Principilor, dar ciferele sunt edificatoare și evident că numărul acestora a fost extrem de scăzut. Practic, nu a dat nimeni năvală să vadă ”diapozitivele” de la Palat.

În aceeași perioadă, la Suceava, oraș care poate fi comparat cu Alba Iulia, a avut loc Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare”. La final, Muzeul Național al Bucovinei anunță că aproape 30.000 de vizitatori au participat la activitățile incluse în programul celor trei zile ale evenimentului.

”Cetatea de Scaun a Sucevei găzduit, între 16 și 18 august, 548 de artiști din șapte țări, care au oferit, în cele trei zile, 200 de spectacole medievale.

Cifrele oficiale arată că Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare” Suceava, ediția 2024, s-a încheiat cu 28.816 beneficiari înregistrați și încasări de 274.181 lei.

Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare” a fost nominalizat la „Destinația Anului”, ediția 2024, la categoria „Atracții cultural-educative”, potrivit monitorulsv.ro.

Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare” înseamnă 4 zile legendare în Cetatea de Scaun a Sucevei și cuprinde câteva zeci de spectacole zilnic (între 40 și 50/zi, în anul 2023), publicul putând alege ceea ce îi place, fiecare moment fiind un spectacol de neratat. Spectacolele și reconstituirile istorice sunt susținute de câteva zeci de trupe participante (37 la ediția din 2023) din țară și din străinătate.

Se vede din avion că cifrele sunt net în defavoarea festivalului de la Alba Iulia. Din păcate, chiar dacă ideea festivalului a fost extraordinară, probabil fiind  printre primele festivaluri de acest gen din România, alte orașe nu au stat pe loc și au făcut festivaluri aproape similare  – cel de la Suceava este medieval – au știut să le promoveze mai bine și evident au atras un număr de turiști cu mult mai mare.

La două din hotelurile la care am întrebat din Alba Iulia, nu a existat nici un turist care să fi venit în oraș pentru Festivalul Roman Apulum.

Diferențele de încasări sunt enorme, nu există termeni de comparație între totalul de 10.000 de lei încasați la Alba Iulia (din vânzarea biletelor) și 274.181 lei, suma încasată la Suceava doar din vânzarea biletelor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Recalculare pensii 2024: Intervenție legislativă pentru cei ale căror pensii au fost „înghețate”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Recalculare pensii 2024: Intervenție legislativă pentru cei ale căror pensii au fost „înghețate” M-am informat oficial de la Casa Națională de Pensii și Casa Județeană de Pensii Alba în legătură cu situația bulversantă a unora dintre pensionari, care fie au primit decizii eronate, ulterior retrase, fie au primit decizii cu valoarea nominală mai mică a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea