Rămâi conectat

Ştirea zilei

Rezultate Bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă: Notele înainte de constestații, publicate pe Edu.ro

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rezultate Bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă: Notele înainte de constestații, publicate pe Edu.ro

Notele obţinute de elevii de clasa a 12-a la examenul de bacalaureat, sesiunea de toamnă, înainte de depunerea contestațiilor, au fost afișate luni, 26 august 2024, pe site-ul bacalaureat.edu.ro și în centrele de examen. Rezultatele finale vor fi publicate vineri, 30 august.

CLICK AICI PENTRU REZULTATELE PE ȚARĂ LA BACALAUREATUL 2024
CLICK AICI PENTRU REZULTATELE PE ALBA LA BACALAUREATUL 2024

Rezultatele la Bac 2024, sesiunea de toamnă, afișate pe 26 august

Luni, 19 august, a început a doua sesiune scrisă a examenului de bacalaureat. Peste 33.000 de candidaţi au fost aşteptaţi în bănci pentru a susține proba la limba şi literatura română. Pe 20 august a urmat proba obligatorie a profilului, adică matematica sau istoria, iar miercuri, 21 august, a urmat testul numărul 3, la alegere, în funcţie de profil. Afișarea primelor rezultate are loc luni, 26 august, iar notele finale vor fi anunțate în data de 30 august, după soluționarea contestațiilor.

Un candidat este declarat promovat la examenul național de bacalaureat dacă îndeplinește, simultan, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise, a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea și a obținut, în final, cel puţin media 6. Potrivit ministerului Educației, afișarea primelor rezultate se face anonimizat, până la ora 12:00, pe site-ul dedicat și în centrele de examen.

Cum pot elevii să își vadă notele

Elevii absolvenţi ai clasei a 12-a trebuie să aibă la îndemână codul de candidat cu ajutorul căruia vor afla ce notă au luat la Bacalaureat. Notele pot fi verificate AICI. Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor, atât în centrele de examen, cât şi pe Internet, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale.

Codurile individuale au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută. Pentru comunicarea notelor obținute la examenul de Bacalureat, înainte de etapa de depunere și soluționare a contestațiilor, comisiile din unitățile de învățământ — centre de examen tipăresc lista rezultatelor examenului de Bacalaureat care cuprinde:

-codul candidatului
-unitatea de învățământ de proveniență
–notele obținute la fiecare probă scrisă
media sau mențiunea „absent”/”eliminat din examen”, după caz

Constestațiile se depun între orele 12:00 și 18:00

Potrivit ministerului Educației, contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, 26 august, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Contestațiile vor fi soluţionate între 27 şi 29 august 2024, iar afişarea rezultatelor finale se va face pe 30 august. Potrivit ordinului emis de Ministerul Educaţiei, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele iniţiale. Dacă se observă o diferenţă mai mare de un punct, se numeşte o nouă comisie de evaluare, iar nota oferită de această a doua comisie va fi şi cea finală.

Media generală de bacalaureat se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la respectivele probe. Atenție, însă! Nu se calculează media generală de bacalaureat pentru candidaţii care nu au promovat una sau mai multe probe, care nu s-au prezentat la toate probele sau care au fost eliminaţi de la o probă. Pentru candidaţii care obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.

Ce poţi studia dacă nu iei bacalaureatul

Elevii de clasa a XII-a care nu au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat 2024 mai au o șansă de a urma o formă de învățământ superior. Tinerii pot urma cursurile anumitor facultăţi. Este vorba de învățământul terțiar nonuniversitar, care se organizează la nivelul colegiilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate pentru absolvenţii de liceu cu sau fără diplomă de bacalaureat. Învăţământul terţiar nonuniversitar organizat în cadrul colegiilor are o durată de 1 – 3 ani, în funcţie de complexitatea calificării.

Universitatea Tehnică de Construcții București – Colegiul de Studii Terțiare Nonuniversitare UTCB
Universitatea „Spiru Haret” București – Colegiul Universitar „Spiru Haret”
Universtatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului – Colegiul de Învăţământ Terțiar Nonuniversitar USAMVBT
Universitatea din Piteși – Colegiul UPIT
Universitatea „Eftimie Murgu” – Colegiul Terțiar Nonuniversitar „Eftimie Murgu” Reşiţa
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca – Colegiul Terțiar Nonuniversitar USAMVCN
Universitatea „Ovidius” din Constanţa – Colegiul Universității Ovidius
Universitatea Danubius Galaţi – Colegiul Danubius – detalii aici
Universitatea din Petroșani – Colegiul pentru Învățământul Terțiar Nonuniversitar UPET
Bacalaureat 2024, sesiunea iunie-iulie. Rata de promovare după contestaţii, cea mai mare din ultimii 10 ani
Rata de promovare a examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, conform rezultatelor finale, după soluţionarea contestaţiilor a fost de 78,2%, cea mai mare din ultimii 10 ani. După evaluarea contestaţiilor depuse (51.373), s-au înregistrat 101.725 de candidaţi promovaţi, cu 2.354 mai mult faţă de rezultatele iniţiale (99.371 de candidaţi).

Astfel, din totalul celor 130.041 de candidaţi prezenţi (116.698 din promoţia curentă şi 13.343 din promoţiile anterioare), au promovat 97.066 de candidaţi din promoţia curentă (83,2%), respectiv 4.659 din promoţiile anterioare (34,9%). Au fost declaraţi respinşi 28.213 de candidaţi. Potrivit Ministerului Educaţiei, cei mai mulţi candidaţi (18.852 din toate promoţiile) au obţinut medii situate pe segmentul 9 – 9,49, iar 59 de candidaţi au încheiat probele scrise cu media 10. În 2023, rata de promovare a examenului de Bacalaureat a fost de 75%, fiind aproximativ la același nivel cu procentul din sesiunea iunie – iulie 2022 (75,2%).

Probele de la Bacalaureat 2025

Ministerul Educaţiei propune modificări la examenul de Bacalaureat.

29 – 31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B.
3 – 5 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D.
5 – 7 februarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C.

Noutatea este faptul că elevii își vor putea vedea lucrările înainte să depună contestațiile. Mai exact, ar urma să aibă alocate zilele de 19 – 20 iunie pentru vizualizare, după ce pe 18 iunie se afișează rezultatele inițiale BAC 2025. Dacă depun contestații, absolvenții de liceu își vor afla notele finale pe 27 iunie.

Calendar BAC 2025 – proiect:

27 – 29 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
29 – 31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
3 – 5 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D
5 – 7 februarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
2 – 5 iunie 2025: Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
12 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
13 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
18 iunie 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00 – 18.00)
19 – 20 iunie 2025. Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
27 iunie 2025: Afișarea rezultatelor finale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | ACCIDENT pe autostrada A1, zona Pianu: Coliziune între un autoturism și un camion pe sensul spre Sibiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT pe autostrada A1, zona Pianu: Coliziune între un autoturism și un camion pe sensul spre Sibiu Un accident rutier a avut loc luni la amiază pe autostrada A1, sensul spre Sibiu. Un autoturism și un camion s-au ciocnit în zona Pianu, în județul Alba. Accident s-a produs pe autostrada A1, la km 319, zona […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea