23 august – 30 septembrie 2024 | Peste opt secole de istorie a orașului Sebeș prezentați într-o cronică vizuală în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”
23 august – 30 septembrie 2024 | Peste opt secole de istorie a orașului Sebeș prezentați într-o cronică vizuală în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”
În perioada 23 august – 30 septembrie 2024, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș va putea fi vizitată expoziția documentară „Civitas Sebus. O cronică vizuală a orașului Sebeş”.
Expoziția prezintă, în mod sintetic și accesibil publicului, peste opt secole de istorie a orașului Sebeș, sub forma unei cronici, ce consemnează cronologic cei mai importanți ani și cele mai importante evenimente petrecute în acest interval de timp și care au influențat dezvoltarea localității.
Citește și: 23 august 2024 | Începe sărbătoarea zilelor orașului Sebeș: Programul dedicat întregii comunități
Este surprinsă întreaga evoluție a acesteia, începând cu fondarea sa în anul 1150, continuând cu atestarea documentară din 1245 și cu dobândirea statutului de oraș (civitas) în 1341.
Sunt menționate și evenimentele militare, sângeroase, precum invazia mongolă din 1241 și cucerirea localității de către turci (1438 și 1661), dar și etape din construcția clădirilor reprezentative ale orașului: biserica parohială, mănăstirea franciscană (fostă dominicană) și fortificația.
De o atenție specială s-a bucurat și viața culturală a localității, fiind consemnate atestarea primului profesor din Sebeș (1352) și tipărirea primelor cărți românești, „Sbornicul slavonesc” (1580) și „Sicriul de Aur” (1683).
Vă invităm să descoperim împreună și celelalte date și evenimente importante din istoria modernă și contemporană a orașului, să ajungem să o cunoaștem, dar și să ne cunoaștem mai bine, să fim o comunitate unită și să aducem împreună „Armonii în Sebeș”!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
26 noiembrie 2024 | „Despre arta de a crea o stare de conștiență”, tema lunii noiembrie la atelierul de Biblioterapie de la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
26 noiembrie 2024 | „Despre arta de a crea o stare de conștiență”, tema lunii noiembrie la atelierul de Biblioterapie de la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba Proiectul 3.30 Biblioterapie este un proiect cultural ce se desfășoară sub forma unor ateliere de psihologie practică, promovând colecțiile tematice de carte ale Bibliotecii Județene Județeană „Lucian Blaga” […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan