Rămâi conectat

Curier Județean

23 – 25 august 2024 | Alba Iulia Music & Film Festival sub reflectoare: o selecție spumoasă de filme românești, producții care celebrează viața și concerte pentru toate generațiile

Bera Larisa

Publicat

în

23 – 25 august 2024 | Alba Iulia Music & Film Festival sub reflectoare: o selecție spumoasă de filme românești, producții care celebrează viața și concerte pentru toate generațiile

Între 23 și 25 august, Alba Iulia Music & Film Festival (AIMFF) aduce în fața publicului o selecție spumoasă de filme românești, producții străine cu priză la public și experiențe muzicale de care se vor bucura fanii de toate vârstele.

Citește și: 23-25 august 2024 | Festivalul ”Armonii în Sebeș”: Parada fanfarelor, nunta de aur, show de lasere, spectacol folcloric cu Veta Biriș și Aurel Tămaș și seară de rock cu Iris, Cargo și Trooper

Cea de-a 12-a ediție a AIMFF se va deschide vineri, 23 august, într-o zi „de aur” pentru epoca filmului proiectat în Piața Cetății. Moromeții 3, ultimul film din trilogia lui Stere Gulea, va duce publicul în anul 1954, acolo unde Niculae Moromete, acum tânăr scriitor, se află în fața unor alegeri greu de gestionat. Albaiulienii care se vor număra printre spectatorii din Piața Cetății vor avea ocazia să afle tocmai de la regizorul Stere Gulea câteva detalii mai puțin cunoscute din timpul filmărilor, dar și ideile care l-au inspirat să își încheie trilogia cu un scenariu original, bazat pe însemnările proprii și jurnalul lui Marin Preda. Alături de Stere Gulea, vor fi prezente două dintre actrițele din rolurile principale, Olimpia Melinte și Mara Bugarin, precum și producătorul filmului, Oana Giurgiu.

Povestea lui Neculae va fi precedată de o călătorie în timp asigurată de Anton Pann Ensemble, care va plimba cinefilii prin muzica veche românească, așa cum a fost ea imaginată de Dimitrie Cantemir, Anton Pann și o serie de autori anonimi. Piese consacrate precum “Bordeiaș, bordei, bordei”, “Până când nu te iubeam” sau “Inima mi-e plină”, interpretate la oud, kanun, tambur, vioară, bendir și alte instrumente vechi, vor reda cu precizie emoția epocilor de mult apuse.

Prima zi de festival va aduce și două titluri străine de neratat: Dogman, cel mai nou lungmetraj al maestrului filmului francez de acţiune, Luc Besson, și Zile perfecte (r. Win Wenders), care are în palmares premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal la Festivalul de Film de la Cannes.

După ce a fost răsplătit cu aplauze la Cannes, la TIFF și la fiecare întâlnire cu publicul, Nasty (România, 2024) ajunge în Cetatea Alba Carolina, în a doua zi a festivalului. Regizat de Tudor Giurgiu, Tudor D. Popescu și Cristian Pascariu, documentarul este o incursiune în cariera impresionantă a lui Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului și primul lider al clasamentului ATP după înființarea sa. După proiecție, Tudor Giurgiu va dialoga cu publicul despre călătoria lui Ilie Năstase de la unul din cei mai talentați tenismani ai anilor ’70 la un veritabil rockstar al sportului alb. Curioșii vor afla și cum a fost să întâlnești față în față și să intervievezi toate super-vedetele din tenisul internațional.

Proiecția va fi precedată de formația-fenomen a anilor ’90, Azur, care va fi sufletul petrecerii încă o dată în cariera sa de 50 de ani. Ajunsă celebră dintr-o întâmplare, interzisă de conducerea Securității din Brăila, formația Azur a spart normele și a ajuns în mai toate casele cu noul lor sound: muzică lăutărească, pusă pe acorduri de chitară electrică și orgă, peste care s-au mai așezat și ritmuri balcanice. Celebrele “Mona”, “S-a rupt lanțul de iubire”, „În stație la Lizeanu” și multe altele vor răsuna, în Piața Cetății, sâmbătă seara.

Lista filmelor românești va fi completată de Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu despre un adolescent care pornește cu motocicleta în capătul celălalt al țării pentru a o întâlni pe fata de care e îndrăgostit. Filmul va fi proiectat în prezența actriței Daniela Nane.
De neratat în a doua zi de festival este și Așteptându-l pe Dali (r. David Pujol), o comedie delicioasă, care pune pe masă pasiunea pentru gătit și impulsul de a lăsa o moștenire de durată.

Cea de a XII-a ediție a AIMFF se va încheia duminică, 25 august, cu poate cea mai “hot” voce a momentului, Tania Turtureanu, în deschiderea filmului O viață remarcabilă (r. James Hawes).
O apariție proaspătă în showbiz-ul românesc, Tania Turtureanu este autoarea unor piese care au strâns milioane de vizualizări pe YouTube și protagonista unor concerte pline de emoție. Ea va pregăti atmosfera pentru actul de curaj al lui Nicky Winton din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pus în scenă magistral de Anthony Hopkins în drama O viață remarcabilă.

Pentru iubitorii filmului românesc, recomandarea serii este Clasat (r. Horia Cucută, George ve Gänæaard), în care un lanț de întâmplări nefericite scoate la iveală un adevăr întunecat. Povestea este o bună oportunitate pentru a reflecta la provocările moderne, de la toxicitatea de la locul de muncă, la etica folosirii Inteligenței Artificiale. Despre povestea de dincolo de ecran, publicul va putea discuta cu regizorul George ve Gänæaard, care va fi prezent la proiecția lungmetrajului său.

Festivalul nu ar fi fost complet fără un clasic. 𝐌𝐢𝐜 𝐝𝐞𝐣𝐮𝐧 𝐥𝐚 𝐓𝐢𝐟𝐟𝐚𝐧y (1961, r. Blake Edwards), cu iconica Audrey Hepburn în rol principal, aduce, pe marele ecran, o poveste atemporală despre dragoste și autodescoperire, apreciată de generații întregi pentru jocul actoricesc, umorul sofisticat și șarmul etern al New York-ului.

La Palatul Principilor, festivalul se va încheia cu un spectacol-eveniment, pus în scenă de actorul Adrian Păduraru, alături de tinerii săi colegi. Declarație de drag propune un spectacol-concert complet, care reunește elemente de discurs inspirațional, muzică live, artă vizuală, poezie și teatru într-o experiență memorabilă.

„În era internetului și a streaming-ului avem atâtea opțiuni când e vorba de filme și cinema… Și totuși AIMFF are acel ceva care îl scoate din pluton iar pe noi ne scoate din case și din fața televizoarelor. E vorba de cantitatea incredibilă de empatie pe care festivalul o generează și de felul în care știe să ne aducă împreună. Într-un fel se simte filmul acasă, doar tu cu popcornul, și în cu totul alt mod în Piața Cetății, pe esplanada Obeliscului sau în curtea Palatului, alături de alte sute, mii de oameni. Și, mai important, alături de oamenii care au creat filmele sau le-au dat viață, de invitații de calibru pe care îi vom avea, și anul ăsta, alături în cele 3 zile de AIMFF. Practic, asta e diferența cea mai importantă, indiferent cum suntem în restul timpului, 3 zile pe an suntem toți din același filme. Ne vedem să… le vedem!” spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ediția a XII-a a Alba Iulia Music & Film va avea loc între 23 și 25 august, în patru locații din Cetatea Alba Carolina – Piața Cetății, Piața Vestică, Esplanada Obeliscului și Palatul Principilor.

Publicul își poate face deja selecția de filme, consultând programul complet al celei de a XII-a ediții a AIMFF, iar accesul la proiecții și concerte este gratuit.

Alba Iulia Music & Film Festival este prezentat de TIFF, în organizarea Asociației Film și Cultură Urbană (AFCU), a Primăriei Municipiului Alba Iulia și Centrului Cultural Palatul Principilor, cu sprijinul CNC.

Sponsori: Banca Transilvania, Star Assembly & Star Transmission, AZETS , Groupama, Casa Auto Vâlcea, Casa Auto Sebeș, PMA Invest.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Tânăr de 22 de ani, din Satu Mare, prins de polițiști pe drumurile din Alba, fără permis de conducere și cu mașina neînmatriculată

Bera Larisa

Publicat

în

Tânăr de 22 de ani, din Satu Mare, prins de polițiști pe drumurile din Alba, fără permis de conducere și cu mașina neînmatriculată Un tânăr de 22 de ani din Călinești- Oaș, județul Satu Mare este cercetat de polițiștii din Ighiu, după ce a fost prins la volan fără a deține permis de conducere. De […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea