Noua declarație unică din 2025: ANAF digitalizează raportarea veniturilor în România
Noua declarație unică din 2025: ANAF digitalizează raportarea veniturilor în România
Sistemul fiscal din România va suferi o schimbare majoră în 2025, când actuala Declarație Unică va fi înlocuită cu o versiune nouă, digitalizată și inteligentă. În anul 2024, contribuabilii vor avea ocazia să se familiarizeze cu această schimbare, într-o perioadă de tranziție, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, într-un interviu acordat pentru Profit.ro.
Noua Declarație Unică va marca un avans important în digitalizarea raportării fiscale. Aceasta va fi precompletată și va include calcule automate bazate pe datele extrase din modulele și bazele de date ale ANAF, precum e-Factură, e-TVA și e-Transport, eliminând necesitatea estimării veniturilor, care era prevăzută de Declarația Unică actuală.
„Am discutat cu mediul de afaceri despre Declarația Unică Inteligentă. Deși terminologia nu este încă definitivă, ne gândim să o numim Digitală sau Inteligentă. Aceasta va înlocui actuala Declarație Unică și va elimina estimarea veniturilor pentru perioadele viitoare”, a explicat ministrul Boloș.
Integrarea cu baza de date ANAF
Noua Declarație va fi complet interoperabilă cu bazele de date ale ANAF, permițând precompletarea automată a datelor despre cheltuieli și venituri, bazată pe informațiile din sistemul e-Factură. Contribuabilii vor putea modifica aceste date, dar numai cu justificări corespunzătoare.
În ceea ce privește creditul fiscal, acesta va fi disponibil doar pentru cei care aleg să se înscrie în sistem. ANAF va genera automat o secțiune a Declarației care va include informații despre cheltuielile pentru care a fost solicitat Numărul de Identificare Digitală (NID), echivalent al CNP-ului, pe facturi sau bonuri fiscale.
„Declarația Unică Digitală va fi activă începând cu veniturile aferente anului 2025, iar declarațiile vor fi disponibile în utilizare în mai 2026. În 2025 ne dorim o tranziție care să elimine estimarea veniturilor pentru PFA-uri”, a adăugat ministrul.
Un aspect important al noului sistem de credit fiscal este încurajarea contribuabililor să solicite bonuri sau facturi pentru achizițiile lor, cu scopul reducerii economiei subterane. La sfârșitul anului, contribuabilii înscriși vor putea beneficia de restituirea unui procentaj din valoarea achizițiilor efectuate în domenii de risc, selecționate de ANAF și Ministerul Finanțelor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Începe programul Rabla pentru tractoare 2024: Fermierii sub 40 de ani beneficiază de vouchere care acoperă 80% din valoarea utilajelor
Începe programul Rabla pentru tractoare 2024: Fermierii sub 40 de ani beneficiază de vouchere care acoperă 80% din valoarea utilajelor Administația Fondului pentru Mediu a anunțat că în data de 22 noiembrie 2024 începe programul Rabla pentru tractoare. În primă fază, se vor înscrie firmele de la care fermierii pot achiziționa utilaje noi. Citește și: […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan