Rămâi conectat

Actualitate

Portofoliul educațional al elevului, OBLIGATORIU din septembrie: Ce este și ce trebuie să conțină

Ziarul Unirea

Publicat

în

Portofoliul educațional al elevului, OBLIGATORIU din septembrie: Ce este și ce trebuie să conțină

Portofoliul educațional al elevului va fi obligatoriu începând cu generația de preșcolari care intră în grupa mijlocie și generația de elevi care intră în clasa pregătitoare în septembrie anul acesta, conform noii legi a educației.

Portofoliul trebuie să conțină, printre altele, documentele școlare ale elevului, planuri individualizate de învățare, notele obținute la examenele naționale și recomandări de orientare școlară sau profesională, se arată într-un proiect al Ministerului Educației.

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect care are drept scop stabilirea metodologiei de realizare a portofoliului educațional pentru fiecare elev.

Citește și: Când este programată vacanța elevilor din Alba în februarie 2025: Situația în celelalte județe. Anunțul ministrului Educației

„Portofoliul educațional este un instrument care are ca scop documentarea și evaluarea progresului școlar, personal și social al elevului, identificarea decalajelor în învățare și fundamentarea intervențiilor de sprijin, implicarea elevului în propria educație prin autoreflecție și autoevaluare, documentarea achizițiilor învățării relevante pentru continuarea studiilor într-un nivel superior de învățământ/pentru tranziția spre piața muncii”, se arată în proiectul pus în dezbatere publică.

Cum trebuie să arate portofoliul educațional

Portofoliul educațional al elevilor va putea fi realizat, de către educator/profesor, împreună cu elevul și cu tutorii legali ai acestuia, atât în format fizic, cât și în format digital, se arată în propunerea de proiect înaintată de Ministerul Educației.

„Portofoliul educațional în format digital poate fi înregistrat pe platforma școlii/ pe platforme de stocare bazate pe cloud până la momentul operaționalizării platformei digital integrate ca parte a Sistemului integrat de management al școlarității, administrat de Ministerul Educației”, se arată în proiect.

Iată cum ar trebui să arate portofoliul educațional al elevului, conform modelului prezentat de Ministerul Educației:

Directorii sau directorii adjuncţi din fiecare școală vor trebui să se asigure că portofoliile educaționale ale preșcolarilor sau elevilor sunt completate periodic. De asemenea, și inspectoratele școlare pot verifica acest lucru, în timpul inspecțiilor.

„La finalizarea învățământului gimnazial și liceal, profesorul consilier școlar și dirigintele au obligația să emită câte o recomandare de încadrare într-o formă de învățământ de nivel superior, având caracter de orientare școlară pentru fiecare elev în parte. În cazul absolvenților de învățământ liceal se poate realiza și o recomandare sub forma unei orientări vocaționale de încadrare pe piața forței de muncă. Recomandările sunt consultative și sunt emise în baza metodologiei specifice și sunt incluse în portofoliul educațional”, se arată în legea învățământului preuniversitar, intrată în vigoare în septembrie 2023.

Propunerile și sugestiile cu privire la proiectul pus în consultare publică pot fi trimise în termen de 10 zile calendaristice pe adresa de e-mail [email protected].


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în primele săptămâni de toamnă: Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele patru săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în primele săptămâni de toamnă: Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele patru săptămâni Administrația Națională de Meteorologie a emis vineri prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 19 august – 16 septembrie. Citește și: Cum va fi vremea până în 9 septembrie 2024: Început de toamnă cu temperaturi mai ridicate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea