PENSII 2024 | Actul pe care pensionarii îl pot depune după recalculare dacă observă greşeli pe foaia oficială. Anunţul făcut de Casa de Pensii
PENSII 2024 | Actul pe care pensionarii îl pot depune după recalculare dacă observă greşeli pe foaia oficială. Anunţul făcut de Casa de Pensii
Mai este mai puțin de o lună până când aproape 5 milioane de bătrâni vor primi pensiile recalculate. Cei de la Poşta Română încep să trimită actul care îi va înştiinţa pe pensionari de venitul majorat.
În acest context, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a transmis un mesaj foarte important. Mai exact, seniorii trebuie să fie foarte atenţi cu privire detaliile care se regăsesc în deciziile de recalculare. În cazul în care sunt observate probleme, aceștia pot contesta recalcularea, primind astfel mai mulţi bani.
Citește și: Pensii 2024 | Cum să verificați corectitudinea deciziilor de recalculare. Anunțul șefului Casei Naționale de Pensii
Actul pe care pensionarii îl pot depune după recalculare
După ce au aşteptat luni de zile decizia de recalculare a pensiilor, bătrânii din România trebuie să afle rapid despre actul pe care trebuie să îl depună la Casa Naţională de Pensii în cazul în care observă greşeli pe foaia oficială. Aceştia pot înainta o contestaţie în urma căreia ar putea primi mai mulţi bani de la stat.
Postaşii din ţară încep deja să împartă taloanele cu noile venituri ale seniorilor care, din 1 septembrie 2024, se vor bucura de noua lege a pensiilor recalculate. Este a doua creștere de anul acesta, în condițiile în care au fost indexate, la 1 ianuarie, cu 13,8%, în raport cu rata inflației.
Bătrânii trebuie, însă, să fie foarte atenţi la informaţiile din deciziile primite acasă. Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii, le recomandă ca în cazul în care identifică vreo greșeală, aceștia să solicite cât mai repede o revizuire sau o contestație oficială.
Vital este să se asigure că toate perioadele de muncă și contribuțiile sunt corect evidențiate și să confirme că suma recalculată corespunde cu așteptările și contribuțiile lor.
„Va exista o întârziere între momentul trimiterii către poștă și cel în care ajuns la destinatari, pentru că vor fi trimis obligatoriu cu confirmare de primire şi vor fi înmânate personal destinatarului”, a spus Baciu.
În cazul în care pensionarul nu este acasă atunci când ajunge poștașul, plicul vă rămâne o perioadă de câteva zile la oficiul poștal. Dacă seniorul nu merge să ridice adeverința nici de la poştă, aceasta va putea fi luată apoi de la sediul Casei Județene de Pensii.
A doua recalculare a pensiilor
Din fericire pentru pensionari, va exista şi o a doua recalculare a pensiilor. Deciziile acestora vor începe să ajungă la români pe 1 martie 2025.
“De etapa numărul doi de recalculare nu vor beneficia toți pensionarii, așa cum beneficiază de etapa unu, decât cei care se aflau în această situație, care au avut aceste venituri nepermanente și aici vorbim în principal de acordul global ca venit nepermanent, era o formă de retribuție înainte de 1989 și celelalte sporuri cu caracter nepermanent”, a mai explicat Daniel Baciu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Schengen 2025: Bulgaria va introduce controlul la frontiera cu România pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie
Schengen 2025: Bulgaria va introduce controlul la frontiera cu România pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie Guvernul de Sofia a hotărât miercuri, 18 decembrie 2024, că va introduce controale la granița cu România, începând din 1 ianuarie 2025. Decizia este una temporară și a fost luată cu scopul de a preveni potenţialele ameninţări la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci