Rămâi conectat

Ştirea zilei

Frauda de la CEC Zlatna: Banca obține în justiție o decizie favorabilă pentru recuperarea sumei de peste 1 milion de euro

Unirea Ziarul

Publicat

în

Frauda de la CEC Zlatna: Banca obține în justiție o decizie favorabilă pentru recuperarea sumei de peste 1 milion de euro

Frauda înregistrată la agenția CEC Bank Zlatna produce efecte și după 8 ani de la descoperirea ilegalităților prin care două angajate, surori, au provocat un prejudiciu uriaș instituției bancare. Una dintre femei, Elena Meteșan, a fost condamnată în 2018 la 5 ani şi 6 luni de închisoare pentru delapidare, prejudiciul reţinut fiind de aproximativ 1 milion de euro.

Elena Meteşan, eliberată condiționat din închisoare în 2021, a fost obligată să restituie aceşti bani, dar neavând venituri și bunuri pe numele ei s-a constatat că nu are cum să plătească uriaşa sumă. Sora acesteia, care a ajutat-o să sustragă sumele, nu a mai fost trimisă în judecată pentru că a decedat în timpul anchetei. În cazul acesteia, cercetările s-au prelungit pe o perioadă mai mare de timp.

În aceste condiții, CEC Bank s-a îndreptat împotriva soțului supraviețuitor de la care vrea să recupereze suma de 4.303.244 de lei și 235.981 de euro. Pe data de 29 noiembrie 2022, Tribunalul Alba a respins acțiunea civilă a băncii. Hotărârea a fost contestată la Curtea de Apel Alba Iulia, care a admis apelul formulat de CEC.

Citește și: Fosta angajată a CEC Bank Zlatna, Elena Meteșan, care a furat un milion de euro din banii clienților și i-ar fi donat la biserici, a scăpat de al doilea dosar penal

„Schimbă în parte sentnța atacată, în sensul că: Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta CEC Bank S.A. în contradictoriu cu pârâtul P. M., în calitate de moştenitor al defunctei P. V. Obligă pe pârâtul P. M. să plătească în favoarea reclamantei, în limita activului succesoral, suma de 4.303.244,06 lei şi 235.981,21 de euro, cu titlul de prejudiciu cauzat de defunct P. V.”, a hotărât instanța de la Curtea de Apel, în 10 iulie 2024. În total, este vorba despre suma de aproape 1,1 milioane de euro.

Banca încearcă, astfel, să recupereze banii pe care a trebuit să îi plătească unui număr de 168 de clienți care au rămas fără banii din conturi. Alți peste 100 de clienţi au acţionat în judecată banca şi au obţinut despăgubirile solicitate. Formularea ”în limia activului succesoral” va limita, însă, acțiunile băncii, care nu va reuși, cel mai probabil, să recupereze suma menționată.

În declaraţiile date în faţa anchetatorilor, cele două surori au susținut că erau nemulţumite de condiţiile de muncă, de modul în care erau tratate de către superiori şi de salariul primit și au susținut că ar fi donat banii delapidați unor persoane sărace şi unor biserici.

Cele două surori administrau conturile a sute de clienţi. Unora le-au luat banii direct din conturi, în timp ce în cazul altora nu au mai depus sumele cu care aceştia au venit la bancă şi i le-au predat ei. Timp de 10 ani au manevrat banii asfel încât nimeni nu s-a prins de delapidarea uriaşă pusă la cale. În 2016, însă, un client a constatat că nu mai are niciun leu în cont şi a sesizat poliţia.

Potrivit procurorilor, în perioada noiembrie 2012 – august 2016, inculpatele, fiind angajate în cadrul CEC Bank- Agenţia Zlatna, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, şi-au însuşit mai multe sume de bani, constând în depuneri efectuate de către clienţi cât şi în sume de bani remise de aceştia în vederea depunerii, producând un prejudiciu în valoare de 6.321.886,78 lei şi 273.744 euro.

Femeile i-au indus în eroare pe unii clienţi ai băncii, pentru care nu ar fi efectuat operaţiuni de depunere a banilor în cont sau nu au deschis conturi de depozit pe numele acestora, însuşindu-şi banii şi eliberându-le documente care atestau, în mod fictiv, că sumele de bani au fost depuse în conturile lor şi au fost introduse în circuitul bancar.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | ALERTĂ în Alba: Bărbat de 55 de ani, din Gârda de Sus, a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO | ALERTĂ în Alba: Bărbat de 55 de ani, din Gârda de Sus, a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit Polițiștii din Alba caută un bărbat care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit. Persoanele care pot oferi informații sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea