Contribuția la pilonul III de pensii: Cine plătește și cum influențează aceasta impozitele
Contribuția la pilonul III de pensii: Cine plătește și cum influențează aceasta impozitele
Contribuția la pilonul III de pensii poate fi achitată în două moduri distincte, fiecare având efecte diferite asupra angajatorului și angajatului.
Contribuția suportată de angajator
Pentru angajator: Alege să plătească contribuția la pilonul III implică o cheltuială suplimentară pentru companie. Totuși, această sumă nu este supusă impozitului pe venit și contribuțiilor sociale atâta timp cât nu depășește două plafoane: 400 de euro pe an per angajat și 33% din salariul de bază lunar, inclusiv alte beneficii. Sumele ce depășesc aceste limite sunt considerate venituri impozabile și vor fi supuse CAS, CASS și impozitului pe venit.
Pentru angajat: Contribuția achitată de angajator nu va fi impozitată, în limitele stabilite, ceea ce poate reprezenta un avantaj pentru angajat, întrucât nu va avea de plătit impozite suplimentare pe suma respectivă.
Contribuția plătită de angajat
Pentru angajator: În această variantă, angajatorul nu are cheltuieli suplimentare, deoarece contribuția este suportată de angajat.
Pentru angajat: Dacă angajatul plătește direct contribuția la pilonul III, acesta poate beneficia de o reducere a impozitului pe venitul din salarii. Impozitul pe venitul din salarii se calculează prin aplicarea unei cote de 10% asupra bazei de calcul, care este venitul net din salarii minus contribuțiile sociale obligatorii și deducerile permise, inclusiv contribuțiile la fondurile de pensii facultative și primele de asigurare voluntară de sănătate, cu respectarea plafonului de 400 euro pe an. De asemenea, sunt permise deduceri pentru anumite abonamente la servicii medicale și sportive, până la echivalentul a 100 euro anual.
Așadar, dacă angajatul își plătește personal contribuția la pilonul III, impozitul pe venitul din salarii poate fi redus. Pe de altă parte, dacă angajatorul suportă contribuția, acesta se confruntă cu o cheltuială suplimentară, dar angajatul nu va avea parte de impozit pe suma respectivă. Astfel, alegerea modalității de plată poate influența semnificativ atât costurile angajatorului, cât și beneficiile fiscale pentru angajat.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan